Canicula din aceste zile creează probleme mari comercianților. În piețe, fructele și legumele se deteriorează din cauza temperaturilor foarte ridicate. Chiar dacă vânzătorii le țin mereu udate, la finalul zilei cantități semnificative de produse ajung la gunoi. Clienții trebuie să fie vigilenți în această perioadă, să aleagă alimente cât mai proaspete și să cumpere doar cantitățile necesare.
„E foarte cald, e verdeaţă şi imediat se veştejeşte, imediat se înmoaie. Două găleţi de apă se duc aşa lejer”, spune un comerciant. Legumele şi fructele rezistă cu greu în pieţe. Din cauza caniculei, jumătate din tarabe sunt goale, iar comercianţii care s-au încumetat să iasă cu marfa sunt atenţi să o ude cât mai des cu apă, pentru a rezista cât mai mult.
Verdețurile sunt cele mai sensibile în privința prospețimii lor. Chiar și după ce au fost stropite pentru a le menține hidratate, acestea se veștejesc într-un timp foarte scurt, adesea în decurs de o oră. Din acest motiv, la finalul zilei, comercianții se văd nevoiți să arunce o proporție semnificativă dintre ele. Seara, aproximativ 20% din legumele și 30% din fructele de pe tarabe ajung de obicei la gunoi, din cauza pierderilor cauzate de deteriorare.
„Ce rămâne pe a doua zi cu siguranţă aruncăm. Nu putem să dăm clienţilor marfă veche. Se îngălbeneşte, se strică foarte tare, începând de la salată, ceapă, verdeţuri, chiar şi la rădăcini se mai întâmplă să se înmoaie”, explică un comerciant. „Fiind foarte coaptă, trebuie să o dăm la o parte, nu putem să o punem şi le dăm deoparte”, adaugă altul.
Şi clienţii trebuie să fie mai atenţi la cumpărături în această perioadă.
„Da, am verificat cu privirea, altfel cum? Luăm mai puţin să nu le aruncăm”, spune un client. „Mă uit la ele pur şi simplu, să nu fie stricate, atinse. Încercăm să le ţinem în frigider pe toate cât se poate”, spune altul.
Specialiştii ne recomandă să alegem fructele şi legumele ferme la atingere, puternic colorate şi fără semne: „Trebuie să apăsăm uşor cu degetul şi rămâne o mică adâncitură. După câteva secunde îşi revine la loc. Să vedem în primul rând luciul care e pe ele şi să nu ducă către o culoare maronie închisă. Ne uităm tot timpul, zicem noi, la codiţă. Să fie codiţa verde”.