Sunt o mulțime de trucuri de care putem ține cont ca să îndepărtăm țânțarii. Cercetătorii au descoperiți că aceste insecte sunt atrase de culorile hainelor, așa că atunci când purtăm anumite nuanțe e foarte posibil să nu mai scăpăm de ele.
Cum își alege țânțarul victimele? E foarte simplu, oamenii de știință de la Universitatea din Washington spun că țânțarii sunt atrași în general de culorile aprinse și de nonculori. Printre culorile preferate ale țânțarilor se numără portocaliu, negru, turcoaz, roșu.
De asemenea, țânțarii sunt atrași de dioxidul de carbon, compușii chimici din interiorul dioxidului îi atrage. La fel se întâmplă și cu pigmentul tenului nostru. Ei încep să caute culorile roșu-portocaliu pe care pielea le transmite. Altfel spus, insectele se ghidează după simțul olfactiv pentru a identifica gazda.
„Tânțarii par să folosească mirosuri pentru a-i ajută să distingă ce se află în apropiere, drept o gazdă pe care să o muște. Când mirosul unor compuși specifici, cum ar fi CO2 din respirația noastră, este eliminat, acesta stimulează ochii țânțarilor să caute anumite culori și alte modele vizuale care sunt asociate cu o potențială gazdă, și să se îndrepte către ea”, a spus autorul studiului Jeffrey Riffell, profesor de biologie la Universitatea din Washington.
Sunt și culori pe care țânțarii nu le suportă. Tocmai de aceea, dacă vreți să scăpați de ei, e recomandat să vă îmbrăcați în verde, violet, albastru și alb.
Mușcătura țânțarilor poate transmite o mulțime de afecțiuni. Printre cele mai frecvente afecțiuni răspândite de țânțari se numără malaria, febra galbenă, febra Dengue, febra West Nile, encefalită virală, filarioză limfatică, infecția cu virusul Zika. Din fericire, însă, la noi în țară sunt rare cazurile în care țânțarii transmit astfel de afecțiuni, dar asta nu înseamnă că sunt imposibile.
În afară de răspândirea unor afecțiuni, țânțarii pot provoca și reacții alergice. Ele sunt minore, dar asta nu le face mai puțîn deranjante. Dacă în cazul unor persoane mușcătura de țânțar se transformă doar într-un punct înroșit, în cazul altora, în zona mușcăturii apare o umflătură ce este însoțită de un prurit intens.
În cazul copiilor, care suportă cu dificultate mâncărimile, există posibilitatea că locul respectiv să se infecteze din cauza scărpinatului intens.
Citește și Cercetătorii au dat verdictul: când să iei cina pentru a reduce șansele de AVC
Citește și Compot de cireșe fără conservanți, cea mai bună reţetă. Se poate face simplu și rapid în casă