Ce consumă bateria? Cum se consuma bateria laptopului
Este foarte important să înțelegi mai întâi unde se „golește” bateria și într-un laptop modern, este destul de simplu: de departe, monitorul LCD este cel mai mare consumator. Pe blogul Microsoft Windows 7 Engineering am găsit procentele din graficul alăturat. Acest grafic îți arată exact ce procent de energie folosește fiecare componentă și te ajută să înțelegi de unde să începi atunci când încerci să maximizezi durata de viață a bateriei.
Ce ai de făcut?
1. Modifică setările din „Power Plan”.plan de optimizare a energiei laptop
Primul lucru pe care-l vrei este să-ți faci un plan rezonabil de reducere a energiei atunci când laptopul rulează pe baterie. Mergi în „Control Panel” -> „Hardware and Sound” -> „Power Options” -> „Change battery settings” -> „High Performance” -> „Change Plan Settings”.
Planul „High performance” este mereu tentant (la urma urmei, ești utilizator de înPower Saver Windows 7altă performanță), dar bateria se va consuma mult mai repede, astfel încât selectează „Power Saver” sau „Balanced plan”. Asigură-te că monitorul se oprește repede după ce nu ai activitate deoarece acesta reprezintă factorul cel mai mare de consum.
Apoi, vei dori să sapi mai adânc în setările avansate. Mergi la „Advanced Power Plan” și asigură-te că setările „On battery” sunt făcute astfel încât să mărească durata de viață a bateriei – oprirea hard disk-ului la câteva minute de inactivitate, folosește „low-power mode” pentru placa wireless, processor și, mai ales, pentru placa grafică.
2. Reglează luminozitatea monitorului
Am arătat mai sus că ecranul LCD este cel mai mare vinovat pentru scăderea duratei de viață a bateriei. Cel mai rapid mod de-a salva viața bateriei este să folosești butoanele de pe tastatura laptopului pentru a controla luminozitatea ecranului. www.descopera.info
Asigură-te că „Planul de alimentare” este setat să oprească afișajul rapid atunci când laptopul este inactiv și nu folosi screen saver-e fanteziste în exces deoarece acestea cresc consumul de energie al placii grafice.
Pe multe site-uri am citit că dezactivând placa wireless scade consumul și este adevărat că s-ar putea obține câteva minute în plus, dar cel mai bine eu recomand să-ți reglezi luminozitatea ecranului.
3. Optimizează și celelalte component hardware ale laptopului
Laptopul tău are un adaptor Bluetooth pe care nu-l utilizezi? Dar IR? Fiecare dintre aceste dispozitive consumă energie doar dacă sunt activate. Dacă nu le folosești, mai bine dezactivează-le.
Dacă folosești laptopul în avion, tren sau undeva fără hotspot wireless, dezactivează opținea Wi-Fi.
Evită folosirea unui adaptor PC Card deoarece acesta poate consuma rapid bateria și asigură-te că dispozitivele USB sunt setate să-i permită sistemului de operare Windows să le oprească. Poți găsi aceste opțiuni in panoul „Power Management”.
În plus, mai vrei să știi dacă laptopul tău are suficientă memorie RAM și dacă ar trebui să mai adaugi niște RAM sau să rulezi mai puține aplicații în același timp.
4. Închide procesele din fundal și serviciile pe care nu le folosești
Procesele din fundal fac mai mult decât să-ți consume din baterie, dar setate incorect, îți pot reduce durata de viață a acesteia. Închide toate aplicațiile de fundal care nu trebuie rulate atunci când ești pe baterie și dezactivează toate update-urile automate, task-urile programate și, în special, indexarea la căutare. Este timpul să faci curățenie, așa că fă disable sau dezinstalează tot ce nu folosești și găsești în „System Tray”. Dezinstalează-le doar dacă ai laptopul în priză – nu are niciun rost să irosești din baterie.
5. Utilizează modul „Hibernare” atunci când este posibil
Utilizarea modului „Hibernare” în loc de „Sleep (Somn)” îi permite laptopului să folosească minim de energie, mergând chiar spre zero. Dacă nu folosești laptopul pentru o oră sau mai mult, pune-l în modul „Hibernare” în loc de modul „Sleep (Somn)” care utilizează „un firicel” de baterie pentru a păstra totul în memorie.
Există un număr de sarcini programate (backup, etc.) care pot scoate laptopul din modul „Sleep”. În cazul modului „Hibernare” nimic în afară de butonul de „Power” nu poate scoate un laptop din această stare.
6. Evită căldura
În timp, bateriile pierd capacitatea de-a se încărca, însă atunci când un laptop este supra-încălzit în mod constant sau utilizat într-un mediu foarte cald, bateria va muri foarte repede. Laptopurile de azi folosesc baterii cu litiu în loc de nichel, iar diferența esențială între ele este că bateriile cu nichel trebuie să fie descărcate complet înainte de reîncărcare pentru a optimiza durata de viață, iar bateriile cu litiu sunt opuse: nu trebuie să se descarce complet înainte de reîncărcare. În plus, dacă o baterie cu litiu se descarcă complet și nu o încarci o perioadă de timp, s-ar putea să devină incapabilă să mai țină și 10 secunde.
Nu uita că bateriile noi sunt cu litiu și nu trebuie întotdeauna încărcate complet. Wikipedia.com subliniază că, în cazul în care bateria litiu este complet încărcată tot timpul, va pierde până la 20% din capacitate în fiecare an, indiferent de ceea ce faci. Asigură-te că pentru descărcarea bateriei, uneori, și în cazul în care îți petreci cel mai mult timp la birou, ar fi mai bine să lași să se consume bateria până la jumătate, iar apoi scoate-o pur și simplu și pune-o într-un loc racoros. Poți utiliza modul „Hibernare” pentru a salva exact ceea ce faci în timp laptopul se închide complet.
Sursa: descopera.info