Vestea proastă e ca un adult se pricopseşte cu o răceală de două până la patru ori pe an. Vestea bună? Răcelile sunt, de fapt, foarte uşor de prevenit. Dar atunci când te plimbi zilnic printre colegi care tuşesc sau strănută, chiar şi cei care se lăuda că nu se îmbolnăvesc niciodată sunt expuşi riscului. Iar cum lucratul de acasă nu e la modă, îţi propunem alte moduri practice de a evita răcelile enervante.
Ce cauzează răceala?
Peste 200 de viruşi diferiţi sunt recunoscuţi ca fiind responsabili de clasica răceală. Se transmit prin atingeri, aşa că igiena este singura care te poate ţine la adăpost. Contrar credinţelor populare, „a fi într-un mediu rece nu înseamnă neaparat că te vei pricopsi cu o răceală”, explică medicul generalist Penny Adams. „Dar temperaturile reci fac mai rapidă înmulţirea virusurilor, de aceea răcim mai ales iarna”. Iar potrivit lui Jennifer Ackerman, autoarea cartii „Ah-Choo!” (pe care o poţi găsi pe www.books-express.ro), suntem mai expuşi riscului de a răci iarna pentru că ne petrecem mai mult timp în spaţii închise, unde microbii se răspândesc rapid.
Cele mai bune „arme”
Dacă ai simptome de gripă sau răceală, stai acasă! Nu faci nimănui nicio favoare mergând bolnav la serviciu, ba din contra.
Ai mare grijă la igienă! Spală-te pe mâini regulat şi tuseste sau strănută într-o batistă. De asemenea, evita să-ţi atingi faţa cu mâinile nespălate.
Citeşte mai multe pe Cosmopolitan.ro.