Cum să slăbeşti cu fast-food. O spune nutriţionistul Mihaela Bilic, care este de părere că se poate slăbi semnificativ şi cu produse de junk-food şi fast-food atât timp cât nu depăşeşti un anumit număr de calorii. Şi nu este pură teorie, ci cineva chiar a testat metoda de slăbire cu fast-food. Concluzia? Nu este cazul să diabolizăm mâncarea aşa-zis nesănătoasă. Cheia este cantitatea.
„Trăim într-o lume care are tendința să diabolizeze mâncarea la modul general, uitând că totul este o chestiune de cantitate! Nutriționiștii au creat iluzia că se poate slăbi doar cu alimente degresate, triste și fără gust, în vreme ce pizza, cartofi prăjiți, merdenelele și prăjiturile au fost trecute pe lista neagră.
Nimeni nu a avut curajul să se erijeze în apărătorul produselor grase și dulci, lumea te tratează în continuare de inconștient sau nebun dacă mănânci slănină cu pâine. Când medicina a ridicat pe un piedestal hrana dietetică, mass-media a intrat și ea în horă și a amplificat știrea: industria alimentară ne îmbolnăvește, produsele fast-food sunt otrăvitoare, iar necazurile și bolile de care suferim sunt toate datorate mâncării-mâncarea nesănătoasă, firește!
Oare putem slăbi doar cu piept de pui la grătar și salată verde?! Să fie fastfood-ul un loc al pierzaniei, unde te îngrași doar pentru că ai intrat? Vă propun să analizați 2 experiențe medicali-mediatice diferite și să trageți singuri concluziile. Pe deoparte este vorba de Morgan Spurlock, care a făcut în anul 2004 celebru film numit “Super Size Me”.
Citeste si Dieta de primăvară recomandată de Mihaela Bilic: spectacol de verdeţuri în farfurie
Care era experiența propusă de Morgan Spurlok? Timp de o lună să mănânce 3 mese/zi compuse exclusiv din produse tip fast-food (hamburger, cartofi prăjiți, sucuri și înghețată), totul în varianta Super Size (XXL). Și să facă sub 5000 de pași/zi- cu alte cuvinte mișcare puțină și mâncare multă, cu grăsime și zahăr din belșug!
Filmul este voit dramatic, ne sunt arătați doctori care îl imploră să renunțe la experiment, în timp ce Morgan se îndoapă pentru binele științei…și al celebrității. După o lună de calvar se demonstrează ceea ce era de demonstrat: Morgan s-a îngrășat cu 11 kg iar nivelul de colesterol, trigliceride, acid uric este crescut alarmant, la fel și enzimele hepatice și glicemia..
10 ani mai târziu autorul filmului își deschide un fast-food numit Holy Chicken – pentru că, nu-i așa, șnițelul de pui e sănătos.
Câțiva ani mai târziu dr. Mark Haub, profesor de nutriție la Universitatea din Kansas, propune un experiment pe cât de asemănător, pe atât de diferit ca rezultate. Culmea este că Mark era ușor supraponderal când a început experiența, cântărea 91 kg, avea o compoziție corporală cu 33% grăsime și urma o dietă sănătoasă, bazată pe proteine slabe, cereale integrale, legume și fructe, fără fast-food sau dulciuri. Și cu toate astea nu slăbea.
Pe proprie răspundere (nutriționist fiind ), el decide să mănânce timp de 10 săptămâni exclusiv produse Junk-food (chips-uri, biscuiți, gogoși și orice produse pline de zahăr și grăsime). Însă atenție, toate produsele consumate într-o zi nu depășeau valoarea de 1800 calorii, indiferent de numărul de mese sau ora la care erau mâncate.
Rezultatul? După 10 săptămâni de regim junk-food Mark a slăbit 12 kg, iar cantitatea de grăsime din organism a scăzut la 25%. Cel mai surprinzător a fost că nivelul trigliceridelor a scăzut cu 40%, colesterolul “rău” s-a redus cu 20%, iar colesterolul “bun” a crescut cu 20%. Întrebat cum își explică acest fenomen, Mark Haub și-a recunoscut stupefacția: nici el nu credea că asta e posibil, însă este obligat să constate că mâncarea “nesănătoasă” l-a făcut să fie mai sănătos
În ciuda beneficiilor pe care le-a obținut, Mark nu a folosit acest experiment ca să încurajeze consumul de produse Junk-food, ci să demonstreze că nu există mâncare sănătoasă și nesănătoasă, totul ține de cantitate. Diferența de rezultate dintre cele 2 “regimuri” o face numărul total de calorii: 5000cal/zi pentru Morgan Spurlok și 1800cal/zi pentru Mark Haub„, relatează Mihaela Bilic pe pagina de Facebook.
Nutriţionistul atrage atenţia asupra faptului că secretul este cantitatea. Aşa cum mâncarea aşa-zis nesănătoasă poate favoriza procesul de slăbire dacă este consumată cu măsură, la fel şi mâncarea sănătoasă poate duce la acumularea kilogramelor în exces dacă se depăşeşte numărul de calorii. Cât despre analizele de sânge care ar putea ieşi proaste după un regim de slăbire cu fast-food, dr Bilic dă asigurări că eliminarea kilogramelor în exces va duce automat la îmbunătăţirea analizelor, a stării de sănătate.
„Ani la rând am crezut că nu putem slăbi decât cu diete atent elaborate de nutriționiști, în loc să avem în vedere să mâncăm puțin-indiferent dacă asta înseamnă sarmale sau pizza. La polul opus și din mâncare sănătoasă ne îngrășăm cu succes, dacă mâncăm prea mult.
Concluzia pentru analizele de sânge este simplă: slăbitul, indiferent de metoda prin care îl obținem, ameliorează funcționarea organismului și îmbunătățește starea de sănătate. Cât despre concluzia legată de rețeta/meniul cel mai potrivit pentru slăbit, vă las pe voi să decideți„, conchide reputatul specialist.