Cum să fim fericiți în 2025. Recomandările făcute de oamenii de știință

Unii oameni se nasc mai fericiți decât alții, iar cu toții ne putem schimba obiceiurile pentru a atrage mai multă bucurie în viața noastră.
Filip Stan
02 ian. 2025, 10:47
Cum să fim fericiți în 2025. Recomandările făcute de oamenii de știință

Unii oameni se nasc mai fericiți decât alții, iar indiferent dacă sunt genul de oameni care cântă sub duș și dansează în ploaie sau dacă au o dispoziție mai proastă, fericirea nu este doar ceva care li se întâmplă. Pentru un 2025 inedit, oamenii de știință vin cu o serie de sfaturi esențiale de care ar trebui să ținem cont.

Sfaturile cercetătorilor pentru a fi mai fericiți în 2025

Potrivit oamenilor de știință, prietenia vine cu beneficii pentru toate vârstele, însă, atunci când suntem adulți, aceasta poate deveni o sursă esențială de fericire. Cu toate că persoanele mai în vârstă renunță la rețelele de socializare pentru a petrece mai mult timp cu cei apropiați, studiile arată că deschiderea către noi prietenii este binevenită, pentru că acestea oferă beneficii diferite față de relațiile cu familia, care pot implica obligații. Astfel, prieteniile, fiind relații voluntare, tind să fie mai distractive și mai puțin tensionate. Cu toate că adulții pot întâmpina obstacole în a cunoaște persoane noi, abilitățile sociale pot face acest lucru mai ușor.

Compasiunea ne ajută să creăm conexiuni puternice atunci când prietenii au nevoie de ajutor. Susținerea entuziastă a unei vești bune a unui prieten și punerea de întrebări despre aceasta reprezintă bază unei bune prietenii. Un răspuns prea pasiv la vestea bună a acelui prieten sau subestimarea succesului amicului respectiv riscă să deterioreze relația.

Cu toate că poate părea clișeic, atuci când facem ceva pentru altcineva ne simțim mai bine decât dacă ne răsfățăm singuri. Studiile arată că voluntariatul poate avea efecte pozitive și asupra unor afecțiuni precum durerea cronică sau depresia.

Recunoștința este una dintre cele mai importante componente pentru a fi fericiți. Cercetările arată că dacă facem o listă cu lucruri bune care ni s-au întâmplat, ne putem îmbunătăți starea de bine, indiferent că este vorba despre un eveniment major sau unul mai mic.

Entuziasmul este, de asemenea, aducător de fericire. Atunci când anticipăm constant activități sau evenimente plăcute putem deveni mai optimiști.

Citește și: Care e cel mai bun oraș din România pentru tineri. E pe locul 1 la capitolele fericire și accesibilitate

Relaxarea ne ajută să nu ne facem așteptări și să apreciem mai mult lucrurile frumoase. Iris Mauss, psiholog la Universitatea California din Berkeley, a arătat, de asemenea, că dorința și urmărirea fericirii pot crește sentimentele de singurătate și de deconectare. Ea recomandă adoptarea unei atitudini mai stoice și o mai mare acceptare a suișurilor și coborâșurilor vieții.

În timpul zilelor reci și întunecate de iarnă, o cafea poate oferi creierului și corpului un impuls de energie esențial. Consumul de cofeină ne face să ne simțim mai alertați, deoarece este absorbită rapid în sânge, unde concurează cu adenozina. Cercetările arată că există multiple beneficii pentru sănătate asociate cofeinei, inclusiv reducerea riscului pentru mai multe tipuri de cancer, boli cardiovasculare și diabet de tip 2, dar și îmbunătățirea performanței fizice și prevenirea depresiei. Totuși, momentul în care consumăm cofeină este important, deoarece poate dura până să acționeze și poate rămâne în sistem mult timp.

Citește și: Cum îți afectează numărul casei fericirea și calitatea vieții. Perfecționiștii trăiesc în numărul 3, în timp ce cifra 9 este aducătoare de probleme

DailyBusiness
Angajări pe bandă rulantă la McDonald’s. Iată ce salariu se oferă și care sunt beneficiile
Spynews
Antena 1 anunță concurenții sezonului 21 Te cunosc de undeva! Artiștii cunoscuți și cei aflați la început de drum promit un show de neratat
Bzi.ro
Cu ce se ocupă iubita lui Cuza de la Neatza! Alexandra a fost inițiată de Ema Uta!
Fanatik.ro
Construcția uriașă a primit undă verde, iar România dă lovitura într-un domeniu cheie. Se investește 1,4 miliarde de euro pentru realizarea ei
Capital.ro
Se înregistrează obligatoriu în document. Anunț pentru proprietarii de locuințe din România. Lege în 2025
Playtech.ro
Laura Vicol, gest disperat înainte de a fi arestată. Ce a făcut de faţă cu toată lumea, nu se mai...
DailyBusiness
Truc genial! Cum să fierbi pasărea de țară perfect în timp record!
Adevarul
Canadian prins la furat în România. Urmărire ca în filme într-un centru comercial din Oradea
wowbiz.ro
Larisa Iordache, pierdere uriașă cu puțin timp înainte să nască! Fosta gimnastă suferă cumplit: „Rămas bun, suflet drag. Am simțit, după multe vizite la medici...”
Spynews
Ramona de la Mireasa, sezonul 10, imagini înduioșătoare alături de fiica ei! Cum s-a afișat fosta concurentă împreună cu Rebeca: „O iubesc” / FOTO
Spynews
Cum încearcă Vlad Pascu să scape de condamnarea de 10 ani de închisoare, după accidentul din 2 Mai. Urmează un nou proces
Evz.ro
Prietenul canibal al lui Nicolae Ceaușescu. Își spunea "președintele Soare”
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Ajutoare sociale care rămân neschimbate în 2025: Guvernul României a decis să plafoneze valoarea ISR la 660 de lei
Cancan.ro
Ce au găsit procurorii în casa soților Vladimir Ciorbă și Laura Vicol. Mascații au stat ore bune la inventariat
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Decizia luată de Călin Georgescu. A stabilit data finală, 10 februarie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Două surori gemene, dispărute fără urmă de acasă, au fost găsite în apele reci ale unui râu. Ce s-a întâmplat
substantial.ro
Pensionarul român cu cea mai mare pensie bazată pe contributivitate încasează peste 108.000 de lei lunar
MediaFlux
Vin BANI în PLUS pentru PENSIONARI! RECALCULAREA pensiilor după ADEVERINȚELE din dosare
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Coiful de la Coțofenești: replica tricotată devine protest cultural și exponat la Art Safari