Camera copilului este un loc special în cadrul oricărei amenajări interioare. Nu există un model anume, totul depinde de părinţi şi de posibilităţile lor financiare, întrucât cel mic nu poate lua decizii directe.
RTV.NET s-a interesat pentru dumneavostră şi vă expune cîteva idei de amenajări pentru cel mic.
“Indiferent de stilul amenajării întregii locuinţe, camera copilului va avea o personalitate distinctă. Aceasta trebuie să răspundă unor necesităţi complexe. Cel mic trebuie să doarmă, să se joace şi să înveţe în aceeaşi încăpere”, a spus Irina Constantin, designer interior în cadrul companiei Knox Design.
Pentru asta, camera trebuie să aibă în dotare un pătuţ, un birou, un loc de depozitare suficient de mare pentru jucări şi cărţi, dar şi suficient loc pentru joacă. Dacă cel mic are un hoby anume, o carte sau desene animate preferate, este bine ca acest lucru să fie exploatat, să se creeze un mic univers al său.
“Camera să fie atractivă, pentru a stimula inteligenţa copilului şi pentru a-l convinge să petreacă timpul în această încăpere, fără să îşi întindă jucăriile prin toată casa sau fără să doarmă în pat cu părinţii”, a precizat Irina Constantin.
Formula deja consacrată cu roz pentru fetiţe şi bleu pentru băieţi s-a învechit. Acum, zugrăveala din camera copilului trebuie să fie făcută cu culori îndrăzneţe, combinate, indiferent de sexul micuţului.
Irina Constantin recomandă oranjul, care este o culoare foarte veselă şi se potriveşte atât la băieţei, cât şi la fetiţe. “Pereţii pot fi pictaţi cu personajele preferate. Se pot crea compoziţii cu animale, peşti, flori, cifre, litere, după vârsta şi interesele copilului”, a mai spus designerul Knox Design.
Patul: ori avion, ori pantof
Este recomandat ca mobilierul să fie practic, să poată fi rearanjat în functie de nevoile care sunt mereu în schimbare ale micuţului. Pentru dormit se poate alege un pat în funcţie de înălţimea copilului. Pentru a avea mai mult spaţiu în cameră în timpul zilei se poate folosi o canapea extensibilă.
„Există si diverse modele de paturi foarte interesante, în formă de maşină, de avion sau chiar în stilul pantofului Cenuşăresei“, a subliniat Irina Constantin.
Pentru varianta cînd doi fraţi împart aceeaşi cameră, se pot monta paturi suprapuse. „Ideea cu patul la supraînălţime este bună şi se poate folosi în diverse contexte. De exemplu, poate fi creat un corp de mobilier cu patul sus, în care se urcă pe scăriţă, iar jos este zona de birou“, a sugerat Irina Constantin.
Altă variantă constă în amenajarea unei căsuţe deasupra patului copilului. „Se ştie că celor mici le place să se ascundă, aceasta poate fi «căsuţa din copac», în camera copilului într-un apartament“, mai spune Irina Constantin.
Accesoriile se recomandă să fie cât mai atractive. Sunt indicate corpuri de iluminat în formă de avion, de elicopter, de clovn, covoraşe cu maşinute, animale, flori, precum şi ceasuri cu formă de personaje de poveste. Pentru că micuţul petrece mult timp stând pe jos, este important ca pardoseala să fie dintr-un material cald, cum ar fi lemnul, şi acoperită cu mochetă.
Mobilier pe vârste
„Mobilierul destinat dormitorului unui copil trebuie conceput astfel încât să confere siguranţă şi confort“, ne-a spus Ana Arlet, designer la vreauproiect.ro.
Este preferat mobilierul cu linii curbe pentru protejarea copilului în cazul în care acesta cade. O dată cu creşterea copilului camera va trebui transformată în funcţie de nevoile acestuia. La început, până ce micuţul va merge la şcoală, camera va fi folosită doar pentru odihna acestuia şi pentru joacă. Foarte importante la alegerea mobilei sunt materialele care au contribuit la confecţionarea acestora pentru ca micuţul să nu aibă de suferit.
„Copii mici se ştie că au tendinţa să mai şi muşte din mobilier, dacă lacul mobilei ar fi, spre exemplu, pe bază de plumb ar putea apărea anumite complicaţii. Lacurile pe bază de apă elimină orice riscuri“, a precizat Ana Arlet.
Grija pentru sugari
Designerii recomandă ca nou-născuţii să fie ţinuţi în coşuri speciale, până la vârsta de 4-5 luni. După aceasta vârstă, micuţul trebuie să doarmă în pătuţ pentru a nu se accidenta prin rostogolire.
Alegerea pătuţului revine exclusiv părinţilor, cei care realizează amenajări recomandând ca acesta să fie colorat în culori vii şi să aibă distanţă între gratii atât încât copilul să nu scoată capul printre ele. De asemenea, pătuţul trebuie montat în locuri ferite de curenţi de aer.
Varianta milităroasă
O altă metodă pentru mobilare ar fi confecţionarea unei cazemate cu dublă folosinţă. „Un pat suspendat şi dedesubt camera specială de joacă cu geamuri aparente din plexiglas şi uşă la intrare, evident totul in miniatură, arată ca o cazemată, exact ceea ce-şi doreşte orice copil“, spune Ana Arlet. Uşile dulapului şi pereţii vor fi decoraţi cu diferite personaje din desene animate sau pur şi simplu cu norişori, ursuleţi etc.