În funcţie de tipul de concediu pe care îl alegi este important să ai grijă de sănătatea ta.
„Dacă este o vacanţă de relaxare, la malul mării, trebuie să fim atenţi la hidratare, făcută mai ales cu apă şi ceaiuri neîndulcite. Plus salate cu legume hipocalorice şi cât mai puţine dulciuri şi grăsimi animale„, recomandă medicul nutriţionist.
În schimb, dacă îţi petreci concediul la munte ai nevoie de o sursă de energie mai concentrată.
„Dacă este o vacanţă activă, cu mult efort fizic, urcat pe munte, sport, etc, este nevoie şi de surse de energie concentrată administrate în perioada de efort (batoane speciale energizante, ciocolată), dar şi de un aport global suficient de energie , care însă trebuie să vină din alimente sănătoase: carne slabă, paste, cartofi, leguminoase„, a adăugat Corina Zugravu.
Cu toate acestea, medicul nutriţionist atrage atenţia că este extrem de important să se consume cât mai multe fructe şi legume de vară proaspete şi să nu se exagereze în concediu cu fel de fel de alimente mai puţin sănătoase, deoarece acest lucru poate produce anumite dereglări ale organismului.
„Ca sfat general, vara este bine să profităm cât mai mult de legumele şi fructele de sezon, care sunt accesibile la preţuri rezonabile şi care vin de la mică distanţă, deci nu au valoarea nutritivă degradată de transportul şi depozitarea implicate atunci când vin din alte ţări, din ţări îndepărtate. În plus, deşi în vacanţă ne putem permite să ne „răsfăţăm”, nu este cazul să lăsăm de-o parte principiile de alimentaţie sănătoasă, gândindu-ne că o să „recuperăm” pe urmă„, a precizat nutriţionistul.