Ca şi în anii trecuţi stilul minimalist va domina aritectura de interior a locuinţelor moderne. Stilul minimalist prevede camere decorate cât mai aerisit, cât mai simplu şi cu linii drepte. La obţinerea acestui stil vor contribui din plin specialiştii în designul de interior.
„Culoarea care va detrona verdele smarald, care a fost culoarea anului trecut, şi va conduce în anul 2014, va fi galbenul, o culoare energizantă şi caldă. Este o culoare puternică ce ar trebui folosită în nuanţele ei pastelate – mai cuminţi şi mai suave, aceasta dacă nu vrem bineinţeles să creăm un contrast puternic cu ajutorul ei sau să adaugăm câteva accente mai îndrăzneţe de culoare. Trecând de la culori la spaţiu, se va merge pe ideea de mărire a spaţiului. Interioarele vor fi tratate astfel încât să pară mai spaţioase decât sunt în realitate”, a spus pentru RomaniaTV.net, Alina Dinu, arhitect. De asemenea, galbenul este o culoare ce „convieţuieste” bine cu multe alte culori, cum ar griurile colorate, nuanţele de bej, maro, kaki, violet (complementara ei), alb, negru, auriu, etc.
Imprimeurile vor fi la modă şi în 2014
Imprimeurile, indiferent că este vorba de tapet, parchet, plăci ceramice, textile, va fi la modă şi în acest an, numai că un pic diferit de anul trecut.
„Imprimeurile au fost adesea folosite în amenajările anului 2013, majoritatea fiind cu motive florale sau păsări şi vor fi folosite şi în anul acesta cu o aplicabilitate mai largă. Ceea ce se va păstra cu certitudine, chiar dacă modele vor fi altele, va fi aerul vintage al acestora. Tema naturii din 2013 va fi înlocuită de tema etnică. Materialele vor fi mai colorate, iar ţări ca Spania, Africa, Mexic şi de ce nu România, vor fi o mare sursă de inspiraţie”, a precizat Alina Dinu.
Ce mobilă se poartă în 2014
Materialele din care vor fi realizate piesele de mobilier vor trebui să fie plăcute la vedere şi atingere, cât mai fine. De asemenea, ca formă, obiectele de mobilier poate păstra trendul de anul trecut, vintage.
„Piesele realizate manual, infierent că vorbim de mobilier, corpuri de iluminat, obiecte de décor…etc, vor continua să ocupe un loc cheie în interioarele moderne, unicitatea şi frumusetea lor fiind tot mai apreciate. În 2014 trendurile în designul de interior vor face orice spaţiu să fie şic (chic) şi elegant, fără a-i compromite aspectul practic. Decorarea interioară se înclină spre interioare vibrante, care vor face camerele, indiferent de mărimea lor, să pară atrăgătoare şi confortabile”, a mai spus Alina Dinu.
Ce trebuie să călcăm în picioare în 2014
Plăcile ceramice, fie cele destinate podelelor sau pereţilor vor trebui să fie mai speciale în 2014.
„Designul modern al plăcilor de gresie şi faianţă ne oferă şi el un mod minunat de a adăuga o pată de culoare caselor noastre, modele de decor unice sau texturi interesante, în special zonelor în care le întâlnim cel mai des–bai, bucătării, intrări şi nu numai”, a amintit Alina Dinu.
Tehnologia modernă permite producătorilor de plăci ceramice să experimenteze mai mult ca înainte cu aspectul gresiei şi al faianţei, putând adăuga modele neobişnuite, imprimate pe plăci. „Plăcile ceramice moderne au aspect de piatră naturală sau chiar imită metalele preţioasefacandu-le sa para pietre naturale sau chiar metale preţioase”, a adăugat Alina Dinu.
De asemenea, aspectul de marmură, alabastru, bronz, aur al plăcilor sunt trenduri moderne de inspiratie retro, ce vor aduce nostalgia anilor ’70 în casele amenajate modern. Acestea pot fi şi cu modelele simple geometrice- de diamante, hexagon, zigzaguri, cercuri, formele ovale.
Covoare moderne
„Fie că sunt covoraşe mai mici sau care să acopere o suprafaţă mai mare de pardoseală, potrivit stilului minimalist, sunt recomandate covoarele moi, pufoase”, a spus Irina Constantin, designer de interior al firmei Knox Design.
Covoarele persane nu mai sunt la modă. La modă sunt covoarele confecţionate din piele şi din blană naturală. „Sigur că acum lumea nu mai vrea un covor de serie, încărcat cu motive florale sau geometrice, aşa-zisul persan, acum se caută covoare cât mai simple, chiar uni, dar mult mai elaborate, şi, dacă se poate, ţesute manual, din fibre naturale”, a spus pentru RomaniaTV.net, Florin Ghiţulete, administratorul firmei Stilcarpet.