Culorile au semnificaţii diverse în culturile lumii, însă cele mai întâlnite sunt cele folosite în Occident.
Roşu
Roşu este culoarea focului şi a sângelui, aşa că este asociată cu energia, războiul, puterea, pericolul, precum şi cu pasiunea, dorinţa şi dragostea. Este o culoare foarte intensă din punct de vedere emoţional, accelerează metabolismul, creşte ritmul respiraţiei, precum şi tensiunea. Din aceste motive, roşul este folosit în amenajările interioare doar ca o culoare secundară, pentru accentuarea altor culori.
Roz
Rozul este cea mai romantică culoare, este feminină şi, faţă de roşu, este liniştitoare. Se foloseşte des în designul interior, în special în camerele fetelor, dar şi atunci când se doreşte un stil romantic sau chic.
Portocaliu
Portocaliul combină energia roşului cu veselia galbenului. Înseamnă bucurie, lumina soarelui, entuziasm, atracţie, succes, stimulare. Portocaliul creşte nivelul de oxigen din creier, are un efect revigorant şi stimulează activitatea mentală. Precum roşul, portocaliul se foloseşte în amenajările interioare mai mult ca o culoare secundară şi este recomandat în camerele de studiu sau în birouri.
Galben
Galbenul este culoarea soarelui şi este asociată cu fericirea, veselia, inteligenţa şi energia. Aduce căldură – precum portocaliul, creşte optimismul, stimulează activitatea mentală şi generează energie muşchilor. Deşi este considerată o culoare optimistă, oamenii se enervează mai repede într-o cameră galbenă, iar copiii plâng mai mult, de aceea nu este recomandată pentru camera celor mici. Este o culoare dificilă pentru ochi, aşa că nu trebuie folosită în exces.
Verde
Verdele este culoarea naturii şi simbolizează creşterea, armonia, prospeţimea şi fertilitatea. Are o mare putere de vindecare şi este cea mai odihnitoare culoare pentru ochi. Prin urmare, folosirea acestei culori în casă va avea un efect puternic relaxant.
Albastru
Albastrul simbolizează încrederea, loialitatea, înţelepciunea, credinţa şi adevărul. Este o culoare benefică pentru minte şi corp, încetineşte metabolismul şi are un efect calmant. Este o culoare care aduce în casa liniştea şi relaxarea, dar în acelaşi timp este şi o culoare rece şi deprimantă, dacă este folosită în exces.
Mov
Movul combină stabilitatea albastrului şi energia roşului, simbolizând putere, nobleţe şi ambiţie. De multe ori este asociată cu înţelepciunea, creativitatea, misterul şi magia. Este o culoare rară în natură, aşa că folosirea ei va aduce un sentiment artificial în casă.
Alb
Albul este culoarea perfecţiunii. Înseamnă siguranţă, puritate şi curăţenie, având o conotaţie pozitivă. În amenajarea casei, albul este culoarea preferată întrucât aduce multă lumină, este o culoare neutră şi se potriveşte cu orice. Este alegerea potrivită dacă doriţi ca locuinţa să pară mai mare şi mai luminoasă decât în realitate.
Negru
Negrul este asociat cu puterea şi eleganţa, dar şi cu răutatea şi moartea. Este o culoare misterioasă, asociată cu teama şi cu necunoscutul. În modă, este o culoare apreciată, întrucât este considerată elegantă, stilată şi mereu în tendinţe. În designul interior, trebuie folosită cu atenţie, ca o culoare secundară, întrucât încăperile negre sunt mai întunecoase şi provoacă nelinişte.
În general, se recomandă pentru fiecare cameră în parte următoarele culori: albastru pentru birou – cea mai productivă culoare, verde pentru dormitor – pentru relaxare, roz pentru camera fetiţelor, galben pentru bucătărie – pentru energie, mov pentru living room – pentru calmare şi roşu pentru sufragerie – încurajează apetitul.
Citeşte şi Albul este culoarea verii: Cum să ne îmbrăcăm şi să ne amenajăm casa FOTO