Termoenergetica Bucureşti a anunţat că de miercurea viitoare, 18 septembrie, va începe încărcarea cu apă a instalaţiilor de alimentare cu energie termică, pentru pregătirea reţelei de termoficare pentru iarnă. De asemenea, se vor face și probele de presiune la instalaţiile interioare. Acest lucru nu-i îi va afecta pe românii care chiar dacă stau la bloc, au centrale de apartament. Doar că în cazul celor de pe urmă, costurile pentru încălzire în sezonul rece pot fi ceva mai mari dacă nu au grijă la anumite detalii în legătură cu centrala de apartament.
Este iarnă în toată regula în mai multe țări din Europa, unde în zonele înalte a nins și s-a depus strat consistent de zăpadă. Nici România nu va face excepție în zilele următoare.
”Și în zona țării noastre, la acest moment, există o probabilitate foarte ridicată să avem precipitații mixte, eventual pe crestele montane înalte, la altitudini foarte mari. În aria județelor avertizate de cod portocaliu, cele nouă județe din partea de est a țării, cantitățile se vor situa la valori între 40-60l/m² izolat peste 70-80l/m², în condițiile în care media climatologică a unei luni septembrie în țara noastră se situează între 50-55l/m². Dacă astăzi mai contăm pe valori de 30…31°, inclusiv în Capitală, deci în partea de sud-est a țării, deja în vest vorbim de valori de cel mult 18…20°. De mâine însă, răcirea va fi semnificativă, mai ales în regiunile intracarpatice, unde vom conta pe maxime doar între 8 până la 12°”, a explicat Elena Mateescu (ANM).
Ploile vor cuprinde cea mai mare parte a teritoriului.
Citește și: Prognoza meteo. Lapoviţă şi ninsoare în weekend, episod de iarnă după vremea de vară din septembrie
În aceste condiții, unii români se vor vedea nevoiți să pornească centralele pentru a încălzi locuințele. Cei care au centrală termică trebuie să știe că aceasta are un consum proporțional cu necesitatea de încălzire. Adică cu cât diferența dintre temperatura de afară și cea setată în locuință este mai mare, cu atât consumul de gaze va fi mare.
Un rol important în menținerea căldurii la interior îl jocă izolarea locuinței. Dacă stai la casă și folosești centrală termică pe gaze, izolarea pereților exteriori este mai mult decât necesară pentru a putea reduce consumul de gaze, scrie evz.ro.
Căldura din locuință nu se pierde doar prin pereți, ci și prin zona geamurilor termopan dacă nu se închid etanș sau chiar prin pod. Spațiile mici prin care pătrunde aerul rece pot fi izolate cu spumă sau chiar cilindrice. De asemenea, este necesară aerisirea caloriferelor înainte de a reporni centrala termică.
Un alt punct important este controlul umidității din locuință. În timpul zilei, în sezonul rece, centrala termică poate fi setată la temperatura optimă de 22 de grade. Pe parcursul nopții, aceasta poate rămâne pe 19 grade.