Cum să ne protejăm animalele de companie de căldură. Sfaturile veterinarilor

Odată cu venirea verii şi a temperaturilor ridicate, Vier Pfoten recomandă o atenţie sporită la sănătatea animalului de companie. Astfel, pentru a vă bucura de o vară fără griji, specialiştii fundaţiei pentru protecţia animalelor oferă câteva recomandări deţinătorilor de animale de companie.
Cristina Dinu
08 iul. 2013, 16:14
Cum să ne protejăm animalele de companie de căldură. Sfaturile veterinarilor

La fel ca şi oamenii, animalele suferă din cauza schimbărilor bruşte ale vremii. Deoarece câinii nu pot transpira la fel ca oamenii, când aleargă riscă declanşarea unor probleme majore, precum cele de inimă sau cele de circulaţie. Insolaţia, care împiedică temporar autoreglarea termică a corpului, poate avea urmări fatale în special asupra câinilor.

Vier Pfoten recomandă programarea activităţilor în aer liber fie dimineaţă devreme fie seară, când temperaturile sunt suportabile. E important să acordaţi o atenţie deosebită semnelor de extenuare ale animalului. Nu este indicat să continuaţi plimbarea în cazul în care observaţi că animalul de companie nu mai doreşte acest lucru.

Pentru câinii în vârstă sunt necesare îngrijiri speciale în timpul verii. Când sunt scoşi afară aceştia au nevoie de pauze regulate pentru relaxare, iar în restul timpului trebuie să aibă la dispoziţie apă proaspătă şi posibilitatea de a se odihni.

Ca şi animalele de companie, animalele fără stăpân au nevoie de apă proaspătă. De asemenea, deţinătorii de autoturisme sunt îndemnaţi să verifice maşinile înainte de plecarea de pe loc deoarece acestea sunt o sursă de umbră pentru animalele de dimensiuni mici şi medii.

Pentru câinii de curte e recomandabil ca stăpânii să le ofere posibilităţi de adăpostire şi îndeajuns de multă apă potabilă proaspătă. În cazul câinilor ţinuţi în lanţ, se recomandă ca lanţul să permită mişcarea şi adăpostirea la umbră.

În oraş

Nu lăsaţi niciodată animalul de companie singur în maşină. Chiar şi un loc cu umbră nu este sigur deoarece, odată cu mişcarea soarelui, maşina poate să se încălzească rapid şi poate să devină o capcană mortală.

În cazul în care observaţi un animal închis în maşină în zilele caniculare, Vier Pfoten vă recomandă să sunaţi de îndată la 112 deoarece poliţia este abilitată să intervină în astfel de cazuri.

În călătorii

Pentru unele animale călătoria cu maşină înseamnă un stres mare. Dacă maşina dumneavoastră nu este echipată cu aer condiţionat, este recomandat să programaţi călătoriile dimineaţă devreme sau seara. Altfel, blocajele în trafic pot deveni foarte periculoase. Dacă totuşi este necesar să călătoriţi pe timpul zilei, puteţi prinde prosoape ude de geamurile de la maşină pentru a oferi animalului umbră şi răcoare chiar şi atunci când avansaţi greu în blocajele de trafic.

La mare

  • Nisipul sau cimentul foarte fierbinţi pot provoca arsuri
  • Întotdeauna puneţi la dispoziţia animalului apă proaspătă. Lipsa apei potabile poate determina câinele să considere apa de mare o alternativă bună. Apa sărată însă provoacă o senzaţie şi mai mare de sete, iar consumul crescut de apă cu sare, în combinaţie cu deshidratarea provocată de căldură, creşte foarte mult riscul unor leziuni cerebrale majore.

La munte

  • Adaptaţi traseul montan la capacitatea câinelui de a va urma în siguranţă sau fiţi sigur că aveţi tot echipamentul necesar pentru a-l transporta prin zonele foarte periculoase.
  • Întotdeauna puneţi la dispoziţia animalului apă proaspătă. Senzaţia de sete foarte mare, datorată efortului, poate face câinele să bea apă şi din surse periculoase precum bălţile statute, care pot fi infestate cu bacterii şi paraziţi. Acestea pot îmbolnăvi grav animalul.
  • Aveţi grijă să dozaţi eforturile animalului deoarece epuizarea îi poate provoca probleme cardio vasculare cerebrale
  • Evitaţi zonele cu stâne deoarece animalul dumneavoastră poate fi atacat de câinii de stână
  • Evitaţi zonele cu stupi de albine, deoarece animalul riscă să fie înţepat.
  • Nu lăsaţi animalul nesupravegheat în pădure deoarece pot surveni conflicte cu alte animale sălbatice

În străinătate

  • Interesaţi-vă din timp de actele şi vaccinurile necesare pentru ţara de destinaţie. Există pericolul blocării animalului pe aeroport pentru o perioadă mare de timp, din cauza lipsei unor documente sau ale unor vaccinuri.

