Cum să slăbești mâncând pâine. Ce tip de pâine e recomandat de nutriționiști ca să scapi de kilogramele în plus

Toată lumea spune că pâinea îngrașă și că e necesar să renunțăm la consumarea ei dacă vrem să slăbim. Realitatea stă puțin altfel. Nu toate tipurile de pâine îngrașă, ci doar unele din ele.
Filip Stan
15 apr. 2022, 19:01
Cum să slăbești mâncând pâine. Ce tip de pâine e recomandat de nutriționiști ca să scapi de kilogramele în plus

Pâinea integrală, spre deosebire de pâinea albă, e inclusă de foarte multe ori de medicii nutriționiști în planurile alimentare pentru pacienți fiindcă are numeroase beneficii pentru organism. Pâinea integrală te poate ajuta să scapi de grăsimea viscerală, cea care se depozitează pe abdomen și care poate afecta organele interne.

E un aliment sățios, ceea ce înseamnă că e nevoie să mânânci destul de puțin din el ca să te saturi. În acest fel reușești să slăbești fără prea mari eforturi, dar și să-ți normalizezi glicemia. Astfel, poți să previi apariția diabetului și a altor afecțiuni legate de metabolism.

Un alt lucru important despre pâinea integrală este că stimulează tranzitul intestinal, echilibrează flora intestinală și susține o bună funcționare a digestiei și metabolismului. Pâinea integrală face toate aceste lucruri pentru că are un continut destul de bogat în fibre, adică substanțe nedigerabile cu rol în menținerea unui tranzit intestinal sănătos. Pâinea integrală are 5,7 grame de fibre la 100 de calorii, consumul recomandat fiind de 15 grame de fibre la 1000 de calorii.

Mai mult, cu ajutorul pâinii integrale poți să-ți normalizezi nivelurile crescute ale colesterolului tot prin acțiunea fibrelor ce reduc absorbția acestora în organism. Acest tip de grăsime nu se va mai depune pe vasele de sânge și așa se previne apariția unor patologii cardiace.

Câtă pâine ar trebui să mâncăm zilnic

Câtă pâine e bine să mănânci zilnic este poate întrebarea pe care ne-o punem cel mai frecvent când vine vorba de alimentație. Pâinea a fost și este un aliment de bază pentru multe populații de pe glob.

Consumul zilnic depinde de tipul de pâine consumat, de tipul de dietă pe care o urmăm, de stilul de viață, de vârstă, sex, greutate. Pâinea face parte din marea categorie a carbohidraților, unul dintre cei trei mari macronutrienti, alături de proteine și grăsimi. Într-o alimentație echilibrată, carbohidrații reprezintă circa 50-60% din totalul caloriilor zilnice.

Prin urmare, într-o zi ar trebui să luăm din pâine circa 1000-1200 kcal. Considerând că 100 de grame de pâine conțin în medie circa 250 kcal, ar înseamna că am putea să consumăm zilnic peste 400 g de pâine. În realitate, de-a lungul zilei consumăm și alți carbohidrați ca sursă de energie– zahăr, cartofi, orez, paste, mămăligă, fulgi, cuscus, alte cereale boabe etc.

Pe cale de consecință, cantitatea de pâine zilnică ar trebui stabilită în funcție de restul carbohidraților consumați. Nutriţioniştii vorbesc de o medie undeva la 250 g pe zi. Dar dacă vrem să avem un control strict al alimentaţiei, cantitatea trebuie adaptată la context.

Cum calculezi

În contextul unei alimentații sănătoase, la micul dejun ar trebui să consumăm undeva între 300-400 din totalul zilnic de kilocalorii. Dacă mâncăm, de exemplu, un iaurt natural, adică undeva până în 100 kcal, adăugând două felii de pâine, adică circa 50 de grame, adăugăm astfel încă circa 125 kcal. Până la totalul de 300-400 putem deci să mai mâncăm și altceva: fie 1 ou – circa 150 kcal, 20 g unt sau o lingura de gem sau o felie de brânză.

În același fel, putem calcula cantitatea de pâine la prânz sau cină. Prânzul și cina trebuie să aducă undeva între 500 și 700 kcal, iar gustările dintre mesele principale circa 100-200. Există numeroase aplicații care facilitează acest tip de calcul, în cazul în care ținem să avem alimentația strict sub control.

Citește și Cum să vopsiți ouăle de Paște folosind foi de ceapă. E o metodă simplă și naturală, fără coloranți toxici

Citește și Cum scapi de mirosul de usturoi de pe mâini. Metodele simple care nici nu dau de bănuit că ai gătit în ziua respectivă
 

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Orașul din România unde cumperi un apartament cu 2 camere la doar 7.000 de euro. Ajungi imediat în centru, ai supermarket și restaurante aproape
Capital.ro
Niculina Stoican este în doliu: E primul răsărit fără matale MĂICUȚĂ
Playtech.ro
Oana Roman i-a deschis DOSAR PENAL lui Marius Elisei. De ce se războiesc părinții Isabelei
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
WhatsApp introduce o funcție senzațională. Totul se schimbă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Limba romani a apărut pe Google Translate! Ce variantă a acestei limbi a fost aleasă de Inteligența Artificială
Capital.ro
România, o mare forță a lumii. Giganții planetei bat la ușa noastră: Un foarte mare plus
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ea e medicul stomatolog găsită mort în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
substantial.ro
Daniel Tudorache, condamnat la trei ani și jumătate de închisoare în „Dosarul diamantelor”
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'