Scott Gerber, autorul unei cărţi intitulate „Never Get A Real Job”, afirmă că „în ziua de astăzi, mai mult ca niciodată, trebuie să fii întreprinzător pentru a avea succes”, scrie businessinsider.com. Aceasta ar fi calitatea sine qua non pentru cei care sunt hotărâţi să nu mai muncească pentru alţii, ci alţii pentru ei sau chiar pentru ei singuri. „Când lucrezi pentru altcineva, e ca şi cum îţi pui toate ouăle într-un singur coş. Dacă vrei să îţi asiguri viitorul financiar, indiferent cât de bine sau de rău merge economia, trebuie să deţii controlul propriei tale vieţi”, spune Gerber. Şi să câteva exemple:
1. Controlează-te! Pentru a pune pe picioare o afacere de succes, trebuie să îţi stabileşti cu atenţie obiectivele şi să ai simţul măsurii. Nu trebuie să laşi imaginaţia să ţi-o ia razna şi să crezi că poţi face ceea ce nu poţi să faci cu adevărat;
2. Caută ideile simple. Dacă ideea ta nu e simplă, eşti prost. Fă-ţi o afacere simplă, dar îndrăzneaţă, în special practică, şi nu complexă. De pildă, crează un produs mai simplificat şi mai accesibil sau servicii prin care să vinzi produsul X clientului Y, pentru a obţine profitul Z;
3. Pregăteşte mereu pentru ce e mai rău. Indiferent ce decizie iei, trebuie să te gândeşti şi la ce e mai rău, ca să nu fii luat niciodată pe nepregătite. Pregăteşte-ţi vreo trei alternative pentru fiecare decizie.
4. Nu insista pe originalitate. Mulţi cred că vor reinventa roata, dar roata se va învârti la fel şi s-ar putea să îi strivească. Mai bine alege deja ceva ce există şi gândeşte doar cum să perfecţionezi sistemul. Ai însă nevoie de creativitate pentru aşa ceva.
5. Asigură-te că afacerea ta nu necesită investiţii mari şi riscante. Alege o afacere eficientă pe care să o pui pe picioare cu bani puţini şi resurse minime. Încearcă să te încadrezi la început în limita banilor de care dispui. Apoi concentrează-te asupra felului în care să faci bani din ea, să devină profitabilă.
6. Nu te apuca să risipeşti banii. Trebuie să-ţi schimbi şi felul în care cheltuieşti banii, să ştii să faci diferenţa între cheltuielile necesare şi cele ” frivole” când îţi înfiinţezi o afacere. După ce începi să câştigi suficient poţi să te gândeşti la lux.
7. Nu lucra cu oricine. La prima vedere, prietenii par cei mai potriviţi pentru o asociere, dar în scurt timp aceste colaborări se dovedesc a fi cele mai neproductive şi incompatibile când vine vorba despre afaceri. Asigură-te mai întâi ce foloase îţi poate aduce o asociere.
8. Nu te complica cu planuri de afaceri. Este inutil să te complici cu planuri de afaceri şi să apelezi la tot soiul de consilieri când îţi începi o afacere mică. Aceste planuri nu fac bani, ci consumă. Nu ai nevoie de aşa ceva, ci de ceva mult mai simplu.
9. Fă-ţi cunoscută afacerea. N-ai nevoie de PR, agenţi de vânzări sau alte asemenea ajutoare. Fă-te în primul rând cunoscut şi promovează-ţi singur afacerea. Intră pe reţelele de socializare de pe Internet, alătură-te grupurilor şi vizează toate oportunităţile prin care poţi să-ţi promovezi mai bine afacerea.
10. Nici prea devreme, nici prea târziu. Şi adolescenţii pot să îşi înceapă propria lor afacere dacă au o idee bună. Nu trebuie să aştepte să îşi încheie studiile universitare şi să obţină o diplomă pentru asta. Pot face şi şcoală, şi carte în paralel. La fel, nici pentru cei care au ajuns la maturitate şi au lucrat până acum pentru alţii. Cu atât mai mult pentru ei, cu cât se presupune că mai multă experienţă profesională, dar şi de viaţă.