Pentru un sos ușor, universal, care sună doar fantezist, nu trebuie să căutați mai departe decât sosul Aioli. Sosul, revendicat atât de bucătăria franceză, cât și de bucătăria spaniolă, este similar cu maioneza, însă există diferențe subtile, dar sigure.
În mod tradițional, Aioli este un sos înțepător cu două ingrediente, făcut numai din usturoi și ulei de măsline. Aioli are un nume format din două părți : „ail” este franțuzescul pentru usturoi, iar „oli” este termenul din regiunea Provence pentru ulei.
Sosul este folosit în nordul Mediteranei, în special în estul Spaniei și sudul Franței (în principal în regiunea Provence), iar la fel ca multe alimente din acele zone, faima sa s-a răspândit.
În lumea restaurantelor, în special în jurul anului 1990, Aioli a fost în centrul atenției, deși în mod frecvent, ceea ce este etichetat cu acest nume este denaturat.
Citește și : Trucul secret prin care bananele nu se maronesc. Rămân proaspete pentru peste 2 săptămâni
„Uneori termenii culinari maionezi și aioli sunt folosiți unul pentru celălalt”, spune Olivia Roszkowski, bucătar-instructor de arte culinare pe bază de plante la Institutul de Educație Culinară.
„Probabil pentru că aioli sună frumos când este prezentat în meniuri”, adaugă aceasta.
În ciuda asemănărilor lor, există o diferență clară între aioli și maioneză. Maioneza este făcută prin emulsionarea gălbenușurilor de ou și a uleiului, fiind folosit în general un ulei neutru.
În forma sa cea mai tradițională, Aioli este pur și simplu usturoi proaspăt emulsionat cu ulei de măsline, dar Aioli pe care îl cunoaștem și îl apreciem conține și gălbenușuri de ou pentru un plus de bogăție, iar astăzi această versiune pare să domine, ceea ce adaugă la confuzie.
Aioli-ul tradițional necesită un mojar cu pistil, însă cele mai multe bucătării de acasă de astăzi sunt echipate cu un instrument care face munca mult mai ușoară – robotul de bucătărie.
„Tehnica generală este de a emulsiona uleiul în ou pentru a face din el o suspensie groasă”, spune Roszkowski.
Citește și : Cea mai delicioasă rețetă de bulz. Se prepară în mai puțin de o oră
Trebuie să fim atenți la alegerea ingredientelor, mai ales la calitatea acestora, deoarece le vom folosi crude.
Ingrediente necesare
1. Ulei
Selectați cel mai proaspăt ulei pe care îl puteți găsi, deoarece uleiurile tind să devină râncezite atunci când sunt expuse la căldură, aer sau lumină, iar asta poate compromite aroma aioli
Folosim adesea ulei de măsline pentru alioli, dar Roszkowski preferă să folosească un ulei polinesaturat neutru, rafinat, cum ar fi uleiul de canola, de sâmburi de struguri sau de floarea-soarelui „astfel încât textura rămâne constantă când este refrigerată și aroma uleiului nu este prea pronunțată”.
2. Ouă
Cumpărați ouă proaspete de crescătorie pentru a oferi gălbenușuri de cea mai bună calitate pentru aioli.
3. Usturoi
Utilizați usturoi proaspăt și tânăr pentru alioli (sau ori de câte ori îl mâncați crud), deoarece usturoiul mai în vârstă va avea o aromă mai puternică. „Recomand tocarea fină, zdrobirea sau transformarea usturoiului într-o pastă înainte de a-l introduce în amestec pentru uniformitate în textură”, spune Roszkowski.
4. Muștar
Deși nu este tradițional, muștarul este adesea adăugat la alioli pentru a ajuta la legare. Un muștar precum Dijon oferă și o aromă plăcută. Adăugarea unui acid precum sucul de lămâie sau oțetul poate, de asemenea, să amplifice aroma.
Pașii ce trebuie urmați
Pentru a obține aproximativ 150-200 ml de Aioli, trebuie să urmați următorii pași: