Cum să nu înnebuneşti în trafic – modelul Madrid GALERIE FOTO

Cu o populație de aproximativ 3.5 milioane și o zonă metropolitină de aproape 6,5 milioane de locuitori, Madridul ar fi trebuit să fie practic sufocat. Spre deosebire de București, în capitala Spaniei se circulă, iar blocajele în trafic înseamnă, în cel mai rău caz, mers în coloană, nu ore întregi petrecute la volan înjurând și claxonând isteric, relatează LILI RUSE într-un reportaj realizat la Madrid.
Lili Ruse
25 sept. 2019, 15:35
Cum să nu înnebuneşti în trafic - modelul Madrid GALERIE FOTO

TREI PAȘI SIMPLI

Rețeta spaniolă e simplă: masterplan pe transporturi, fonduri europene și voința politică, indiferent de culoarea guvernelor. Gândită în termeni de dezvoltare economică, rețeaua de transporturi a Madridului se bazează pe interconectivitatea mijloacelor de transport în comun. Astfel, traficul devine mai fluid iar timpul petrecut pe drum spre serviciu sau casă se reduce considerabil. 

Nodurile intermodale sunt baza sistemului de transport din capitala politică și economică a Spaniei. Guvernul regional și cel central au accesat, doar în ultimul exercițiu bugetar European, peste 510 milioane de euro, alocați din Fondul European pentru Dezvoltare Regională. Anterior, Spania mai accesase alte 600 de milioane de euro pentru modernizarea și reabilitarea căilor ferate. Bani folosiți, nu rămași în stadiul de proiect și studii de fezabilitate, ca în România.

AUTOBUZ – METROU – TGV
Avariată grav în atentatul din 2011, gara Atocha arată acum la propriu, ca o oază. Cu bani din bugetele local, național și european, gara a fost modernizată. Compania națională de căi ferate (Renfe) și cea de infrastructură feroviară (ADIF) au investit masiv în trenurile de mare viteză – 256 de astfel de trenuri trecând, zilnic, prin Atocha. Anual, peste 22 de milioane de oameni folosesc trenurile de mare viteză și au ajuns să prefere acest tip de transportul celui cu avionul.
După China, Spania are cea mai mare rețea de cale ferată pentru TGV: 4500 de kilometri și alții 1300 în lucru.
Sistemul public de transporturi este gândit pe baza interconctării dintre stațiile de TGV, metrou și autobuz, astfel încât madrilenilor și milioanelor de turiști să le fie cât mai simplu să ajungă dintr-un capăt în celălat al metropolei, dar și în alte orașe.

Trenurile de marile viteză circulă cu o viteză de până la 310 km/oră, cele pe distanțe lungi – cu viteze între 160 și 250 km/oră, iar cele regionale – cu o viteză medie de 110 km/oră.

METROU ÎN 4 ANI, CU BANI DE LA UE
Liniile de metrou sunt în general construite în apropierea stațiilor de trenuri regionale. Pentru cea mai nouă stație, Paco de Lucia, a fost nevoie de 70 de milioane de euro (o parte constitentă fiind bani europeni și de la Banca Mondială) au fost necesari doar 4 ani: 6 luni pentru decizia politică, 8 luni pentru proiect și studiul de fezabilitate, doi ani pentru construcția propriu-zisă și restul – pentru finisaje.
Asta în timp ce, în România, stația de metrou Drumul Taberei, începută în 2011, nu a fost terminată nici acum.

TREI CENTURI CARE ÎNCERCUIESC MADRIDUL
Cu o politică de transporturi gândită începând cu anii ’80, Madridul și-a construit un excellent sistem de transport public. Totul prin politici pe termen lung care susțin extinderea liniilor de metrou și a celor de tren (cercanias), 28 de stații de transport intermodale și subvenții pentru transportul public. Peste jumătate din transportul pe roți în zona metropolitan este făcut cu mijloacele publice, un procent extreme de mare comparative cu alte orașe europene.
Madridul are trei centuri, care leagă centrul de zona metropolitană. Cea mai importantă este M-30, principalul inel rutier, cu o particularitate importantă: pe mari porțiuni se circulă subteran, cu tuneluri lungi de peste 6 kilometri si 6 benzi pe sens.

