După ce că te enervezi din pricina atitudinii celui mic, constaţi că şi el are tentinţa să ţipe. De ce oare? Pentru că te imită pe tine, pentru că părinţii sunt aceste oglinzi perfecte ale copiilor lor şi e firesc să fie aşa. Iată un ghid practic pentru 6 zile care te învaţă cum să nu mai ţipi la copii, aşa cum ni-l recomandă specialişti în parenting, prin paşi mici, zi după zi.
Ziua 1: Fii calm! Imaginează-ţi situaţia: copiii tăi au o nemulţumire şi urlă cât îi ţin plămânii. Ce faci tu? De cele mai multe ori ţipi la ei să tacă. Lăsând la o parte faptul că cei mici sunt “imuni” la ţipetele părinţilor, nu faci altceva decât să le oferi un model de comportament. Soluţia este deci, chiar dacă pare imposibila, CALMUL.
Ziua 2: Vorbeşte încet… De fiecare dată când simţi nevoia să ţipi, vorbeşte încet.
Ziua 3: Testul stres-ului acumulat implică autocontrol în continuare şi depăşirea acestui tip de stres generat de confruntarea cu mediul exterior. Educaţia copiilor tăi se face după valorile familiei tale şi nu după valorile diverşilor cetăţeni cu care te întâlneşti în fiecare zi.
Ziua 4: Tonul face muzica Deja după 3 zile încheiate fără ţipete, începe să-ţi fie din ce în ce mai uşor să nu mai ţipi la primul impuls. Aşa îţi dai seama că, de fapt, tonul face muzica. Parcă şi copiii sunt mai calmi de când nimeni nu mai ridică vocea. Sunt mai receptivi şi mai puţin nervoşi.
Ziua 5: Fii atent la limbajul trupului
Ziua 6: Conştientizezi cu luciditate adevărul gol-goluţ. După 5 zile încheiate de autocontrol impus, sistemul tău nervos este ceva mai echilibrat şi ai capacitate de a privi detaşat situaţiile principale care te anxietează şi transformă într-un părinte nervos.
Citeşte mai mult pe sfatulparintilor.ro.