Cum să-ţi pregătești casa pentru iarnă pentru a face economie la curent şi gaze

Sezonul rece presupune automat un consum mai ridicat de energie. Iată câteva metode prin care costul facturilor la curent şi gaze poate fi redus fără a afecta locatarii.
Alina Costache
27 nov. 2022, 14:57
Cum să-ţi pregătești casa pentru iarnă pentru a face economie la curent şi gaze

Izolarea adecvată a casei și a ferestrelor, menținerea unui nivel optim de umiditate în interior, adaptarea temperaturii în funcție de tipul camerei sau utilizarea becurilor LED sunt doar câteva dintre metodele prin care poţi reduce costul facturilor la curent şi gaze în această iarnă. Specialiştii Leroy Merlin vin cu câteva sfaturi pentru a putea reduce consumul de energie, mai ales în timpul iernii, fără a scădea gradul de confort din interiorul casei.

 

Izolarea adecvată a casei

Cauza principală pentru pierderea de căldură iarna este izolația necorespunzătoare a casei, care se reflectă automat și în valoarea facturilor. În cazul unei locuințe slab sau mediu izolate, 20-25% din energie se pierde prin pereți, în timp ce 5-10% prin acoperiș.

Curenții de aer rece mai pot pătrunde în locuință pe sub ușa de la intrare sau pe sub cea care face legătura dintre terasă sau garaj și interiorul casei, respectiv prin spațiile unde sunt montate prizele.

Investiția în izolarea adecvată a casei, deși poate părea la prima vedere o cheltuială semnificativă, va genera în timp un consum mai redus de energie și implicit, facturi mai mici.

Citeşte şi: Se dau 500 de lei /familie de la Guvern, ajutor pentru curent, gaze, căldură, lemne. Banii intră pe card în ianuarie

 

Izolarea ferestrelor sau înlocuirea cu cele PVC de calitate

Ferestrele slab izolate, deteriorate sau vechi cauzează 15% din pierderile de căldură. Mai mult, izolarea ferestrelor sau înlocuirea lor cu unele noi de o calitate superioară, precum cele PVC, reduce pierderile de căldură cu până la 50%.

Alte metode pentru a menține căldura în casă sunt izolarea garniturilor ușilor și ferestrelor cu benzi și adezivi speciali sau folosirea unor perdele și draperii cu protecție termică ce împiedică pierderea căldurii.

 

Menținerea aerului cald în casă

Pentru a fi distribuit eficient, aerul cald nu trebuie să întâmpine obstacole precum mobilierul. Radiatoarele funcționează bine doar dacă au în jurul lor suficient aer. De asemenea, în spatele lor se pot amplasa panouri reflectorizante pentru a le îmbunătăți performanța. Astfel, un plus de 20% din căldura emisă de radiatoare este direcționată spre cameră, în loc să se piardă prin perete.

 

Păstrarea unui nivel optim de umiditate

Instalarea unei hote în bucătărie, deasupra plitei de gătit ajută la evacuarea vaporilor, a mirosurilor, a fumului și la menținerea unui nivel optim de umiditate în casă. În mod ideal, nivelul umidității trebuie să se situeze între 40% și 60%.

Peste 60% aerul devine prea umed, iar sub 40% acesta este prea uscat.

Citeşte şi: Aparatul din casă care îți dublează factura la curent. Majoritatea blocurilor noi îl au

 

Montarea centralei termice aproape de centrul casei

Cu cât este mai aproape amplasată sursa de distribuție a căldurii sau a apei calde de punctul unde este cea mai mare nevoie, cu atât mai puțin se pierde căldura prin conducte. Astfel, opt metri între sursă și punctul de utilizare este maximul distanței recomandate. De aceea, este de dorit montarea centralei termice cât mai aproape de centrul casei, astfel încât căldura și apa caldă să ajungă rapid la punctele de nevoie, la fel și în cazul boilerului montat în baie sau bucătarie. Mai mult, o mentenanță bună a rețelei de termoficare generează economii de încălzire de până la 12%.

 

Încălzirea camerei în funcție de utilizare

Adaptarea temperaturii în funcție de gradul de utilizare a camerei este foarte importantă, în contextul în care 1°C mai puțin poate însemna cu până la 7% mai puțină energie consumată.

De exemplu, temperatura ideală pentru dormitor sau living este de 22°C în timpul iernii, pentru baie de 25°C, iar pentru o cameră goală de 15°C.

 

Înlocuirea becurilor tradiționale cu cele LED

Sursele de lumină consumă circa 12% din totalul necesarului de energie electrică din casă. De aceea, schimbarea becurilor clasice, incandescente, cu unele LED îți poate asigura un consum de energie cu până la 75% mai mic.

Totodată, acestea au o durată de viață foarte lungă, de până la 20.000 de ore de utilizare sau până la 500.000 de aprinderi. În plus, sunt mult mai prietenoase cu mediul pentru că nu conțin plumb sau mercur și nici nu degajă căldură sau radiații ultraviolete.

 

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Secretul gospodinelor din Maramureș pentru cea mai delicioasă supă. Ingredientul surpriză care îi dă o aromă de neuitat
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. Verdictul venit chiar acum: Va fi măcel!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Netflix dă cea mai proastă veste. Mulți abonați se gândesc să renunțe
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Verdict crunt pentru Călin Georgescu: Este o variantă de neacceptat!
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Tensiuni la Senat: Sindicatele contestă restructurările anunțate de Ilie Bolojan
MediaFlux
SE ANULEAZĂ ALEGERILE PREZIDENȚIALE? MAI a transmis DECIZIA FINALĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Posibil spionaj de înalt nivel: Serviciile de informații maghiare, investigate la Strasbourg!