Regula nr. 1 atunci când scrii un advertorial este să distrezi cititorul. Advertorialele sunt, de asemenea, cunoscute ca reclame în format lung sau publicitate nativă în lumea digitală. Pentru a realiza un advertorial de succes, trebuie să începi cu ceea ce știi sigur că funcționează.
Acesta este probabil cel mai important sfat pe care îl poți primi atunci când scrii un advertorial. Oricât de interesant ar fi advertorialul nimeni n-o să-l citească dacă este plin de expresii precum: cumpără, nu mai sta pe gânduri și ia acum etc., mai ales în prima parte a materialului.
Întrucât obiectivul unui advertorial este să semene cât mai mult cu un articol obișnuit lasă la o parte jocurile de cuvinte și fotografiile fără sens. Materialul trebuie să stea pe propriile picioare și să fie în sine suficient de interesant pentru a fi citit.
Titlul său trebuie să fie convingător, interesant și, dacă e cazul, șocant. Oferă cititorilor ceva neașteptat, acel je ne sais quoi care îi determină să citească articolul propriu-zis.
Un titlu publicitar din 1926 încă captivează comunitatea publicitară. John Caples a scris: „Au râs de mine când m-am așezat la pian. Dar când am început să cânt…” Succesul acestui advertorial depinde de emoțiile stârnite într-o clipă de la citirea lui. Nu există nicio expresie care să te oblige să cumperi ceva, doar emoție și atât.
Privind din nou la opera lui John Caples, limbajul din primele rânduri ale copiei continuă să intrige: „Arthur tocmai cântase The Rosary. Sala a răsunat de aplauze. Am decis că acesta va fi un moment dramatic pentru mine să-mi fac debutul.”
Povestind astfel, el incită cititorii și îi face dornici să citească mai departe. Frazele de promovare vin abia spre ultima jumătate a advertorialului, iar tonalitatea lor este una magistrală. Uită-te la reclame de-a lungul deceniilor. Lucrarea lui Caples este dintr-un timp demult trecut, dar continuă să rezoneze datorită capacității sale de a stârni emoție din partea cititorului.
Fiecare mare vedetă din domeniul advertorialelor de-a lungul veacurilor, precum David Ogilvy, William Bernbach și Alex Bogusky, cunoaște importanța cercetării publicațiilor. Dacă proiectezi un panou publicitar, totul ține de locație și împrejurimi. Iar dacă lucrezi la un anunț tipărit? Trebuie să citești revista din scoarță în scoarță. Același lucru este valabil și pentru advertoriale. Advertorialele ar trebui întotdeauna să fie direcționate către cititorii revistei sau ziarului în cauză.
Unele advertoriale folosesc în exces fotografiile sau diagramele, lăsând prea puțin loc pentru cuvinte. Dar acest mod de a scrie nu este nimic altceva decât o oportunitate pierdută de a prezenta mai mult povestea despre produsul tău cititorilor publicației pe care te promovezi.
Utilizează conținut vizual, dar nu în mod exagerat, ci cu moderație și inteligent. Folosește imaginile numai dacă crezi că te ajută să-ți vinzi produsul și să-ți duci povestea mai departe. Analizează un articol de ziar sau o reviste ca un cadru de referință. Cu prea multe imagini, cuvintele nu au puterea de a construi o poveste și de a finaliza vânzarea. Iar vânzarea, și nu doar publicarea unui link într-o anumită publicație ar trebui să fie scopul principal al advertorialelor tale.
Fiecare publicație are un număr de cititori fideli. Iar aceștia împărtășesc în general același limbaj. Dacă este vorba de o revistă de specialitate, atunci cu siguranță cititorii ei sunt obișnuiți cu cuvinte mari, specifice domeniilor prezentate acolo, de aceea, față de astfel de persoane poți să folosești și cuvinte mai complicat. Pe de altă parte, dacă este vorba de o revistă de modă, atunci cititorii sunt cel mai probabil la curent cu tot ceea ce se întâmplă în lume, așa că poți să le prezinți evenimente mondene și să faci referire la ele în advertorialele tale pentru că astfel le vei atrage mai ușor atenția.
Dacă ți s-au părut interesante informațiile din acest articol și vrei să afli mai multe despre subiectul advertorialelor, citește mai multe despre advertoriale aici. Cu puțină deschidere și interes, oricine poate scrie advertoriale interesante și, cel mai important, eficiente.