Cum să nu înnebuneşti în trafic – modelul Madrid GALERIE FOTO

Cu o populație de aproximativ 3.5 milioane și o zonă metropolitină de aproape 6,5 milioane de locuitori, Madridul ar fi trebuit să fie practic sufocat. Spre deosebire de București, în capitala Spaniei se circulă, iar blocajele în trafic înseamnă, în cel mai rău caz, mers în coloană, nu ore întregi petrecute la volan înjurând și claxonând isteric, relatează LILI RUSE într-un reportaj realizat la Madrid.
Lili Ruse
25 sept. 2019, 15:35
Cum să nu înnebuneşti în trafic - modelul Madrid GALERIE FOTO

TREI PAȘI SIMPLI

Rețeta spaniolă e simplă: masterplan pe transporturi, fonduri europene și voința politică, indiferent de culoarea guvernelor. Gândită în termeni de dezvoltare economică, rețeaua de transporturi a Madridului se bazează pe interconectivitatea mijloacelor de transport în comun. Astfel, traficul devine mai fluid iar timpul petrecut pe drum spre serviciu sau casă se reduce considerabil. 

Nodurile intermodale sunt baza sistemului de transport din capitala politică și economică a Spaniei. Guvernul regional și cel central au accesat, doar în ultimul exercițiu bugetar European, peste 510 milioane de euro, alocați din Fondul European pentru Dezvoltare Regională. Anterior, Spania mai accesase alte 600 de milioane de euro pentru modernizarea și reabilitarea căilor ferate. Bani folosiți, nu rămași în stadiul de proiect și studii de fezabilitate, ca în România.

AUTOBUZ – METROU – TGV
Avariată grav în atentatul din 2011, gara Atocha arată acum la propriu, ca o oază. Cu bani din bugetele local, național și european, gara a fost modernizată. Compania națională de căi ferate (Renfe) și cea de infrastructură feroviară (ADIF) au investit masiv în trenurile de mare viteză – 256 de astfel de trenuri trecând, zilnic, prin Atocha. Anual, peste 22 de milioane de oameni folosesc trenurile de mare viteză și au ajuns să prefere acest tip de transportul celui cu avionul.
După China, Spania are cea mai mare rețea de cale ferată pentru TGV: 4500 de kilometri și alții 1300 în lucru.
Sistemul public de transporturi este gândit pe baza interconctării dintre stațiile de TGV, metrou și autobuz, astfel încât madrilenilor și milioanelor de turiști să le fie cât mai simplu să ajungă dintr-un capăt în celălat al metropolei, dar și în alte orașe.

Trenurile de marile viteză circulă cu o viteză de până la 310 km/oră, cele pe distanțe lungi – cu viteze între 160 și 250 km/oră, iar cele regionale – cu o viteză medie de 110 km/oră.

METROU ÎN 4 ANI, CU BANI DE LA UE
Liniile de metrou sunt în general construite în apropierea stațiilor de trenuri regionale. Pentru cea mai nouă stație, Paco de Lucia, a fost nevoie de 70 de milioane de euro (o parte constitentă fiind bani europeni și de la Banca Mondială) au fost necesari doar 4 ani: 6 luni pentru decizia politică, 8 luni pentru proiect și studiul de fezabilitate, doi ani pentru construcția propriu-zisă și restul – pentru finisaje.
Asta în timp ce, în România, stația de metrou Drumul Taberei, începută în 2011, nu a fost terminată nici acum.

TREI CENTURI CARE ÎNCERCUIESC MADRIDUL
Cu o politică de transporturi gândită începând cu anii ’80, Madridul și-a construit un excellent sistem de transport public. Totul prin politici pe termen lung care susțin extinderea liniilor de metrou și a celor de tren (cercanias), 28 de stații de transport intermodale și subvenții pentru transportul public. Peste jumătate din transportul pe roți în zona metropolitan este făcut cu mijloacele publice, un procent extreme de mare comparative cu alte orașe europene.
Madridul are trei centuri, care leagă centrul de zona metropolitană. Cea mai importantă este M-30, principalul inel rutier, cu o particularitate importantă: pe mari porțiuni se circulă subteran, cu tuneluri lungi de peste 6 kilometri si 6 benzi pe sens.

