Am trait pe pielea mea efectul yo-yo prin care cele 6-7 kilograme veneau si plecau, in functie de asa de multi factori incat le-am pierdut urma. Oricate diete am „cunoscut” personal, am inteles intr-un final ca functioneaza aceea pe care o simti asa de compatibila cu tine, incat o poti tine pe termen lung fara sa te simti o victima a propriei tale vieti, care se deruleaza intre un lapte 0,1 dimineata, un morcov si o rosie la pranz si un mar cu o bucata de peste seara.
O dieta eficienta este aceea care nu te indeparteaza prea tare de la starea ta de bine naturala (sau care macar nu iti genereaza stari de rau nesfarsite), dar care respecta si regulile generale de alimentatie sanatoasa pentru care pledam.
– iti este permis sa mananci aproape toate categoriile de alimente sanatoase si necesare organismului
– este un regim hipoglicemic (pentru persoane cu tendinta de a avea glicemia mai ridicata fara a avea totusi diabet) si dislipidemic (pentru persoanele care au colesterolul ridicat)
– iti limiteaza ultima ora a mesei unei zile la ora 18. Daca ai vointa (si la orice dieta trebuie sa apara undeva notiunea de vointa) si respecti aceasta limitare, vei descoperi pe pielea ta cat de bine te simti la prima ora a diminetii, dand corpului acel repaus alimentar de 14-15 ore. Medicii ne invata ca mancatul seara contribuie la dereglarea glicemiei si la formarea colesterolului rau. In timpul zilei corpul poate face fata cu mult mai bine provocarilor alimentare decat dupa ora 17.
– Te indeamna sa faci miscare intr-un ritm decent, moderat, care sa te faca sa te simti bine, fara sa te simti frustrat ca nu faci fata unui anumit nivel de performanta care este evident mai mult decat poti duce (din cauza ca nu esti suficient antrenata, ca nu esti obisnuita cu miscarea regulata, ca pur si simplu nu iti place foarte mult).