Cum să scrii un advertorial care să incite publicul?

Advertorialele nu la fel ca reclamele obișnuite care sunt compuse din 90% imagini și maxim 10% cuvinte. Advertorialele sunt scrise în așa fel încât să se camufleze bine în paginile publicației unde sunt postate și nu conțin doar promovare, ci și foarte multe informații prețioase pentru cititori.
Alina Costache
06 iul. 2022, 11:40
Cum să scrii un advertorial care să incite publicul?

Regula nr. 1 atunci când scrii un advertorial este să distrezi cititorul. Advertorialele sunt, de asemenea, cunoscute ca reclame în format lung sau publicitate nativă în lumea digitală. Pentru a realiza un advertorial de succes, trebuie să începi cu ceea ce știi sigur că funcționează.

Renunță la frazele clasice din reclame

Acesta este probabil cel mai important sfat pe care îl poți primi atunci când scrii un advertorial. Oricât de interesant ar fi advertorialul nimeni n-o să-l citească dacă este plin de expresii precum: cumpără, nu mai sta pe gânduri și ia acum etc., mai ales în prima parte a materialului.

Titlurile fac munca cea mai grea

Întrucât obiectivul unui advertorial este să semene cât mai mult cu un articol obișnuit lasă la o parte jocurile de cuvinte și fotografiile fără sens. Materialul trebuie să stea pe propriile picioare și să fie în sine suficient de interesant pentru a fi citit.

Titlul său trebuie să fie convingător, interesant și, dacă e cazul, șocant. Oferă cititorilor ceva neașteptat, acel je ne sais quoi care îi determină să citească articolul propriu-zis.

Un titlu publicitar din 1926 încă captivează comunitatea publicitară. John Caples a scris: „Au râs de mine când m-am așezat la pian. Dar când am început să cânt…” Succesul acestui advertorial depinde de emoțiile stârnite într-o clipă de la citirea lui. Nu există nicio expresie care să te oblige să cumperi ceva, doar emoție și atât.

Implică cititorul

Privind din nou la opera lui John Caples, limbajul din primele rânduri ale copiei continuă să intrige: „Arthur tocmai cântase The Rosary. Sala a răsunat de aplauze. Am decis că acesta va fi un moment dramatic pentru mine să-mi fac debutul.”

Povestind astfel, el incită cititorii și îi face dornici să citească mai departe. Frazele de promovare vin abia spre ultima jumătate a advertorialului, iar tonalitatea lor este una magistrală. Uită-te la reclame de-a lungul deceniilor. Lucrarea lui Caples este dintr-un timp demult trecut, dar continuă să rezoneze datorită capacității sale de a stârni emoție din partea cititorului.

Cercetează contextul

Fiecare mare vedetă din domeniul advertorialelor de-a lungul veacurilor, precum David Ogilvy, William Bernbach și Alex Bogusky, cunoaște importanța cercetării publicațiilor. Dacă proiectezi un panou publicitar, totul ține de locație și împrejurimi. Iar dacă lucrezi la un anunț tipărit? Trebuie să citești revista din scoarță în scoarță. Același lucru este valabil și pentru advertoriale. Advertorialele ar trebui întotdeauna să fie direcționate către cititorii revistei sau ziarului în cauză.

Folosești cu moderație fotografii și ilustrații

Unele advertoriale folosesc în exces fotografiile sau diagramele, lăsând prea puțin loc pentru cuvinte. Dar acest mod de a scrie nu este nimic altceva decât o oportunitate pierdută de a prezenta mai mult povestea despre produsul tău cititorilor publicației pe care te promovezi.

Utilizează conținut vizual, dar nu în mod exagerat, ci cu moderație și inteligent. Folosește imaginile numai dacă crezi că te ajută să-ți vinzi produsul și să-ți duci povestea mai departe. Analizează un articol de ziar sau o reviste ca un cadru de referință. Cu prea multe imagini, cuvintele nu au puterea de a construi o poveste și de a finaliza vânzarea. Iar vânzarea, și nu doar publicarea unui link într-o anumită publicație ar trebui să fie scopul principal al advertorialelor tale.

