Cum să scapi de retenţia de apă, una dintre cauzele kilogramelor în plus

Retenţia de apă, denumită medical şi edem, reprezintă acumularea excesivă de lichide în ţesuturile organismului. Între ţesuturi şi plasma sângelui există un schimb permanent de lichide. Retenţia de apă apare în momentul în care aceste lichide nu pot fi resorbite în sânge sau când trec într-o cantitate mare în ţesuturile de lângă vasele de sânge. Schimbările se pot observa cu ochiul liber la nivelul mâinilor, picioarelor, a abdomenului său a feţei care capătă un aspect pufos.
Alina Costache
09 feb. 2017, 20:34
Cum să scapi de retenţia de apă, una dintre cauzele kilogramelor în plus

Printre cauze se numără: statul în picioare timp îndelungat, temperatura foarte ridicată, sarcina, alimentaţia nesănătoasă, administrarea anumitor medicamente. În unele cazuri edemul poate fi și un simptom al bolilor serioase precum afecțiunile cardiovasculare, bolile de rinichi sau de ficat, scrie doctorulzilei.ro.

Simptomele retenției de apă:

  • Umflarea zonelor afectate
  • În general sunt afectate mainile, picioarele, gleznele
  • Zonele afectate devin dureroase
  • Articulațiile devin rigide
  • Creșterea rapidă în greutate
  • Fluctuațiile inexplicabile ale greutății corporale
  • Dureri de cap
  • Abdomen umflat sau mărit în volum

Sarea favorizează retenţia de apă, de fluide în general, aşa că alege alimentele cu conţinut scăzut de sodiu şi evită adăugarea de sare când găteşti la masă. Surprinzător, sarea poate fi găsită în alimente precum pâinea şi cerealele, aşa că lista ingredientelor de pe produse trebuie studiată cu atenţie înainte de a cumpăra ceva. Restrângerea consumului de sare este importantă, deoarece excesul favorizează apariţia unor afecţiuni precum hipertensiunea arterială. Corpul nostru încearcă să elimine sarea cu ajutorul rinichilor, prin urină, cu contribuţia vitală a apei. Cu cât bem mai multă apă, cu atât eliminăm mai repede apa din organism. De asemenea, reducerea consumului de alcool este importantă în cazul retenţiei de apă; corpul reţine fluidele în mod firesc, aşa că consumarea băuturilor alcoolice este de evitat.

În cazul consumului de proteine, corpul tău va scăpa de excesul de fluide, iar dietele bogate în proteine au ca rezultat şi o scădere a greutăţii. O măsură ce poate fi adoptată acasă de toată lumea care se confruntă cu retenţie de apă este odihna picioarelor, adică statul întins, cu picioarele ridicate.

Castravetele conține puține calorii, în jur de 45 și dacă este feliat și pus în apa de băut poate combate eficient retenția de apă. Dacă este pus în apă, o parte din nutrienții pe care îi conține se amestecă cu aceasta. Castraveții au și efect diuretic ceea ce înseamnă că ajută la eliminarea excesului de lichide din organism-principala cauză a creșterii în greutate.

De asemenea, consumat în mod regulat, ajută la dizolvarea pietrelor la rinichi. Castravetele menține rinichii în formă, scăzând nivelul acidului uric din organism.

Prin conținutul de vitamine A, B și C, stimulează sistemul imunitar și conferă energie și un ten luminos. Nutriționiștii recomandă să nu fie curățat înainte de a fi consumat, întrucât coaja conține aproximativ 12% din doza zilnică recomandată de vitamina C.

Castravetele întărește articulațiile. Silica din castravete ajută la întărirea țesuturilor de legătură din jurul mușchilor și articulațiilor. Stimulează digestia și ajută la pierderea în greutate.

Citeşte şi Regimuri fulger de slăbit

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Trei zodii care își schimbă destinul până pe 10 mai. Regăsiri, împăcări și situații neașteptate pentru ele
Capital.ro
Finalul lui Călin Georgescu: E scos din joc! Verdictul sosit duminică, 27 aprilie: Nu au nimic
Playtech.ro
Klaus Iohannis, generos înainte de alegerile prezidenţiale. Gestul făcut de fostul preşedinte faţă de un bătrân, pe stradă
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Un român a făcut parte din echipa care a amenajat cripta Papei Francisc. Sicriul Sfântului Părinte a trecut prin mâinile sale
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Satul magic din inima României. Locul unde soarele răsare de două ori într-o zi
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
„Nu te voi uita niciodată, prieten drag!” Tudor s-a stins din viață în Marea Britanie, la doar 27 de ani. Prietenii săi cer acum ajutor pentru repatriere
Cancan.ro
Vedeta TV a murit la 44 ani din cauza unei infecții severe. Medicii i-au amputat piciorul, dar a fost prea târziu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Am pierdut cel mai mare actor. Toată lumea îl plânge: Te vom păstra în amintirea noastră
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Dispar mai multe zile libere din Codul Muncii! Noua lege în Parlament face uitate multe mini-vacanțe
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Planta care atrage iubirea în viața noastră. Floarea fericirii feminine nu ar trebui să lipsească din casele noastre