Cum să pregătești un elev de clasa întâi pentru şcoală. 5 sfaturi esenţiale oferite de un psiholog

Pregătirea unui copil pentru școală nu înseamnă doar cumpărarea de haine, pantofi, manuale și articole de papetărie, ci și o atitudine psihologică adecvată.
Daniel Spătaru
27 aug. 2022, 15:00
Cum să pregătești un elev de clasa întâi pentru şcoală. 5 sfaturi esenţiale oferite de un psiholog

Prima zi de şcoală se apropie. A mai rămas doar o săptămână de vacanaţă, iar în momentul de faţă nu este clar cine este mai îngrijorat: viitorii elevi de clasa întâi sau părinții lor. În ultimele luni, sau chiar ani, mămici și tătici s-au pregătit pentru acest eveniment… Dar, cel mai probabil, au uitat cel mai important lucru. Într-adevăr, pe lângă cumpărarea unui rucsac și a accesoriilor necesare, mai este ceva. Psihologul Roman Talanov a împărtășit sfaturi despre cum să pregătiți corect un copil pentru studiile viitoare, din punct de vedere psihologic.

1. Stabiliți o rutină zilnică

Cu aproximativ două săptămâni înainte de începerea școlii, este necesar să se stabilească rutina zilnică a viitorului elev de clasa I. Acest lucru este deosebit de important pentru copiii care nu au mers la grupa pregătitoare sau la grădiniță. Copilul trebuie să învețe să se trezească la o anumită oră, să ia un mic dejun rapid și să se pregătească. Apoi puteți acorda atenție pregătirii intelectuale pentru școală și jocuri. Prânzul și cina, precum și mersul la culcare, copilul trebuie să respecte strict acest orar.

2. Ajută-ți copilul să se adapteze unei echipe necunoscute

Mulți elevi de clasa întâi întâmpină dificultăți atunci când intră într-un grup complet necunoscut. Este foarte bine dacă școala și grădinița sunt în apropiere și prietenii lui din grupa pregătitoare merg împreună cu copilul în clasa I. Dar vor fi copii necunoscuți în echipă. Pentru ca micuţul să învețe să depășească barierele de comunicare într-o companie nouă, duceți-l mai des la locurile de joacă sau la sălile de joacă pentru copii. Acolo, copilul va câștiga experiență comunicând cu alți copii. Și cea mai ideală opțiune de pregătire este să-ți duci fiul sau fiica într-o tabără școlară înainte de clasa întâi.

Citeşte şi AN ŞCOLAR 2022-2023. Cât îi costă pe părinţi un ghiozdan „cu de toate”

3. Creați starea emoțională potrivită

Copilului trebuie să i se explice și să i se arate că studiul la şcoală este interesant și necesar pentru el, și nu pentru părinți. Pentru a face acest lucru, îl puteți motiva, lăuda pentru succese și nu certa pentru greșeli. Mulți elevi de clasa întâi nu reușesc imediat să învețe bine la toate materiile, dar asta nu înseamnă că copilul ar trebui să fie învinuit pentru acest lucru. Dimpotrivă, amenințările și țipetele nu vor face decât să-l îndepărteze de la studii, să-l sperie. Elevul de clasa I va deveni izolat și se va obișnui cu rolul „eternului învins”. Este necesar să învățați cum să vă raportați corect la succesele și eșecurile copilului chiar înainte de a înscrie copilul în clasa întâi. Acesta este un moment foarte important în pregătirea pentru școală.

4. Convinge-ți copilul de importanța temelor școlare

Lecțiile de la şcoală ar trebui să fie percepute de către copil ca o chestiune importantă și responsabilă. O astfel de atitudine ar trebui predată chiar înainte de a intra în clasa I, adică pentru a forma responsabilitatea și atitudinea copilului de a studia. Adesea, părinții înșiși devalorizează cunoștințele școlare pe baza experienței personale. Dar, indiferent de lecțiile pe care le învață adulții din propriile lor studii, aceasta este experiența lor. Iar copilul va trebui să învețe singur, așa că nu ar trebui să-l învăţaţi să devalorizeze unele dintre materiile școlare.

Citeşte şi ADMITERE LICEU. Sorin Cîmpeanu anunţă schimbări majore, se va da examen la informatică şi limbi străine

5. Nu încerca să stăpânești programa școlară împreună cu copilul tău în avans

Și încă un punct important în pregătirea pentru şcoală: nu puneți presiune pe copilul cu cunoștințe dobândite înainte de vreme. Mulți părinți doresc ca copiii lor să pară pregătiți, așa că trec devreme prin programa de clasa întâi. Nu poți face asta: copilul nu va mai fi interesat de studiu în sala de clasă, în loc să studieze, va începe să fie distras, nu își va forma interesul de a dobândi cunoștințe la școală, iar în curând va înceta să mai ia note bune.

 

DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Spynews
Poliția a reținut primul suspect în cazul crimei de la Bragadiru. Bărbatul este originar din Egipt
Bzi.ro
Probleme mari pentru Delia Matache în vacanța din Asia! Ce a pățit artista
Fanatik.ro
Lidl bagă la raft de luni, 20 ianuarie, patru produse românești pe care mulți se bat să le cumpere. Sunt foarte gustoase, au prețuri excelente și se vor vinde ca pâinea caldă
Capital.ro
Călin Georgescu, OUT! Nu poate candida din nou. Vine ordin de la CCR
Playtech.ro
De ce să pui o sticlă cu apă lângă calorifer, iarna. Trucul simplu care te ajută să economisești
DailyBusiness
10.000 de lei cadou pentru românii care stau la casă! Cum poți primi banii cu un simplu dosar
Adevarul
Coșmarul unei programări pentru un control cardiologic. Piedicile de care s-a lovit un nepot când a vrut să-și ducă bunica la medic
wowbiz.ro
Doliu imensi! Interpretul de muzică populară a murit, cu doar o lună înainte de ziua lui de naștere. Fiica sa a făcut anunțul cutremurător:
Spynews
Cum va arăta nunta lui Kamara și a Gabriellei Nastas. Cântărețul și-a cerut iubita în căsătorie în noaptea de Revelion
Spynews
Cine este nașa fiicei Iustinei Loghin și a lui Cornel Luchian de la Insula iubirii. Ce relație apropiată este între ei: “Plină de iubire”
Evz.ro
Vreme din următoarele zile încalcă toate normele. Schimbarea bruscă poate face rău
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
kanald.ro
TikTok a fost interzis oficial în SUA! Ce au pățit utilizatorii când au încercat să acceseze platforma
Cancan.ro
ANM a modificat prognoza! Se anunță o lună ianuarie atipică în aceste zone din România
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a luat decizia finală. Anunț despre turul 2 al alegerilor prezidențiale
StirileBZI
Se fac angajări MApN în 2025! Cum poţi să ajungi soldat profesionist şi care sunt condiţiile de înscriere
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
stirilekanald.ro
După ce poza ei a devenit virală, Maria fost ucisă de ruși la doar 24 de ani. A murit a doua zi după ziua ei de naștere
substantial.ro
Președintele Klaus Iohannis salută eliberarea primului grup de ostatici din Gaza, inclusiv a unui cetățean român
MediaFlux
Cum ne întreținem inima sănătoasă? Profesorul Dragoș Vinereanu: Trebuie undeva între 30-40 de minute pe zi de un efort moderat
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Topul orașelor cu cele mai lungi programe de muncă