În ceea ce priveşte animalele de talie mică, medicul veterinar Ovidiu Roşu de la Vier Pfoten recomandă: „Este foarte important să le fie pusă la dispoziţie apă proaspătă din belşug. În afară de asta, trebuie să îndepărtaţi rapid mâncarea neconsumată deoarece vara această infestează rapid cu viermi şi cu muşte.”

Deţinătorilor de cai, medicul veterinar Ovidiu Roşu le recomandă adăpostirea de soare a animalelor între orele 11 şi 5. Un cal are nevoie într-o zi normală de cel puţin 40 de litri de apă. Pe timpul verii această cantitate trebuie suplimentată. Ţineţi cont şi de faptul că apă se evaporă mult mai repede din recipientele foarte largi destinate adăpării animalelor.

Porcuşorilor de guineea şi iepurilor care trăiesc în exterior trebuie să le fie asigurate spaţii de adăpostire şi umbră. Păsările de apartament trebuie să fie protejate de razele directe ale soarelui. Puneţi-le coliviile în spaţii răcoroase şi ferite de curent. Schimbaţi-le apă mai des decât de obicei deoarece există pericolul infestării.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu aruncă bomba înainte de alegeri: „Nu e o certitudine că voi intra în turul 2!”
Spynews
Ce țepe a luat Valerie Lungu de când a început să își construiască noua casă. În ce stadiu sunt lucrările
Bzi.ro
Acuzații șocante lansate de Adriana Bahmuțeanu: „I-a fost tăiat un deget lui Prigoană pentru a putea fi deschis seiful cu arme și bani!“
Fanatik.ro
Animalul cu memorie excelentă, care poate călători pe distanțe mari cu puțină hrană și apă. E de mare ajutor în gospodărie, dar mulți îl consideră încăpățânat și greu de crescut
Capital.ro
Reguli la bloc 2024. Asociația de proprietari te obligă. Vei fi sancționat
Playtech.ro
Soția lui Emil Boc, apariție de senzație. A făcut furori pe podiumul de modă. Cum arată Oana și cu ce se ocupă
DailyBusiness
Marcel Ciolacu anunță data oficială a aderării la Schengen
Adevarul
Cum va fi influențat războiul după ce SUA au permis Ucrainei să atace Rusia cu rachete americane. „Prea târziu”, spun analiștii
wowbiz.ro
IMAGINI CUTREMURĂTOARE de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Lacrimi de jale și piese interpretate de adolescentă au răsunat în curtea cimitirului, înainte ca sicriul să fie coborât în groapă
Spynews
Mesajul de ultimă oră transmis de Mihaela Botezatu, cea care a fost partenera de viață a lui Silviu Prigoană: "Nu mai pot..."
Spynews
Igor Cuciuc și-a înmormântat fiica. Imagini dureroase din ziua în care Andreea a fost condusă pe ultimul drum / GALERIE FOTO
Evz.ro
Ajutor de stat pentru montarea repartitoarelor de încălzire, Cine îi primește
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
kanald.ro
Noi detalii în cazul morții Andreei Cuciuc! Din ce cauză a murit fiica interpretului de muzică populară Igor Cuciuc. Aceasta a fost înmormântată în rochie de mireasă
Cancan.ro
Ce i-a grăbit sfârşitul lui Silviu Prigoană. Autopsia a confirmat o problemă cardiacă, dar apropiaţii susţin o ipoteză şocantă: “A vorbit și cu băieții, i-a pregătit”
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Se introduce taxa de carbon. Cine este obligat să o plătească
StirileBZI
Când vor fi plătite pensiile în luna decembrie: Ministrul Muncii vine cu detalii de ultimă oră!
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
stirilekanald.ro
Imagini șocante cu părinții Andreei Cuciuc, din timpul slujbei de înmormântare! Artistul, cu mâinile pe sicriul fiicei sale, abia se mai ține pe picioare
substantial.ro
Mircea Lucescu critică defensiva României după victoria cu Cipru, 4-1
MediaFlux
AJUTOR NESPERAT pentru SUTE de MII de PENSIONARI! Se DAU BANI în PLUS
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cum a trimis Olguța Târgul de Crăciun de la Craiova la Brașov