Cum să măreşti durata de viaţă a laptopului tău

Laptopul este un dispozitiv care se găseşte în sute de mii de case din România. Dar cum să îi prelungim durata de viaţă mai ales pe timp de criză?
Laurenţiu Matache
20 apr. 2012, 05:16
Cum să măreşti durata de viaţă a laptopului tău

Odată cu avansul tehnologic şi nevoia tot mai crescută de mobilitate, laptopul a devenit la fel de important ca telefonul – absolut indispensabil, iar numai gândul de a-l schimba ne poate neliniști.

Gabriel Pereş, sales director al Flanco, a prezentat pentru RTV.NET câteva sfaturi generale și câteva idei specifice pentru a prelungi durata de viaţă a bateriei, una dintre cele mai importante componente a notebook-ului:

  • Curățaţi zonele importante. Este recomandat ca zonele de aerisire să fie protejate de praf, ceea ce presupune curăţarea spaţiilor respective cu ajutorul unei lavete umede. Însă, o dată pe an, este indicat să apelaţi la un serviciu profesional de curăţare a  laptopului.
  • Evitaţi mișcările bruște. Mai exact, nu forțaţi porturile USB, nu trageţi firul din priză de departe, nu îl apucaţi de ecran pentru a-l muta.
  • Folosiţi o geantă specială. Gențile speciale pentru laptop pot fi extrem de utile pentru protejarea acestuia de lovituri, dar pot fi și foarte chic sau profi în funcție de fiecare zi.    

Cum să protejezi bateria unui laptop

Durata de viață a unui laptop are în mare măsură de a face cu durata de viață a bateriei. În general, producătorii de laptopuri aleg bateriile de Li-Ion, așa încât este necesar să știm care sunt cele mai mari pericole pentru acestea și să le ferim de expunerea la acestea.

Număr limitat de cicluri încărcare/descărcare

Bateriile Li-Ion asigură între 300 și 500 de cicluri complete de încărcare/descărcare, timp în care autonomia bateriei scade constant, până la mai puțin de 50% din capacitatea originală a bateriei. Pentru a prelungi cât mai mult viața bateriei până la ajungerea la capătul ciclului de viață util, trebuie să evităm încărcarea completă a bateriei și apoi lăsarea acesteia să se descarce complet. Acesta este considerat un ciclu încărcare/descărcare și scurtează durata de viață a bateriei.

SFAT: Pentru a fi siguri că laptopul ne afișează corect autonomia bateriei este bine ca o dată la 50 de încărcări să lăsăm bacteria să se descarce complet.

Verificați data de fabricație a bateriei

Data fabricaţiei bateriei este inscripționată pe aceasta și este bine să verificăm specific acest detaliu, deoarece bateriile Li-Ion sunt perisabile. Perisabilitatea bateriilor este un fenomen natural, cauzat de oxidarea în timp a elementelor din componență.

Temperatura de depozitare și utilizare

Viteza cu care „îmbătrâneşte” o baterie Li-Ion este influențată și de temperatura la care este depozitat și utilizat laptopul. Temperatura maximă recomandată este 25 de grade Celsius. Dacă utilizatorul foloseşte laptopul în mod constant peste această temperatură, durata de viață a bateriei scade de la 2-3 ani la câteva luni. În schimb, temperaturile joase se dovedesc benefice, așa încât nu vă sfiiți să folosiți laptopul la 0 grade Celsius. Cu toate acestea, încercaţi să nu utilizaţi laptopul  sub această temperatură, deoarece funcţionarea bateriilor Li-Ion este afectată de temperaturile extreme. Folosirea unui cooler este o soluție extrem de utilă în protejarea bateriei și prelungirea duratei de viață a laptopului.

SFAT: Dacă știți că nu veți utiliza laptopul pentru o perioadă mai lungă de timp, depozitați-l cu bateria parțial încărcată într-o temperatură ambientală redusă.

Pe lângă protejarea bateriei,  trebuie să mai luăm în calcul și că durata de viaţă a unui laptop se încheie o dată cu schimbarea scopului de utilizare a acestuia. Spre exemplu, un notebook achiziţionat pentru utilizare de bază – navigare pe internet şi editare text, va deveni greu de folosit dacă dorim rularea de aplicaţii complexe, jocuri sau filme care necesită existenţa unei soluţii grafice mai bune.

Așadar, pentru rezultate optime, este de preferat să alegem o configurație cu un nivel superior decât ceea ce ne gândim că am putea avea nevoie în mod curent. Pe o piață a tehnologiei în continuu avans, cea mai bună soluție rămâne, însă, upgrade-ul. În consecință, permiteți laptopului dvs să fie upgradat în funcție de necesitățile ulterioare.   

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
S-a pus limită la autoturismele diesel. Decizia luată de UE pentru șoferii cu mașini pe motorină
Playtech.ro
Câte limbi se vorbesc în România? Sunt de ordinul zecilor. Idiş, chineza şi croata, printre graiurile surprinzătoare
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Românii care au dreptul de a-și alege pensia. Ce spune, concret, legea
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Fiica Regelui imobiliarelor l-a tocmit pe celebrul Tarzan ca să răpească căţelul multimilionarului de la Braiconf! Martorul CANCAN a dat în vileag întregul scenariu
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Bucurie imensă pentru Călin Georgescu. Drum liber către Cotroceni. Au venit datele în seara aceasta
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
FCSB câștigă derby-ul cu Dinamo și revine pe primul loc în Superligă
MediaFlux
800 de LEI în PLUS la PENSIE! Cine BENEFICIAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!