Cum să păstrezi borcanele cu murături după ce le-ai desfăcut. Dacă nu sunt păstrate corespunzător, riscăm ca murăturile din borcanele desfăcute să se înmoaie și să fie numai bune de aruncat.
Nu de puține ori ni s-a întâmplat să aruncăm borcane întregi cu murături, pentru că acestea s-au înmuiat după ce au fost desfăcute. Ca să nu se mai întâmple asta, trebuie să știți un truc simplu. Gospodinele care îl folosesc spun că nu dă greș niciodată.
De multe ori alegem să punem murăturile în borcane mari, deoarece intră mai multe și ne putem bucura de gustul lor până în primăvară. Acest lucru, însă, vine și cu un mare dezavantaj. Cum nu putem consuma toate murăturile din borcanul desigilat, există riscul ca acestea să se înmoaie și să fie numai bune de aruncat la gunoi.
Ca să nu se întâmple asta, trebuie să știm cum să păstrăm mai departe borcanul de murături pe care l-am desfăcut.
Borcanul de murături se poate păstra în frigider după ce l-am desfăcut. Aveți grijă să nu-l țineți prea mult în bucătărie, la temperaturi ridicate. Se poate depozita atât în frigider, cât și în cămară, la temperaturi sub 7-8 grade Celsius. În caz contrar, murăturile se vor înmuia.
Citește și Rețeta de murături asortate a Gabrielei Cristea: ”Asta e toată șmecheria”
De asemenea, dacă în borcan nu mai este suficientă saramură, atunci transferă murăturile într-un recipient mai mic și asigură-te că acestea sunt acoperite bine de zeamă. De altfel, dacă borcanul nu mai poate fi închis, mută murăturile într-un alt recipient cu capac.
Pentru a vă bucura de murături tari și gustoase până în primăvară, fiți atenți la ingredientele pe care le folosiți pentru saramură. Folosește un oțet cu o aciditate mai mare de cinci la sută. De asemenea, folosiți sare grunjoasă și neiodată pentru prepararea saramurii.
Ingrediente
gogonele verzi şi pârguite
castraveţi
ardei kapia roşu şi verde
ardei iute şi ardei pe jumătate iute
conopidă
ţelină cu rădăcină şi frunze
morcovi
sfeclă roşie
sare grunjoasă
usturoi, un bucheţel de cimbru, mere (se pot folosi și gutui, pepenași)
Mod de preparare
În primul rând, se spală și se curăță ingredientele, gogonelele se lasă întregi iar celelalte se pot lăsa la fel sau tăia.
Spre exemplu, pot fi tăiate morcovul, rădăcina de țelină, sfecla, merele, iar conopida poate fi desfăcută buchețele. Usturoiul poate fi tăiat, însă este recomandat să rămână căței întregi. După ce se așează totul într-un recipient, se pregătește saramura în felul următor:
Se va dizolva o lingură cu vârf de sare grunjoasă la un litru de lichid. Apa se fierbe, se ia de pe foc, se pune sarea la dizolvat și buchețelul de cimbru, se lasă 10 minute și apoi se toarnă în recipientul cu legume până când zeama le acoperă. Se leagă capacul provizoriu și după 24 de ore, după ce s-au înmuiat și așezat în borcan, se completează dacă e cazul și se sigilează.
După toate acestea, se pune recipientul la păstrare în cămară, pivniță etc. și se desface după cel puțin o lună. Murăturile pot fi consumate alături de mâncăruri de post sau pe bază de carne, însă și cu diverse salate.