Ani de zile am făcut eforturi semnificative să nu reinstalez sistemul de operare pe care îl aveam pe desktop sau laptop. Indiferent dacă foloseam Windows ’98, Windows Me, Windows Xp sau mai recentele Windows Vista şi Windows 7, am mers până în pânzele albe încercând să evit reinstalarea. Nici măcar nu conta cât timp petreceam încercând să reînviez un sistem care nici măcar nu se mai târâia. Totdeauna mi s-a părut o soluţie mai eficientă pe termen lung să înţelegi ce a mers greşit sau ce s-a stricat exact pentru a preveni acelaşi scenariu pe viitor. E banal să bagi un CD cu Windows, să formatezi un hard disk şi să o iei de la zero. Din punctul meu de vedere, magia stă în a utiliza acelaşi sistem de operare doi, trei sau patru ani. E nevoie de grijă, de atenţie, de câteva sesiuni de devirusare, de ore petrecute în safe mode, pe forumuri sau site-uri de trouble shooting. Nu e uşor, dar nu e nici pe departe imposibil.
Odată cu Windows 8, cei de la Microsoft au împrumutat câteva noţiuni de recuperare ale PC-ului pe care le vedeam doar la notebook-urile OEM. Este vorba de un sistem mult mai deştept şi prietenos prin care să-ţi repari sistemul de operare, în acest caz reparare Windows 8. Practic, în loc să se pună în continuare accentul pe clasicele Safe Mode, Safe Mode With Command Prompt sau Safe Mode With Networking, gigantul din Redmond a schimbat radical posibilităţile pe care vi le oferă pentru a evita, exact cum am zis în introducere, reinstalarea manuală a sistemului de operare. Două dintre ele, pe care aş vrea să insist în acest material, sunt Refresh your PC şi Reset your PC.
S-au schimbat multe de la Windows ’98 şi până în prezent. În primul rând, s-a modificat targetul noilor sisteme de operare create de Microsoft. Nu mai vorbim doar desktop-uri, ci şi de notebook-uri cu ecrane sensibile la atingere, hibride sau tablete, toate optimizate pentru a rula un singur sistem de operare. Încercând să se adapteze, merită reţinut ca meniul de recuperare din Windows 8 sau Windows 8.1 nu mai este la fel de accesibil ca pe vremuri, în parte din cauza faptului că foarte multe dispozitive cu noul sistem nu mai au neapărat o tastatură fizică. Ca urmare, nu mai merge să ţii apăsat pe F8, CTRL sau CTRL+F8 pentru a accesa clasicul Safe Mode, dacă vizați o reparare Windows 8.
De acum aveţi nu mai puţin de şase posibilităţi prin intermediul cărora să ajungeţi la un meniu cu trei opţiuni foarte clare: Turn off your PC, Troubleshoot (care ne interesează pe noi) şi Continue. Aceasta din urmă vă permite să scăpaţi rapid de acest meniu şi să continuaţi încărcarea Windows-ului.
Prima opţiune este să ţineţi apăsat pe tasta Shift de pe o tastatură fizică în momentul în care faceţi click pe Restart din meniul Power. La restart, veţi fi întâmpinați de meniul de mai jos.
A doua opţiune este să accesaţi din meniul din dreapta secţiunea Settings, să faceţi click pe Change PC Settings, iar din pagina de Update and Recovery alegeţi Recovery. De aici, printr-un click pe Restart now din zona marcată Advanced Startup ajungeţi la acelaşi meniu de recuperare. Dacă folosiţi Windows 8 în loc de Windows 8.1, dupa Change PC Settings, faceţi click pe General si Advanced Startup pentru a ajunge în acelaşi loc.
Cinteşte mai mult pe playtech.ro