DE CE NU POATE ROMÂNIA?
Oficialilor spanioli cu care am vorbit li se pare natural ca, indifirent de schimbările politice, marile proiecte de infrastructură să fie susținute. Și asta, în primul rând, din motive economice și de dezvoltare. Aici e mare diferență față de România.

În ceea ce privește accesarea fondurilor europene, secretarul de stat Ana-Maria Bușoniu spune că Spania a beneficiat de bani europeni atunci când criteriile de selecție erau mai laxe și proiectele mult mai ușor de finanțat.
Procedurile europene au devenit mai stufoase și birocratice, însă reprezentanții Ministerului Fondurilor Europene susțin că România a crescut semnificativ gradul de absorbție și că efectele se vor vedea în câțiva ani.
Până atunci, însă, Bucureștii rămân cea mai aglomerată și sufocată capitală europeană. Disputele politice și lipsa reală de interes pentru rezolvarea problemei infrastucturii vor rămâne, probabil, să tareze capitala mulți ani de acum de înainte.

 

DailyBusiness
Vortex polar în România! ANM anunță prognoza meteo până pe 9 decembrie 2024
Spynews
El este polițistul care a murit în Timiș. Flavius avea 21 de ani și a fost găsit fără suflare de un coleg
Bzi.ro
Fosta vedetă din România a ajuns fără dinți în gură! Cerșește în Anglia și își reneagă familia!
Fanatik.ro
Ceaiul pe care trebuie să-l bei dacă ai peste 40 de ani. Se consumă seara sau înainte de culcare, te scapă de nervozitate și stări de anxietate, nu are efecte secundare
Capital.ro
Elena Udrea nu mai scapă! Decizia este definitivă
Playtech.ro
Ce a spus Nadia Comăneci după ce Donald Trump a redevenit președintele Americii: „Liniște și pace”
DailyBusiness
Se dau 44.000 de euro GRATIS. Ce dosar trebuie să depui
Adevarul
Cât costau blănurile purtate de Nicolae și Elena Ceaușescu în ultima lor zi de viață
wowbiz.ro
Ce a trăit Raluca Pastramă alături de Ibrahim Ibru! Motivul pentru care s-a căsătorit cu el, deși a știut de la început că face o greșeală: „M-am simțit dorită. Cu Pepe nu am simțit niciodată dragoste extraordinară”
Spynews
Mihaela Borcea, primele declarații despre cererea în căsătorie! Când are loc nunta și cum arată inelul pe care l-a primit de la Sorin
Spynews
Temperaturile extreme au făcut primele victime în România. Doi bărbați au murit de frig în Harghita
Evz.ro
Se lasă ger crunt în România. Temperaturile scad alarmant
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
kanald.ro
Un polițist din Timiș, în vârstă de doar 21 de ani, a decedat la serviciu. Tânărul a fost găsit inconștient în toaleta secției
Cancan.ro
Raluca Pastramă rupe tăcerea: de când nu a mai dormit Pepe cu ea. Cum a reacționat el când l-a întrebat de ce nu mai împart același pat
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Vestea care a devastat toată România. A murit marele erou al țării. Dumnezeu să-l odihnească!
StirileBZI
De ce se aprinde becul roșu de la congelator: Care sunt cele mai frecvente cauze și ce poți face
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
stirilekanald.ro
El este polițistul care a murit chiar în secție! Flavius avea doar 21 de ani. Care este cauza decesului: „Un om tânăr, muncitor, mereu dornic să înfrunte provocările”
substantial.ro
Donald Trump așteaptă decizia judecătorului în procesul său de la New York
MediaFlux
Incineratorul Repsan Energy Oarja, închis de autorități după o descindere de proporții! Bomba ecologică a fost oprită și destructurată
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Time Out a numit cele mai neglijate destinații turistice din Europa de vizitat în 2025. Un oraș din România este pe locul 9