Pâinea integrală, spre deosebire de pâinea albă, e inclusă de foarte multe ori de medicii nutriționiști în planurile alimentare pentru pacienți fiindcă are numeroase beneficii pentru organism. Pâinea integrală te poate ajuta să scapi de grăsimea viscerală, cea care se depozitează pe abdomen și care poate afecta organele interne.
E un aliment sățios, ceea ce înseamnă că e nevoie să mânânci destul de puțin din el ca să te saturi. În acest fel reușești să slăbești fără prea mari eforturi, dar și să-ți normalizezi glicemia. Astfel, poți să previi apariția diabetului și a altor afecțiuni legate de metabolism.
Un alt lucru important despre pâinea integrală este că stimulează tranzitul intestinal, echilibrează flora intestinală și susține o bună funcționare a digestiei și metabolismului. Pâinea integrală face toate aceste lucruri pentru că are un continut destul de bogat în fibre, adică substanțe nedigerabile cu rol în menținerea unui tranzit intestinal sănătos. Pâinea integrală are 5,7 grame de fibre la 100 de calorii, consumul recomandat fiind de 15 grame de fibre la 1000 de calorii.
Mai mult, cu ajutorul pâinii integrale poți să-ți normalizezi nivelurile crescute ale colesterolului tot prin acțiunea fibrelor ce reduc absorbția acestora în organism. Acest tip de grăsime nu se va mai depune pe vasele de sânge și așa se previne apariția unor patologii cardiace.
Câtă pâine e bine să mănânci zilnic este poate întrebarea pe care ne-o punem cel mai frecvent când vine vorba de alimentație. Pâinea a fost și este un aliment de bază pentru multe populații de pe glob.
Consumul zilnic depinde de tipul de pâine consumat, de tipul de dietă pe care o urmăm, de stilul de viață, de vârstă, sex, greutate. Pâinea face parte din marea categorie a carbohidraților, unul dintre cei trei mari macronutrienti, alături de proteine și grăsimi. Într-o alimentație echilibrată, carbohidrații reprezintă circa 50-60% din totalul caloriilor zilnice.
Prin urmare, într-o zi ar trebui să luăm din pâine circa 1000-1200 kcal. Considerând că 100 de grame de pâine conțin în medie circa 250 kcal, ar înseamna că am putea să consumăm zilnic peste 400 g de pâine. În realitate, de-a lungul zilei consumăm și alți carbohidrați ca sursă de energie– zahăr, cartofi, orez, paste, mămăligă, fulgi, cuscus, alte cereale boabe etc.
Pe cale de consecință, cantitatea de pâine zilnică ar trebui stabilită în funcție de restul carbohidraților consumați. Nutriţioniştii vorbesc de o medie undeva la 250 g pe zi. Dar dacă vrem să avem un control strict al alimentaţiei, cantitatea trebuie adaptată la context.
Cum calculezi
În contextul unei alimentații sănătoase, la micul dejun ar trebui să consumăm undeva între 300-400 din totalul zilnic de kilocalorii. Dacă mâncăm, de exemplu, un iaurt natural, adică undeva până în 100 kcal, adăugând două felii de pâine, adică circa 50 de grame, adăugăm astfel încă circa 125 kcal. Până la totalul de 300-400 putem deci să mai mâncăm și altceva: fie 1 ou – circa 150 kcal, 20 g unt sau o lingura de gem sau o felie de brânză.
În același fel, putem calcula cantitatea de pâine la prânz sau cină. Prânzul și cina trebuie să aducă undeva între 500 și 700 kcal, iar gustările dintre mesele principale circa 100-200. Există numeroase aplicații care facilitează acest tip de calcul, în cazul în care ținem să avem alimentația strict sub control.