Cum să nu mai mănânci pe bază de stres. Cori Grămescu oferă soluția: „Minim 5 motive de bucurie pe zi”

Mâncatul pe bază de stres este o problemă cu care se confruntă mulți oameni, mai ales în ultimii ani. Nutriționistul Cori Grămescu ne feră 5 soluții pentru scăpa de nervii ce ne cauzează foamea și pofta de mâncare.
Alina Costache
11 sept. 2023, 19:12
Cum să nu mai mănânci pe bază de stres. Cori Grămescu oferă soluția: „Minim 5 motive de bucurie pe zi”
Cum să nu mai mănânci pe bază de stres. Cori Grămescu oferă soluția: „Minim 5 motive de bucurie pe zi”

Mâncatul de bază de stres afectează o mare parte dintre femeile zilelor noastre. Studiile au arătat că femeile cu niveluri ridicate de stres cronic tind să cadă în capcana alimentației emoționale. Nutriționistul Cori Grămescu ne oferă câteva soluții pentru a reuși să ne ferim de mâncatul emoțioal care, în timp, ne afectează atât sănătatea, cât și silueta.

Citește și: Topul celor mai stresante meserii prezentat de specialiştii în resurse umane

Mâncatul pe bază de stres, o problemă ce poate fi combătută ușor

În timpul unui eveniment stresant, organismul eliberează cortizol, un hormon care ajută organismul să se protejeze de pericole. Cu toate acestea, dacă nivelurile ridicate de cortizol persistă în timp, mai ales în perioadele stresante, acest lucru poate duce la creșterea consumului de alimente, depozitarea grăsimilor și creșterea în greutate.

Stresul este un declanșator des întâlnit la persoanele care mănâncă pe fond emoțional. Fie că factorii de stres vin din interior ori din exterior, supra alimentaea este la fel de periculoasă. Cori Grămescu, nutriționist și instructor de pilates, explică de ce mâncăm atunci când suntem stresați, cum ne afectează alimentația emoțională greutatea și sănătatea și ce putem face pentru a gestiona eficient stresul.

„Foarte multe dintre cititoarele mele îmi scriu, la începutul sezonului rece, că simt că sunt mult mai afectate de stres și asta le perturbă inclusiv planurile alimentare. În mod obiectiv, revenirea din vacanță și contactul direct cu responsabilitățile de zi cu zi și agitația de început de an scolar reprezintă în sine un motiv de stres important. În plus, dacă peste vară lucrurile sunt mai curând domoale în majoritatea sectoarelor de activitate, odată cu luna septembrie lumea revine la munca având motoarele turate pentru proiectele de pe final de an. Nici scăderea temperaturii și nici vremea mai puțin însorită nu ajută prea tare să ne echilibram energia, așa că pare că avem toate motivele să resimțim puternic efectele stresante ale vieții de zi cu zi”, a scris specialistul pe Facebook.

Pentru a obține controlul alimentației cauzate de stres, trebuie să controlăm nivelul de stres. Calmul și pregătirea de a face față situațiilor de criză sunt cele mai bune metode prin care putem evita excesul alimentar.

„Prima schimbare pe care te invit să o faci este una mentală. Ni se spune prea des că ar trebui să nu ne mai stresăm și dacă urmărim o mare parte dintre celebritățile din social media, pare că trăiesc pe un fel de norișor roz. Aceste tipuri de mesaje nu fac decât să creeze presiune suplimentară din cauza sentimentului că nu reușim noi să ne organizăm suficient de bine. În realitate, stresul este dintotdeauna parte din viața noastră și până la un punct ne ajută să fim mai eficienți, mai productivi și să ne ferim de pericole. Problemele apar când zilele noastre sunt tot mai imprevizibile și noi începem să tot sacrificăm din timpul și resursele noastre pentru a gestiona provocările zilnice, fără să ne reîncarcăm bateriile din nimic. Așadar, prima schimbare de la care poți începe să te echilibrezi este să faci o lista de lucruri care îți plac, pe care le găsești satisfăcătoare și care îți încarcă bateriile. Gândește-te atât la evenimente mai semnificative – o vacanță sau un city-break, ori o achiziție a unui produs pe care ți-l dorești de mult, dar și la activități mici, pe care să le poți cultiva constant. Avem nevoie de minim 5 motive de bucurie și satisfacție în fiecare zi ca să putem trai echilibrat, așa că asigură-te că în fiecare zi prioritizezi aceste 5 comportamente care îți plac, din care să îți iei energie și să îți refaci resursele sufletești. Te asigur că obiceiul de a-ți cultiva placerea cu intenție te va ajuta să te întărești în fața stresului și să te echilibrezi emoțional”, recomandă Cori Gramescu.

Odihna este un alt factor ce influențează nivelul de stres la nivelul minții și organismului. Prea puține ore de odihnă favorizează oboseala, ceea ce duce la o putere scăzută de a face față siuațiilor stresante.

