Cum să-ţi pregăteşti singur propriile răsaduri pentru grădină. Consumul de legume şi fructe bio s-a răspândit în ultimii ani şi în România. Tot mai multe familii de români care s-au mutat de la apartament la casă în comunele din apropierea oraşelor s-au apucat să să cultive legume pentru consum propriu. Roşii, castraveţi, ardei, ceapă, fasole, morcovi, salată şi tot felul de plante aromatice precum pătrunjel, ţelină, leuştean, salvie, coriandru, mărar, sunt dintre cele mai cultivate de către aceştia.
Primăvară pieţele sunt pline de răsaduri ce pot fi cultivate de oricine fie în grădină, fie în balcon. Dar sunt şi persoane care preferă să-şi pregătească singure propriile răsaduri pe care ulterior să le mute în grădină sau în ghiveciurile din balcon.
Cei care aleg să-şi pregătească singuri răsadurile pot folosi trucurile marilor agricultori pentru a obţine cele mai bune produse. Marii agricultori folosesc nisipul în pământul pentru răsaduri.
Nisipul asigură umiditatea și aerarea solului. Totodată, conținutul de nisip din substratul pentru răsaduri contribuie la încălzirea mai ușoară a solului, potrivit Agrointeligența.
Nisipul este potrivit pentru înrădăcinarea butașilor, este adăugat pentru aerarea și îmbunătățirea structurii solului de argilă și turbă grea. Pentru afânarea solului se recomandă acest nisip de râu curat, cernut.
Baza majorității solurilor pentru răsaduri este turba. Când se adaugă nisip la turbă, chiar și în cantitate de 10-15%, substratul este păstrează umezeala mai ușor și este mai aerat.
Întrucât turba nu are o valoare nutritivă ridicată, se adaugă de obicei un set complet de îngrășăminte minerale în solul pentru răsad. Într-un astfel de substrat, răsadurile pot fi cultivate chiar și pentru o perioadă lungă de timp, dacă plantele sunt hrănite în mod regulat.
Pentru a îmbunătăți calitatea amestecului de sol și a-l face mai hrănitor, la substratul de turbă pot fi adăugate îngrășăminte organice (biohumus , compost, vemicompost).