Potrivit Poliţiei Române, pentru prevenirea tâlhăriilor în locuri publice:
-Evitaţi deplasările prin zone puţin circulate sau izolate (câmpuri, parcuri, şantiere, terenuri virane)!
-Păstraţi asupra dumneavoastră cât mai puţini bani lichizi!
-Când transportaţi sume mari de bani, faceţi tot posibilul să fiţi însoţiţi şi de o altă persoană de încredere.
-Evitaţi să consumaţi băuturi alcoolice atunci când aveţi asupra dumneavoastră sume mari de bani!
-Dacă sunteţi agresaţi într-un loc public, solicitaţi ajutorul celor aflaţi în zonă – o astfel de reacţie îl poate determina pe agresor să renunţe la agresiune.
-În cazul în care integritatea corporală sau viaţa vă sunt puse în pericol, renunţaţi la bunurile pretinse de agresor!
-Reţineţi cât mai multe semnalmente ale acestuia: înălţime, trăsături ale feţei, semne particulare, vestimentaţie, particularităţi în vorbire sau în comportament şi sesizaţi cele petrecute la cea mai apropiată unitate de poliţie!
Pentru evitarea incidentelor în imobile şi în scările de bloc, poliţiştii ne sfătuiesc să:
-Asiguraţi un iluminat corespunzător la intrarea în bloc şi în faţa liftului!
-Nu permiteţi persoanelor necunoscute accesul în scară împreună cu dumneavoastră!
-La intrarea în imobil fiţi atenţi pentru a observa dacă în hol sau în zonele întunecate se află persoane dubioase!
-Evitaţi sa urcaţi în lift cu persoane necunoscute!
-Instruiţi-vă copiii ca, atunci când sunt singuri acasă, să nu deschidă uşa persoanelor străine indiferent de motivele invocate de acestea.
CITEŞTE ŞI OBICEIURI INEDITE. Ştiai că de PAŞTE se împodobeşte un pom cu ouă, iepuraşi, fluturi şi puişori?
Prevenirea furturilor din locuinţe:
-Montarea unui interfon la uşa de acces în scară restricţionează intrarea persoanelor străine.
-Dacă aţi montat la intrarea în scara sisteme de închidere, asiguraţi-vă că acestea sunt folosite în mod corespunzător!
-Nu permiteţi accesul persoanelor necunoscute care sună la interfon, folosind diferite pretexte sau al acelora care încearcă să intre împreună cu dumneavoastră!
-Ţineţi uşa de acces în locuinţă încuiată permanent, chiar şi atunci când sunteţi acasă!
-Înlocuiţi rapid orice încuietoare devenită nefuncţională sau a cărei cheie aţi pierdut-o!
-Acordaţi o atenţie deosebită încuietorilor şi sistemelor de securitate ale uşilor – o uşă metalică fără securizare corespunzătoare este ineficientă!
-Dacă locuiţi la parter, etajul 1 sau ultimul nivel, asiguraţi ferestrele prin montarea unor gratii metalice sau un sistem antiefracţie!
-Când părăsiţi locuinţa, chiar şi pentru scurt timp, închideţi toate ferestrele, inclusiv uşa de la balcon.
-Fiţi foarte atenţi cu identitatea dumneavoastră din spaţiul virtual (fotografii postate, date personale, informaţii despre programul zilnic, deplasări) – astfel de informaţii pot fi folosite de cei care comit infracţiuni.
VEZI ŞI Cozonac pufos: Reţetă uşor de urmat pentru Paşte
Prevenirea furturilor de/din autoturisme
-La coborârea din autoturism, scoateţi cheia din contact, chiar dacă veţi lipsi pentru un timp foarte scurt! Furtul unei maşini cu cheile lăsate în contact durează doar câteva secunde.
-Certificatul de înmatriculare şi cartea de identitate ale autoturismului NU trebuie păstrate în acesta! În cazul unui furt, asiguratorul CASCO nu vă despăgubeşte dacă nu prezentaţi cele două documente în original şi ambele chei ale autovehiculului.
-La autoturismele prevăzute din fabricaţie cu sisteme electronice de siguranţă, este recomandat să montaţi un sistem alternativ care să-i blocheze funcţionarea. Este important ca un astfel de mecanism să nu fie controlat de computerul de bord.
-Montarea unui sistem GPS în locuri ascunse ale autoturismului poate ajuta la localizarea acestuia în cazul în care este sustras. Sistemul trebuie să fie monitorizat de o firmă de specialitate, iar în cazul în care maşina a fost furată apelaţi la lucrătorii de poliţie pentru localizare şi deplasarea în zona în care se află aceasta!
-În situaţia în care aţi devenit victima hoţilor de maşini, iar autorii v-au contactat cu propunerea de a plăti o sumă de bani în schimbul restituirii acesteia, nu vă angajaţi în astfel de operaţiuni pe cont propriu! Apelaţi la lucrătorii de poliţie specializaţi, care vor acţiona profesionist pentru recuperarea autoturismului şi prinderea autorilor. În caz contrar, riscaţi şi pierderea banilor!
-Nu lăsaţi la vedere, în interiorul maşinii, bunuri de valoare (sisteme GPS, genţi, borsete, aparatura electronică) chiar dacă lipsiţi pentru scurt timp!
-În staţiile de alimentare cu carburanţi, pe timpul achitării contravalorii combustibilului, acţionaţi sistemul de închidere a uşilor!
-Pe perioada deplasării cu autoturismul, acţionaţi sistemul de închidere a uşilor! Astfel veţi evita să fiţi deposedaţi la semafor de geantă sau alte obiecte aflate în interiorul maşinii.
-Pe toate roţile autoturismului este recomandat să fixaţi dispozitive antifurt!
-Utilizarea marcajelor permanente de tip lac ultraviolet şi gravură în sticlă descurajează hoţii. Acestea se pot face atât la vedere, pe geamuri şi portiere, dar şi în locuri ascunse, cunoscute doar de proprietar.
-Când părăsiţi autoturismul şi acţionaţi închiderea centralizată, asiguraţi-vă că portiera s-a închis! Cu ajutorul dispozitivelor electronice, infractorii pot bloca închiderea centralizată, chiar dacă pare că telecomanda a activat-o.