Cum să gestionăm emoţiile negative care ne pot copleşi din cauza restricţiilor impuse de sărbători. Sărbătorile de iarnă vor fi, anul acesta, atipice, din pricina restricţiilor impuse de pandemia de coronavirus. Faptul că nu ne vom mai putea întâlni cu toţi cei dragi, faptul că mulţi dintre noi vor petrece sărbătorile în izolare vor avea un impact emoţional foarte puternic asupra noastră.
Medicul psihiatru Petronela Nechita de la Institutul de Psihiatrie „Socola” din Iaşi face câteva recomandări referitoare la gestionarea corectă a acestor „provocări emoţionale şi logistice”. Specialistul a furnizat, pentru Agerpres, o serie de sfaturi atât pentru cei care vor alege să stea acasă, cât și pentru cei care vor merge totuși să-și viziteze familia.
„Pentru mulţi oameni va fi o perioadă grea, deoarece petrecerea sărbătorilor singuri, fără prieteni sau doar cu membrii familiei poate aduce cu sine încercări greu de gestionat. Din fericire, însă, pandemia ne oferă şi oportunităţi de a face din această vacanţă una de neuitat, prin experienţe noi, diferite. Această pandemie ne-a schimbat viaţa în mai multe moduri, iar trimiterea de vouchere sau cadouri poate fi o modalitate relativ uşoară de a-i anunţa pe cei dragi că ne gândim la ei. Sărbătorirea virtuală sau doar cu membrii propriei familii, cu aplicarea constantă a măsurilor pentru reducerea răspândirii SARS-CoV-2, reprezintă cel mai scăzut risc”, a declarat dr. Petronela Nechita, pentru Agerpres.
Citeste si Cea mai frumoasă reclamă de Crăciun a anului. Publicul a fost impresionat până la lacrimi
Medicul oferă şi alternative pentru petrecerea cât mai frumoasă a sărbătorilor. Esenţial este să dăm frâu liber imaginaţiei.
„Când ne vizităm familia adesea este implicată muzica. În multe dintre casele românilor auzeam răsunând colindele interpretate, de cele mai multe ori, de mezinii familiei, dar anul acesta va trebui ca mulţi dintre noi să ne mulţumim cu înregistrarea video a câtorva colinde şi trimiterea lor pe e-mail, messenger sau whatsapp. Gândiţi-vă că părinţii, fraţii, copiii, nepoţii s-ar putea bucura nespus de mult de aceste surprize. Dacă ştiţi să cântaţi la un instrument, de exemplu, vioară, chitară, pian, puteţi să vă faceţi propriile videoclipuri cu tematică de sărbătoare. Secretul este să vă distraţi şi să vă lăsaţi imaginaţia liberă”, a fost recomandarea medicului.
Din fericire, tehnologia ne ajută să fim aproape unii de alţii, chiar dacă, fizic, suntem la distanţă. Iată ce recomandări are medicul psihiatru Petronela Nechita pentru cei aflaţi în această situaţie.
„Majoritatea vacanţelor de sfârşit de an implicau familia aşezată în jurul unei mese pline cu mâncăruri delicioase. Anul acesta, cu ajutorul platformelor video de comunicare, este uşor să petreceţi minute sau ore stând la masă la dumneavoastră acasă şi purtând o conversaţie de la distanţă cu prietenii şi membrii familiei. Astfel, toată lumea are şansa să gătească şi să-şi împărtăşească poveştile prin smartphone, tabletă sau laptop. Dacă în anii trecuţi aveaţi obiceiul de a juca diverse jocuri cu prietenii, puteţi păstra această tradiţie, dar de la distanţă„, spune specialistul.
Medicul recomandă practicarea zilnică a unei activităţi fizice, ceea ce ar putea minimiza mult impactul emoţiilor negative cu care ne-am putea confrunta în această perioadă.
„Acum, este indicat ca exerciţiul să devină o prioritate zilnică. Activitatea fizică îmbunătăţeşte, de asemenea, sănătatea mintală. Plimbările în apropierea casei, adică simpla mişcare, vă vor îmbunătăţi sănătatea şi starea de bine”, ne sfătuieşte medicul.
Petronela Nechita avertizează că cel mai mare risc de răspândire a noului coronavirus în acest moment îl reprezintă adunările de familie.
„Amintiţi-vă că există riscuri asociate călătoriei şi interacţiunii cu persoanele care nu au fost testate pentru coronavirus înainte de eveniment. Aeroporturile, staţiile de autobuz, gările, transportul public, benzinăriile şi staţiunile de odihnă sunt toate locuri în care călătorii pot fi expuşi virusului în aer şi pe suprafeţe. Amânarea călătoriei şi petrecerea acasă a sărbătorilor este cel mai bun mod de a vă proteja pe dumneavoastră şi pe ceilalţi”, consideră aceasta.
A rămâne acasă este cel mai sigur mod de a ne proteja, iar dacă trebuie să călătorim este bine să ne informăm cu privire la riscuri.
„Încercaţi să menţineţi întrunirile de familie scurte şi cu un număr restrâns de persoane, aproximativ 5 sau chiar mai puţin. Dacă vremea o permite, ţineţi întâlnirea în aer liber. Pentru a vă proteja pe dumneavoastră şi pe cei dragi, atât acum cât şi de sărbători, este recomandat să urmaţi trei sfaturi: primul este purtarea măştii atunci când sunteţi afară, în public, şi când sunteţi în interior cu persoane care nu fac parte din familia dumneavoastră. Singura excepţie este în timp ce mâncaţi sau consumaţi băuturi. Un al doilea sfat este să staţi la distanţă de persoanele care nu fac parte din familia imediată. De asemenea, este important să vă spălaţi bine şi frecvent mâinile”, conchide medicul psihiatru.