Cum să îţi recuperezi banii din taxa de poluare. Vezi paşii de urmat

Îmbulzeala creată în instanţele din toată ţara, cauzată de procesele privind taxa de poluare, a micşorat bugetul statului cu aproximativ 340 de milioane de lei, sumele fiind restituite de către stat din diferenţele din taxa de poluare rezultate în anul 2011 şi în primele 9 luni ale acestui an. RTV.NET vă prezintă paşii ce trebuie făcuţi pentru recuperarea taxei de poluare sau a diferenţei rezultate din ultimele metode de calculare a ei.
Nicu Stan
06 nov. 2012, 07:13
Cum să îţi recuperezi banii din taxa de poluare. Vezi paşii de urmat

În cazul restituirii sumelor reprezentând diferenţa între taxa pe poluare pentru autovehicule (taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule) şi taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, persoanele fizice/juridice depun la unităţile fiscale o cerere de restituire.

„La cererea de restituire se anexează, în original sau în copie, documentul doveditor al plăţii taxei pe poluare pentru autovehicule/taxei speciale pentru autoturisme şi autovehicule, respectiv chitanţa fiscală/ordinul de plată şi extrasul de cont, după caz, care să ateste efectuarea plăţii acesteia, precum şi copia cărţii de identitate a vehiculului şi a certificatului de înmatriculare, cu prezentarea în original a acestora. La dosar trebuie depus şi documentul eliberat de RAR privind rezultatul expertizei tehnice sau documentul eliberat de Corpul experţilor tehnici privind rezultatul evaluării individuale a autovehiculului”, a declarat Sabina Zereş, purtător de cuvânt al ANAF, prentru ROMÂNIATV.NET.

În cazul autovehiculelor rulate achiziţionate din alte state, în plus, contribuabilul va depune, în original şi în copie, un document din care să rezulte data primei înmatriculări sau anul fabricaţiei, după caz.

Cum se pune mâna pe bani

În cazul contribuabililor persoane juridice, restituirea sumelor cuvenite se va efectua numai prin decontare bancară în contul bancar indicat prin cererea de restituire, iar, în cazul contribuabililor persoane fizice, restituirea se va efectua fie în contul bancar indicat de aceştia, fie în numerar, la ghişeul unităţii Trezoreriei Statului, în baza notei privind restituirea/rambursarea unor sume.

Cine recuperează taxa integral

Taxa de poluare va fi recuperată integral de la stat doar de aceia care şi-au vândut maşina în străinătate, într-un stat membru. „În situaţia în care se solicită suma reprezentând valoarea reziduală a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, la cererea de restituire se mai anexeaza anumite documete”, potrivit ANAF.

Aceste documente sunt:

a)copia legalizată a cărţii de identitate a autovehiculului,

b)documentul eliberat de organele de poliţie competente, din care să rezulte că autovehiculul a fost scos din parcul auto naţional, în original şi în copie,

c)documentul care atestă faptul că autovehiculul a fost transferat în alt stat membru, respectiv factura/contractul de vânzare-cumpărare sau declaraţia vamală de export, după caz, în original şi copie,

d)dovada plăţii taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule/taxei pe poluare pentru autovehicule, în copie sau în original.

În ce situaţii plăteşte statul dobândă

Statul va fi bun de plată, adică va plăti dobândă contribuabilului, în cazul în care se va depăşi termenul legal de plată. Termenul de soluţionare a cererilor de restituit este de 45 de zile de la data înregistrării cererii” informează ANAF.

Termenul de intrare în posesie a banilor poate fi depăşit. „Termenul de 45 de zile poate însemna doar soluţionarea dosarului favorabil şi nu intrarea în posesia banilor. Recuperarea sumelor din taxa de poluare în instanţă a durat şi un an. Şase luni până la obţinerea hotărârii definitive şi irevocabile de restituire şi încă şase până la intrare în posesia banilor”, a spus pentru ROMÂNIATV.NET, Gheorghe Piperea, avocat.

De asemenea, avocatul consideră că mulţi contribuabili ai taxei de poluare se vor adresa în continuare instanţelor, întrucât depunerea dosarului la ANAF va fi anevoiasă. „Mergi la ghişeu şi se vor mai găsi să mai ceară o copie, o stampilă de la un anumit individ. S-ar putea ca mulţi să aleagă tot instanţa, mai ales că acum se câştigă sigur. Ceea ce trebuie menţionat este că legea taxei de poluare a fost suspendată, se poate reveni oricând asupra ei”, a amintit Gheorghe Piperea.

Câţi bani a dat statul înapoi

Statul a plătit sume mari de bani forţat de instanţele judecătoreşti pentru restiturea diferenţelor din taxa de poluare.

„Suma totală încasată în anul 2011 din taxa auto este de 423.610.069 lei, iar suma restituită în aceeaşi perioadă este de 64.999.796 lei” potrivit ANAF. Odată cu suspendarea taxei de poluare sumele vor fi mult mai mari în această ultimă parte a anului, în contextul în care în acest an au fost câştigate pe bandă rulantă procesele din instanţe privind taxa de poluare. „Suma încasată în primele 9 luni ale anului 2012 din taxa auto este de 448.146.391 lei , iar suma restituită 272.120.273 lei”, mai arată ANAF.

De asemenea, pentru fiecare categorie de sumă de restituit, există câte un modelul de cerere postată pe pagina de internet a ANAF. În plus, ANAF anunţă că depunerea dosarului se va face gratis.

DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce diferență este între PAL și MDF, de fapt. Detaliul pe care trebuie să-l știi când cumperi mobilă pentru bucătărie sau sufragerie
Capital.ro
Dezvăluirea care îl demolează pe Băsescu. România n-a știut nimic: I-am cerut, dar...
Playtech.ro
Dani Oțil pregătește marea mutare! Face sacrificiul pentru familie, Gabriela a spus tot: „Suntem în negocieri”
DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Adevarul
„Oamenii țipă șocați”. Povestea femeii cu cea mai lungă limbă din lume
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
Mulți români nu-și vor mai permite așa ceva. Prețul produsului va exploda
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Cutremur în România, astăzi! Unde s-a produs și ce magnitudine a avut seismul
Cancan.ro
Ramona Olaru, cu totul la vedere în parcare! Imagini bomba de paparazzi GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România își plânge cel mai iubit actor. A fost un monument al scenei și ecranului. Îl vom păstra veșnic în inimi
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
„Te vei trezi fără inimă”: Cum a semănat Jack Spintecătorul teroare în București
Descoperire șocantă în casa unei rude de a lui Petre Roman
MediaFlux
Președintele care va împărți România în două. Ce spune cel mai nou sondaj
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
O farsă medievală cu urne moderne: ce ar fi trebuit să fie campania prezidențială și ce a ajuns