Învață să vorbești pe limba cititorilor

Fiecare publicație are un număr de cititori fideli. Iar aceștia împărtășesc în general același limbaj. Dacă este vorba de o revistă de specialitate, atunci cu siguranță cititorii ei sunt obișnuiți cu cuvinte mari, specifice domeniilor prezentate acolo, de aceea, față de astfel de persoane poți să folosești și cuvinte mai complicat. Pe de altă parte, dacă este vorba de o revistă de modă, atunci cititorii sunt cel mai probabil la curent cu tot ceea ce se întâmplă în lume, așa că poți să le prezinți evenimente mondene și să faci referire la ele în advertorialele tale pentru că astfel le vei atrage mai ușor atenția.

Dacă ți s-au părut interesante informațiile din acest articol și vrei să afli mai multe despre subiectul advertorialelor, citește mai multe despre advertoriale aici. Cu puțină deschidere și interes, oricine poate scrie advertoriale interesante și, cel mai important, eficiente.

DailyBusiness
Metoda finlandeză de încălzire. Cum poți avea o casă călduroasă fără a cheltui prea mulți bani pe facturi
Spynews
Marius Niţă i se alătură Geaninei Ilieş la pupitrul Ştirilor Antena Stars
Bzi.ro
Cum arată Andreea Esca în costum de baie, la 52 de ani! Vedeta și-a lăsat fanii mască! – FOTO
Fanatik.ro
Leguma din România care a fost înregistrată la OSIM. Costă în jur de 4 lei per kilogram, are gust dulceag și se cultivă doar în această localitate
Capital.ro
Avertismentul BNR pentru românii care preferă banii cash. Ce se întâmplă cu bancomatele
Playtech.ro
Cum sună vocea copiilor lui Meghan Markle și ai Prințului Harry. Archie și Lilibet, auziți pentru prima dată
DailyBusiness
Umilința supremă pentru Cluj. Capitala Ardealului coboară pe locul 5 într-un clasament neașteptat al orașelor din România!
Adevarul
Pata de petrol din Marea Neagră se extinde. Ce spune Putin despre dezastrul ecologic
wowbiz.ro
Detalii bombă despre bebelușul Monicăi Gabor și al lui Mr. Pink! Când a născut, de fapt, fosta soție a lui Irinel Columbeanu și cum arată acum? | EXCLUSIV
Spynews
Ce cuvinte trebuie să rostești pentru a atrage banii în viața ta. Cum poți manifesta abundența
Spynews
Cum arată mașina care poate sări peste gropile din asfalt. Cu cât se vinde un astfel de vehicul
Evz.ro
Reducere la plata impozitelor pe 2025. Toți românii beneficiază de ea
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
kanald.ro
Bursele de excelență pentru elevii olimpici nu au fost modificate de Ordonanța trenuleț! Se vor raporta la salariul minim actual, de 4.050 de lei brut
Cancan.ro
Patronul FCSB i-a îngrozit pe locuitorii unei celebre stațiuni din România! Și-a făcut stână, dar... Câinii lui Gigi Becali le-au
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a primit lovitura finală. Anunțul serii în România: Nu va putea candida în 2025
StirileBZI
Când vor fi majorate alocațiile copiilor: Cât mai au de așteptat micuții
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
stirilekanald.ro
Andrei, băiatul de 15 ani ucis în bătaie de prieteni, dus pentru ultima dată acasă. Bunica îl plânge cu lacrimi amare: „A fost abandonat de mamă și de tată”
substantial.ro
Ministrul Educaţiei militează pentru un salariu de bază crescut pentru profesori
MediaFlux
SCHIMBARE ESENȚIALĂ privind PENSIA. TOTUL va fi ONLINE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Noul secretar de stat UDMR de la Ministerul Finanțelor: „Cunoașterea limbii maghiare este obligatorie”