Este bine știut că uleiul de măsline a avut dintotdeauna un preț mai mare decât alte produse, motiv pentru care unii comercianți au găsit soluția ideală pentru înlocuirea uleiului de măsline original, cu cel contrafăcut.
Este important să recunoști uleiul de măsline contrafăcut. Pentru că prețurile unui astfel de produs sunt ceva mai mari, se pare că unii au găsit soluția perfectă și anume înlocuirea celui original.
Acest produs are o mulțime de beneficii pentru organismul nostru și poate fi folosit în numeroase rețete.
Europol a aflat că uleiul de măsline contrafăcut se regăsește în numeroase locații, mai exact, autoritățile au confiscat nu mai puțin de 260.000 de litri de ulei în Italia și în Spania la finele anului trecut.
Potrivit Euronews, anul acesta în jur de 50 de restaurante din Roma se află și ele sub investigație. S-ar părea că și aici există posibilitatea ca uleiul de măsline să fie contrafăcut.
În general, escrocii ajung să înlocuiască uleiul de măsline extravirgin cu ulei de semințe, diferența este însă că acest ulei este transparent.
Astfel, el ajunge să fie colorat cu clorofilă pentru a obține nuanța verde specifică uleiului de măsline.
Care sunt diferențele? În primul rând gustul și mirosul.
Uleiul se semințe nu are gust și nici miros. De cealaltă parte, uleiul de măsline are o aromă deosebită pe care o simți imediat.
„Uleiul de semințe nu are gust sau miros, în timp ce uleiul de măsline nu este niciodată fără gust.
Poate fi mai dulce, amar sau iute, dar niciodată fără gust. Oricine a încercat ulei de măsline de cel puțin câteva ori ar putea observa diferența.
Sunt polifenolii care îi conferă gustul specific”, susține profesorul de știința alimentelor, Maurizio Servili, pentru Euronews.
Cel mai sigur mod în care se poate depista uleiul de măsline contrafăcut este prin testarea compoziției.
Chiar și așa, acest lucru poate fi destul de complicat pentru clienți.
În cazul în care alegi să cumperi ulei de măsline, verifică informațiile de pe etichetă, pentru că acolo trebuie să scrie data și locul recoltării.
De altfel, produsele trebuie să conțină un cod QR prin care clienții pot urmări lanțul de producție, deci, și sigiliile de la un certificator contează.
„Cele mai avansate consorții de ulei folosesc sisteme blockchain pentru urmărire”, a spus spune Sabina Petrucci, producător italian de ulei de măsline, care le recomandă clienților să fie vigilenți.