Distragerile sunt asociate cu un comportament lipsit de rațiune, cum sunt trimiterea de SMS-uri în timp ce ești la volan sau cu o lipsă de concentrare. Dar, distragerea atenției e un lucru bun când vrem să stopăm mâncatul pe fond emoțional.
Schițează teritoriul emoțional dinainte
Cândva, în timpul weekendului, așază-te la masă și pe o bucată de hârtie schițează traseul pentru săptămâna viitoare. Nu cu străzi, ci cu toate opririle planificate (loc de muncă, ieșiri în oraș), precum și cu posibilele rute ocolitoare (cumpărături la supermarket, shopping la mall).
Apoi, desenează ceva care simbolizează un fel de mâncare, precum o gogoașă, și așază-o în locurile care ar putea declanșa o alimentație emoțională. Dacă știi că la prânz obișnuiești să mănânci ceva pe lângă masă, pentru a te destresa, gândește-te de pe acum cu ce ai putea înlocui acea gustare nesănătoasă cu una delicioasă și sănătoasă.
„Curăță” emoțiile
Știm cu toții că este o idee bună să respiri adânc când suntem stresați, dar contează și cum faci asta. Specialiștii recomandă acest truc vizual distractiv: inspiră profund și imaginează-ți o racletă undeva în apropierea capului. Expiră încet pe măsură ce-ți imaginezi cum cureți interiorul corpului de toate grijile, din cap până-n picioare. Repetă exercițiul de trei ori.
Citeşte şi 5 moduri să scapi de dependenţa de dulciuri
Vorbește cu tine
Mâncatul emoțional este adesea însoțit de autocritică, cu o voce interioară spunând comentarii toxice, de exemplu: „Sunt un eșec”, „Eu nu fac nimic bine” sau „Când voi învăța vreodată cum să facă față dezamăgirilor?” – situație care te trimite direct frigider. Chiar dacă acestea sunt trecătoare, aceste remarci sunt ca ploaia acidă asupra ta. Data viitoare când îți trec prin cap astfel de gânduri, încearcă să te ții la distanță de ele vorbindu-ți cu voce tare, ca și cum tu ai fi o a treia persoană – „Nu ești un eșec”, „Faci totul așa cum trebuie” etc.
Lasă-ți grijile la ușa de la intrare
Mulți dintre noi s-au învățat ca odată ajunși acasă să-și lase lucrurile, să intre în bucătărie și să-și îngroape sentimentele în dulciuri sau resturi de pizza. Fă-ți un alt obicei când ajungi acasă. De îndată ce intri pe ușă, descalță-te, dă-ți haina jos și spune cu voce tare, „mi-am lăsat toate necazurile aici.” Apoi, înlocuiește drumul obișnuit spre bucătărie cu o activitate non-alimentară care îți aduce plăcere, cum ar fi ascultarea pieselor preferate, îmbrățișarea câinelui sau a pisicii ori admiră priveliștea de la fereastră. Fă asta în fiecare zi, timp de câteva săptămâni, și vei vedea că te vei simți mult mai bine.
Poftești dulce sau sărat? Iată ce vitamine îți lipsesc din organism