Prepară-le cât mai sănătos
Când ai poftă de o porție de paste, alege unele din grâu integral. Au mai multe fibre și proteine decât celelalte sortimente. Le poți face și în casă, ceea ce ar scădea mult valoarea caloriilor pe suta de grame. În plus, te vei feri de aditivii alimentari pe care-i conțin unele tipuri de paste din comerț.
Pentru preparare, respectă timpul de fierbere indicat pe pachet și scurge-le imediat după ce ai stins focul. Vei obține așa-numitele paste al dente, mai sănătoase, pentru că permit organismului să asimileze treptat amidonul din compoziția lor. Astfel, vei căpăta mai multă energie, iar glucoza, rezultată în urma degradării lui, se va elibera în sânge ceva mai târziu.
Citeşte şi Ce se întâmplă în organism atunci când mâncăm cartofi sau paste făinoase
Combină-le cu legume
Nu numai tipul de paste ales este important când vrei să slăbești, ci și amestecul lor cu alimente care nu cresc aportul caloric. Mâncate în combinație cu brânza, de pildă, îți aduc mai multe proteine, dar și mai multe grăsimi. Dacă vrei, totuși, să le pui și puțină brânză, trece-o prin răzătoare și presar-o deasupra.
Nu e o idee bună nici să le prepari cu carne sau cu ouă, pentru că alăturarea cu proteine animale le face mai greu digerabile. Cel mai bine pastele se potrivesc cu legume: ciuperci sotate, mazăre, porumb, morcov, broccoli, ardei, roșii (inclusiv sosul lor), usturoi, ceapă. Vei câștiga vitamine, minerale, antioxidanți, fibre. Ierburile aromatice și uleiul de măsline vor da savoare pastelor fără să te îngrașe.
Ai grijă la cantitate!
Cumpătarea este secretul slăbitului eficient, prin urmare nu te vei îngrășa dacă mănânci porții mai mici de paste. De exemplu, 150-200 de grame de paste nu au mai multe calorii decât 3-4 linguri cu vârf de cereale. Totuși, ar fi bine să nu ai paste zilnic la masă, ci la câteva zile sau o dată pe săptămână.