Mulți se pot lăuda că, teoretic, știu cum se pun legumele la murat. Practic însă, nu toți știu și ce trebuie făcut pentru ca murăturile să se mențină crocante un timp cât mai îndelungat.
Dacă urmezi sfatul gospodinelor cu experiență, nu ai cum să dai greș. Pune frunze de vișin și vei constata că astfel păstrezi crocante legumele conservate astfel.
Murăturile se mențin crocante deoarece frunzele de vișin conțin taninuri naturale, care ajută castraveții, gogonelele, varza și ardeii să-și păstreze textura fermă. Mai mult, frunzele de vișin sporesc savoarea murăturilor, fără a altera însă gustul predominant al legumelor ”de bază” pe care le-ai conservat.
Cele mai experimentate gospodine spun că, în lipsa frunzelor de vișin, există și alte trucuri ce ajută murăturile să nu se înmoaie. Unul dintre acestea este rădăcina de hrean. Rezultatul va fi aproximativ același, iar dacă ai în casă și frunze de vișin, și hrean, cu atât mai bine. Le poți pune pe amândouă în borcan.
Sunt și gospodine care mizează, în același scop, pe frunze de stejar, țelină sau viță de vie.
Odată însușit secretul murăturilor crocante, e timpul pentru o rețetă din partea unui nume cu greutate.
”Murăturile de iarnă se fac în butoiaşe de stejar, a căror mărime depinde de nevoile casei. Butoiul se spală şi se opăreşte bine (butoiul întrebuinţat numai pentru murături devine cu atât mai bun, cu cât se învecheşte). Dacă are miros de mucegai, se stinge în el o mână de var. După ce s-a stins varul, se spală butoiul cu mai multe ape, frecându-l cu o perie, şi se lasă să se svânte. Se freacă apoi înăuntru cu usturoi pisat. Separat se spală în două, trei ape castraveţi, pepeni verzi mici, ardei lungi, gogonele (pătlăgele roşii crude), mere tari, ţelină, pătrunjel, morcov. Tot zarzavatul întrebuinţat trebuie să fie proaspăt şi nevătămat, altfel se moaie în timpul iernii. Se aşază toate în butoi, în proporţiile dorite, se adaugă câteva fire de mărar uscat şi frunze de vişin care ţin murăturile tari, iar deasupra se toarnă saramura clocotită, făcută din 500 g de sare la 10 l de apă.
Pentru ca murăturile să fie gustoase şi să ţină mai bine, se adaugă câte 1 l de oţet la fiecare 10 l de apă. Se astupă bine cu dopul de lemn şi în fiecare zi, timp de 10 zile, se rostogoleşte puţin butoiul, ca să se amestece bine murăturile şi saramura să le cuprindă pe toate. Se aşază apoi butoiul într-o pivniţă uscată şi se desfundă atunci când începe consumul de murături”