Specialistii spun ca este imposibil sa concepi o cladire 100% sigura in caz de cutremur, insa cu cat forma acesteia este mai aerodinamica, sansele ca locuitorii sa fie raniti sunt reduse, scrie casa.acasa.ro. Tine cont si de faptul ca formele conventionale sunt mult mai stabile decat cele futuriste.
Niveleaza terenul
Fundatia unei case este cea care ii sustine intreaga greutate. De aceea, este important ca terenul pe care aceasta este ridicata sa fie cat mai bine nivelat si cat mai stabil.
Foloseste materiale rezistente
Conform marilor constructori, se pare ca betonul si fibra de sticla sunt unele dintre cele mai durabile si rezistente materiale de constructii.
Consulta-te cu un arhitect
Proiectul casei tale trebuie sa fie foarte stabil. Acest lucru inseamna ca centrul de greutate al locuintei trebuie sa fie unul fix. Pentru a fi sigur ca vei respecta aceasta regula, cere ajutorul unui arhitect pentru verificare.
Evita grinzile sau construieste unele sigure
Grinzile cu articulatii si cele dispuse in consola nu ar trebui sa depaseasca 1 – 1.3 m in lungime. Chiar si asa, o casa fara astfel de grinzi este mult mai sigura.
Renunta la coloane
Coloanele pot arata elegant, dar sunt predispuse colapsului in cazul unui cutremur. Daca totusi nu vrei sa renunti la acest artificiu de design, asigura-te ca distanta dintre ele este cat mai mica.
Securizeaza reteaua electrica
Planul de electrificare a casei este foarte important pentru siguranta ta. Cel mai indicat ar fi sa folosesti un comutator principal si intrerupatoare in circuit, acestea sunt mult mai sigure si mai trainice.
Amplasarea rezervoarelor de apa
Rezervoarele de apa sunt foarte grele si pot influenta stabilitatea unei cladiri. Foloseste mai multe astfel de recipiente si amplaseaza-le in diferite zone ale casei, astfel incat acestea sa nu aiba nici un impact asupra centrului de greutate.