DE CE NU POATE ROMÂNIA?
Oficialilor spanioli cu care am vorbit li se pare natural ca, indifirent de schimbările politice, marile proiecte de infrastructură să fie susținute. Și asta, în primul rând, din motive economice și de dezvoltare. Aici e mare diferență față de România.

În ceea ce privește accesarea fondurilor europene, secretarul de stat Ana-Maria Bușoniu spune că Spania a beneficiat de bani europeni atunci când criteriile de selecție erau mai laxe și proiectele mult mai ușor de finanțat.
Procedurile europene au devenit mai stufoase și birocratice, însă reprezentanții Ministerului Fondurilor Europene susțin că România a crescut semnificativ gradul de absorbție și că efectele se vor vedea în câțiva ani.
Până atunci, însă, Bucureștii rămân cea mai aglomerată și sufocată capitală europeană. Disputele politice și lipsa reală de interes pentru rezolvarea problemei infrastucturii vor rămâne, probabil, să tareze capitala mulți ani de acum de înainte.

 

DailyBusiness
Oferta momentului în România! iPhone cu 0 lei avans
Spynews
Ce relație are acum Cătălin Botezatu cu copiii lui. Designerul și-a ținut familia privată: ”Asta e cel mai important”
Bzi.ro
Ia cei mai mulți bani pentru concertele de Crăciun! Andra nu mai este primul loc
Fanatik.ro
Țara unde merg din ce în ce mai mulți turiști. Are munți spectaculoși și lacuri impresionante, prețuri mici, dar e considerată cea mai periculoasă din lume
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru români. Crește de aproape 3 ori: „S-a mărit și se va mări din ce în ce mai mult”
Playtech.ro
Doamne cum arăta Anamaria Prodan înainte să-și micșoreze sânii!!! Imaginile secrete au SCĂPAT pe net
DailyBusiness
Ai planuri pentru luna octombrie? Meteorologii anunță cum va fi vremea în fiecare zi, toată luna
Adevarul
„Am mâncat sandvișuri uriașe cu creveți la aceeași masă cu KGB-ul” . Jens Stoltenberg a dezvăluit cum a încercat să recruteze un agent sovietic
wowbiz.ro
Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?
Spynews
Ziua Educației 2024. Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru învățători și profesori
Spynews
Claudia Pătrășcanu i-a făcut o urare lui Gabi Bădălău de ziua lui de naștere: ”Nu aștept să mi se răspundă niciodată”. În ce relații este cu fostul soț
Evz.ro
Dictatorul ahtiat după lux. Obiectele fabuloase purtate de Kim Jong Un
Ego.ro
Elena Udrea, de nerecunoscut!!! Fosta blondă de la Cotroceni, extrem de slabă și cu părul creț
Prosport.ro
FOTO. Ea e considerată cea mai sexy mamă a unui fotbalist din întreaga lume. La 40 de ani, arată mai bine ca multe tinere de 20 de ani
kanald.ro
Oana Roman, în doliu! Vedeta a pierdut o persoana dragă: „A plecat brusc și tragic!”. Despre cine este vorba?
Cancan.ro
Mario Fresh, primele declarații după despărțirea de Alexia Eram: 'A fost o decizie dificilă pentru amândoi!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Adio, maestre! A murit actorul cu voce ca de înger: O zi pe care nu doream să o trăiesc
StirileBZI
Cei care cumpără de pe Temu sau Shein vor plăti taxe mai mari! Comanda trebiie să fie mai mare de 750 de lei!
Prosport.ro
FOTO. A dansat twerk în fața ei, după ce a sugrumat-o! Cea mai controversată luptătoare
stirilekanald.ro
"Ne îndreptăm spre Al Treilea Război Mondial". Avertismentul sumbru al unui fost lider mondial
substantial.ro
Noi trageri Loto cu premii semnificative în joc
MediaFlux
Se MODIFICĂ aceste PENSII! Casa de Pensii a EXPLICAT EXACT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
„Insula Cailor” de la Galați, „sălașul piraților” de la Dunăre, de zeci de ani ostrov al cailor sălbatici