Odată cu avansul tehnologic şi nevoia tot mai crescută de mobilitate, laptopul a devenit la fel de important ca telefonul – absolut indispensabil, iar numai gândul de a-l schimba ne poate neliniști.
Gabriel Pereş, sales director al Flanco, a prezentat pentru RTV.NET câteva sfaturi generale și câteva idei specifice pentru a prelungi durata de viaţă a bateriei, una dintre cele mai importante componente a notebook-ului:
Cum să protejezi bateria unui laptop
Durata de viață a unui laptop are în mare măsură de a face cu durata de viață a bateriei. În general, producătorii de laptopuri aleg bateriile de Li-Ion, așa încât este necesar să știm care sunt cele mai mari pericole pentru acestea și să le ferim de expunerea la acestea.
Număr limitat de cicluri încărcare/descărcare
Bateriile Li-Ion asigură între 300 și 500 de cicluri complete de încărcare/descărcare, timp în care autonomia bateriei scade constant, până la mai puțin de 50% din capacitatea originală a bateriei. Pentru a prelungi cât mai mult viața bateriei până la ajungerea la capătul ciclului de viață util, trebuie să evităm încărcarea completă a bateriei și apoi lăsarea acesteia să se descarce complet. Acesta este considerat un ciclu încărcare/descărcare și scurtează durata de viață a bateriei.
SFAT: Pentru a fi siguri că laptopul ne afișează corect autonomia bateriei este bine ca o dată la 50 de încărcări să lăsăm bacteria să se descarce complet.
Verificați data de fabricație a bateriei
Data fabricaţiei bateriei este inscripționată pe aceasta și este bine să verificăm specific acest detaliu, deoarece bateriile Li-Ion sunt perisabile. Perisabilitatea bateriilor este un fenomen natural, cauzat de oxidarea în timp a elementelor din componență.
Temperatura de depozitare și utilizare
Viteza cu care „îmbătrâneşte” o baterie Li-Ion este influențată și de temperatura la care este depozitat și utilizat laptopul. Temperatura maximă recomandată este 25 de grade Celsius. Dacă utilizatorul foloseşte laptopul în mod constant peste această temperatură, durata de viață a bateriei scade de la 2-3 ani la câteva luni. În schimb, temperaturile joase se dovedesc benefice, așa încât nu vă sfiiți să folosiți laptopul la 0 grade Celsius. Cu toate acestea, încercaţi să nu utilizaţi laptopul sub această temperatură, deoarece funcţionarea bateriilor Li-Ion este afectată de temperaturile extreme. Folosirea unui cooler este o soluție extrem de utilă în protejarea bateriei și prelungirea duratei de viață a laptopului.
SFAT: Dacă știți că nu veți utiliza laptopul pentru o perioadă mai lungă de timp, depozitați-l cu bateria parțial încărcată într-o temperatură ambientală redusă.
Pe lângă protejarea bateriei, trebuie să mai luăm în calcul și că durata de viaţă a unui laptop se încheie o dată cu schimbarea scopului de utilizare a acestuia. Spre exemplu, un notebook achiziţionat pentru utilizare de bază – navigare pe internet şi editare text, va deveni greu de folosit dacă dorim rularea de aplicaţii complexe, jocuri sau filme care necesită existenţa unei soluţii grafice mai bune.
Așadar, pentru rezultate optime, este de preferat să alegem o configurație cu un nivel superior decât ceea ce ne gândim că am putea avea nevoie în mod curent. Pe o piață a tehnologiei în continuu avans, cea mai bună soluție rămâne, însă, upgrade-ul. În consecință, permiteți laptopului dvs să fie upgradat în funcție de necesitățile ulterioare.