În comparaţie cu florile care sunt plantate în ghivece şi sunt ţinute în interior, deci care pot fi sădite oricând, plantele cu rădăcina dezgolită, pentru înfrumuseţarea grădinii, se plantează primăvara. Specialiştii spun că plantarea se poate face până pe la jumătatea lunii aprilie, dacă se vrea o grădină frumoasă toată vara.
„Începând din martie şi până în jur de 20 aprilie este perioada propice pentru plantarea viţei de vie, a pomilor fructiferi, a trandafirilor, a căpşunilor, a zmeurului, precum şi a iasomiei”, a spus pentru RomaniaTV.net, Alin Cucu, reprezentant Terrafertil.
Citeşte şi Cum să cultivi roşii şi castraveţi pe acoperişul blocului în Bucureşti
Cum să plantezi pomii fructiferi
Plantarea pomilor fructiferi nu necesită cunoştinţe speciale. Poate fi făcută de oricine, doar voinţă să aibă.
„Adâncimea ideală pentru plantarea pomilor fructiferi este de 40 de centimetri, pentru trandafiri – 25-30 cm, iar pentru viţa de vie – 25-30 de centimetri. Se sapă groapa, se aplică 200-500 grame de îngrăşamânt pe fundul gropii, apoi apă, se face o mocirlă, apoi se acoperă tulpina cu pământ. După asta se bătătoreşte bine pământul de deasupra ca să nu prindă aer deoarece poate afecta planta. Tot ce mai trebuie făcut este formarea unui şanţ spre tulpină, ca să se adune apa spre plantă, nu să se scurgă pe lângă ea”, a explicat Alin Cucu.
Preţuri la plante şi pomi
Potrivit pomifructiferi.ro, un butaş de viţă de vie costă 10 lei, indiferent de soi, iar pomii fructiferi în jur de 10 lei, indiferent de specie.
Îngrăşământul, secretul unei grădini frumoase
Toate plantele din grădină au nevoie de îngrăşământ primăvara. „Plantele au fost peste iarnă într-o perioadă de hibernare. Nu au avut nevoie de prea multă apă, lumină, de îngrăşamânt, nu au înflorit şi nu au crescut. Acum se trezesc la viaţă şi au nevoie de hrană”, mai spune specialistul Terrafertil.
Citeşte şi Cum să trăieşti pe picior mare într-o curte mică. TRUCURI utile
Toţi pomii de peste un an se fertilizează prin săparea unui şanţ în jurul tulpinii pomului (la o distanta de aproximativ 20 de centimetri). În acest şanţ se pune între 500 de grame şi 1 kilogram de îngrăşamânt, se acoperă cu pământ şi se udă.
Un sac de 2 kilograme de îngrăşământ costă în jur de 9 lei, unul de 5 kilograme costă 20 de lei, în timp ce unul de 10 kilograme ajunge la 35 de lei.