Cum să îţi protejezi animalul de companie de caniculă. Căldura extremă poate provoca un disconfort major animalelor de companie, în special câinilor brahicefalici (cu botul scurt) și celor cu probleme respiratorii sau cardiace. Potrivit dr. Andrei Timen, medic veterinar chirurg la clinica Trivet din Cluj-Napoca, aceste animale sunt cele mai vulnerabile în fața caniculei. Pisicile, de asemenea, pot suferi din cauza temperaturilor ridicate, fiind important să le oferim un mediu răcoros și sigur.
„Căldura foarte mare creează un disconfort extraordinar pentru animalele de companie. Disconfortul este creat în special la câini, la rasele brahicefalice, cei cu botul scurt şi cu probleme respiratorii. Probleme mai apar şi la căţeii în vârstă, la cei seniori, după vârsta de 7-8 ani de zile. Aceştia au cele mai mari probleme. Probleme mai apar şi la căţeii cu afecţiuni cardiace, cu afecţiuni respiratorii, resimt mult mai puternic efectele nocive ale căldurii. De asemenea, pisicile sunt expuse la căldură. Orice animal, orice vietate suferă de caniculă. Trebuie să încercăm să le asigurăm un microclimat cât mai apropiat de cel normal”, a declarat Andrei Timen, pentru monitorulcj.ro.
Pentru protejarea animalelor de companie de caniculă planificați plimbările în momentele potrivite ale zilei, dimineața devreme și seara târziu, asigurați hidratarea constantă, creați un mediu răcoros în interior, evitați suprafețele fierbinți şi monitorizați semnele de supraîncălzire. Simptomele de stres termic includ gâfâit excesiv, salivare excesivă, letargie, vomă sau diaree.
„Trebuie ca plimbările să fie dimineaţa sau seara, la ore la care temperatura să nu depăşească 25-26 de grade. Să aibă apă la dispoziţie permanent şi să fie schimbată de 2-3 ori pe zi, pentru că se încălzeşte şi încălzită fiind există riscul dezvoltării de bacterii în vasul cu apă. În casă dacă sunt căţei din rasele brahicefalice, cum ar fi bulldogii, mopsul, e bine să fie ţinuţi în camera cea mai răcăroasă. Dacă este şi aer condiţionat cu siguranţă îi ajută pentru a avea un confort termic în perioada de caniculă. În camera în care stau ar trebuie să fie în jur de 25-28 de grade. Acestea sunt temperaturi suportabile. Dacă temperatura depăşeşte 28 de grade e necesar să luăm măsuri”, a mai declarat Andrei Timen.