„A doua schimbare extrem de importantă se referă la somn – nu poți face față stresului și nu poți modifica aproape nimic în obiceiurile tale alimentare dacă ești frântă de somn și te bazezi pe cafea că să reziști până seara. Adulții au nevoie de minim 7 ore de somn odihnitor pe noapte, iar atunci când traversăm perioade intense și solicitante, sistemul nostru nervos are nevoie de până la 9 ore de somn că să se refacă. Deși pentru majoritatea oamenilor pare imposibil să reușești să dormi 9 ore pe noapte, putem totuși să ne susținem organismul prioritizand calitatea somnului nostru. Ca să ne odihnim profund e foarte important să evităm expunerea la lumina puternică sau albastră cu 2-3 ore înainte de somn. Cu cât petrecem mai puțin timp la televizor, sau cu ochii lipiți de ecranul laptopului sau al telefonului după ora 20:00, cu atât avem mai multe șanse să ne odihnim mai profund. De asemenea, pentru un somn odihnitor e important să luăm ultima masă cu 3-4 ore înainte de a merge la culcare. Ideal este să limităm alcoolul și nicotina înainte de a merge la culcare, pentru că ambele ne perturbă somnul. Este important să dormim într-o încăpere întunecoasă, liniștită și răcoroasă – temperatura ideală pentru somn este undeva în jurul a 18-20 de grade. Utilizarea măștilor de somn, a dopurilor pentru urechi și aerisirea camerei de somn pentru 5 minute înainte de a merge la culcare ne ajută de asemenea să ne odihnim eficient. Încercați să dormiți cel puțin 6.5 ore pe noapte, de preferință în intervalul 22.00-07.00 pentru a respecta ritmul circadian de funcționare a sistemului nervos”, mai indică nutriționistul.

Regulă generală: „Nu sări peste micul dejun!”

Mesele regulate sunt și ele foarte importante în raport cu stresul cotidian. Nu degeaba micul dejun se mai numește și cea mai importantă masă a zilei. Nu trebuie să sărim peste ea, indiferent de timpul disponibil. Acest obicei nu va face decât să ne destabilizeze organismul.

„A treia schimbare se referă în sfârșit la mâncare – nu sări peste micul dejun! Poate că ai auzit despre Intermittent fasting și crezi că e o scurtătură către slăbire rapidă, dar adevărul este că pentru majoritatea femeilor micul dejun este foarte important în stabilizarea senzației de foame și gestionarea poftelor alimentare. Un mic dejun consistent, bogat în proteine și fibre te vă ajuta să limitezi efectele stresului și să îți stabilizezi apetitul într-un palier normal. Dintre combinațiile alimentare care țin foarte bine de foame poți alege iaurt grecesc cu fructe de pădure și fulgi de cereale fără zahăr, oua cu legume și rondele de orez, perle de brânză cu pâine de secară și legume sau mezeluri naturale crud-uscate de pui, curcan sau peste mâncate cu pâine integrală cu maia și legume”, recomandă specialistul.

Organizarea programului de muncă este și ea o modalitate foarte bună de a scăpa de stres. Cu toți ne confruntăm, din când în când, cu situații neplăcute la locul de muncă, însă pauzele făcute la momentul potrivit pot face diferența asupra nivelujlui de stres și, implicit, asupra alimentației.

„A patra schimbare se referă la modul în care îți organizezi programul de muncă. Ca să gestionezi eficient stresul, încearcă să te ridici de la birou la fiecare oră și preț de 5-10 minute să te deconectezi de situatile de muncă. Poți merge să îți iei apă și să îți permiți 1-2 minute în care să te uiți pe geam și să faci exerciții de respirație. Sau coboară până în fața clădirii în care lucrezi, folosind scările. Ori pur și simplu oprește-te din activitatea la calculator și fă câteva mișcări de stretching pentru gât, umeri și spate și scutura-ți mâinile că să eliberezi tensiunea din corp. Ideal este să alternezi episoadele de lucru intens de 30-50 de minute cu câteva minute de pauză în care să cauți să îți miști corpul și să te relaxezi”, ne sfătuiește Corin Grămescu.

Activitatea fizică este una dintre cele mai importante metode de a scăpa de stresul acumulat cu sau fără via noastră. Indiferent de tipul de mișcare, aceasta ne ajută pe mai multe paliere.

„În final, a cincea schimbare se referă la activitatea fizică. Mișcarea este una dintre cele mai eficiente modalități de a combate stresul și a te echilibra inclusiv emoțional. Fie că mergi la sală sau faci antrenamentele online, începe să faci măcar 15 minute de mișcare în fiecare zi . Pot fi sesiuni scurte de yoga, mers alert în parc, programe de sport de pe youtube sau antrenamente în adevăratul sens al cuvântului. Când faci mișcare constant ajuți corpul să reducă rezistența la insulină, inflamația și tensiunea musculară acumulate din cauza stressului. Mai mult decât atât, mișcarea fizică de intensitate moderată, practicată constant, reglează apetitul, stabilizează nivelurile de energie de peste zi și te ajută să te relaxezi. Este suficient să fie o sesiune lejeră de mișcare pentru a te ajuta să te eliberezi de stres”, ne recomandă vedeta.

În perioadele stresante, sănătatea generală este cea mai importantă. Consumul de alimente este doar o parte a modului în car ne menținem sănătosi și fericiți. Indiferent de problemele cu care ne confrunăm, o relație bună cu noi înșine poate reprezenta secretul pentru un copr și o minte echilibrată.

Citește și: 10 pasi simpli pentru o dimineata fara stres. De ce sa dai ceasul inainte si sa ai un dulapior la usa

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Dispare o companie importantă din România. Afacerea va fi vândută cu peste 270 de milioane de euro
Capital.ro
Călin Georgescu a anunțat în direct: Asta a fost finalul!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Scandalos! Bonusuri de 500.000 de lei la pensionare, în România. Cifra este reală
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensiile se majorează între 100 și 400 de lei din februarie. Ce documente trebuie depuse de pensionari?
Cancan.ro
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Ce funcție vizează dacă va fi interzis la prezidențiale
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Crin Antonescu propune restructurări în instituțiile statului pentru a aloca resursele în educație și sănătate
MediaFlux
PENSIE va fi DIGITALĂ. Anunțul Casei de PENSII pentru TOȚI românii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București