Lintea este un aliment accesibil și a prins popularitate în întreaga lume datorită valorilor nutritive și a combinațiilor în care poate fi folosită.
Există mai multe tipuri de linte: roșie, verde, galben și maro. Pentru o mâncare de linte, cea mai recomandată este cea verde și este simplu de preparat, însă, există un secret care te ajută să o faci mai cremoasă și mai gustoasă. În general, aceasta poate fi consumată fie simplă, fie cu cârnați sau cu costiță. Cea roșie se prepară pentru supe sau piure, iar cea galbenă are nevoie de înmuiere prealabilă pentru a-i reduce din tăria cojii. În schimb, cea maro fierbe mai greu.
Aceste leguminose sunt bogate în proteine și fibre, sunt simplu de gătit și au o aromă delicioasă.
Alături de năut, fasole, mazăre, germenii de lucernă, soia, seminţele de cânepă sau de hrişcă, lintea are un conţinut bogat în proteine. Pe lângă asta, lintea vine la pachet și cu un aport ridicat de fier, potasiu, fibre solubile, calciu, magneziu și vitamina B6. O cană de linte conține în jur de 230 de calorii, iar sațietatea este de lungă durată.
Pentru a obține o mâncare perfectă, trebuie să ții cont de doi pași importanți.
În primul rând, trebuie să clătești bine lintea într-o sită cu plasă fină și să o alegi înainte de a o găti.
În al doilea rând, fierberea reprezintă unul dintre cei mai importanți pași. Trebuie să umpli o oală mare pe jumătate cu apă, iar atunci când fierbe, se adaugă lintea și se lasă la fiert până când devine fragedă. Timpul de gătire diferă, în funcție de tipul de linte pe care l-ai ales.
Iată timpul de fierbere, în funcție de culoarea pe care o gătești: