Cum să-ţi prelungeşti viaţa după metoda medicului geriatru Ana Aslan

Este ştiut faptul că emoţiile pozitive prelungesc viaţa. Din păcate, la multe persoane, odată cu înaintarea în vârstă, emoţiile pozitive sunt din ce în ce mai puţine. Majoritatea celor de vârsta a treia, copleşiţi de griji, uită să-şi mai poarte de grijă. Psihologul Rozeta Drăghici, de la „Institutul de Gerontologie și Geriatrie „Ana Aslan" din București, a făcut, într-un interviu pentru Doctorul Zilei, o serie de recomandări pentru prelungirea vieţii.
Romania TV
02 oct. 2020, 10:38
Cum să-ţi prelungeşti viaţa după metoda medicului geriatru Ana Aslan

Îmbătrânirea reușită corelează mult mai bine cu longevitatea și speranța de viață„, este de părere psihologul Rozeta Drăghici.

Relațiile cu familia, extrem de importante

Pentru persoanele în vârstă, timpul se scurge altfel. Şi întotdeauna mai repede.

Acestea trăiesc cu sentimentul accelerării trecerii timpului. Persoanele depresive, izolate, lipsite de ocupaţie trăiesc, dimpotrivă, un sentiment de încetinire a timpului. Lupta contra scurgerii inutile a timpului rămâne cel mai eficace mod de combatere a anxietăţii existenţiale”, spune specialistul.

Înaintarea în vârstă aduce cu sine reducerea contactelor sociale extrafamiliale, relaţiile familiale ajungând să ocupe locul cel mai important.

Relațiile interpersonale din familie sunt deosebit de importante pentru echilibrul psihic al persoanelor vârstnice, chiar simpla apartenență la un mediu familial constituie un factor pozitiv în menținerea sănătății mentale„, spune Rozeta Drăghici.

Citeste si Al doilea copil internat în stare gravă la ATI, după ce s-a infectat cu COVID-19

Apar dereglări de integrare din cauze diferite: schimbări de rol-statusuri, lipsa de înțelegere a anturajului, scăderea capacității de adaptare a vârstnicului, toate acestea având importante efecte psihologice şi afectându-i starea de sănătate şi reducându-i, astfel, speranţa de viaţă.

Cum te pregăteşti pentru retragerea din viaţa activă

Pensionarea necesită pregătire emoţională. Lipsa acesteia poate duce la aşa-numita „moartea socială„.

Prin încetarea activității profesionale, dezangajarea socială a vârstnicului (încetare, de regulă, bruscă, fără o pregătire în perioada preretragerii) are loc o nivelare socială, persoana vîrstnică își pierde sentimentul de utilitate socială, pierde rolul social activ, pierdere ce se constituie într-un stres care acționează ca un veritabil agent patogen generând în multe cazuri ceea ce s-a numit patologie de retragere„, spune psihologul. 

Pregătirea psihică pentru acceptarea și adaptarea la pensionare presupune etapele următoare:

● faza de prepensionare, în care cei activi sunt sprijiniți emoțional pentru a accepta ideea retragerii;

● faza imediat următoare pensionării, în care vârstnicul regăseşte plăcerea de a petrece timpul satisfăcându-și unele hobby-uri – excursii, sporturi, colecții, dar și alte preocupări – creșterea nepoților etc.

Adaptarea la situația de a fi pensionar înseamnă a găsi o variantă prin care persoana să-și satisfacă necesitatea de a fi activă din punct de vedere social, adică reorientarea vârstnicilor spre activități care să permită obținerea satisfacțiilor emoționale și financiare prin exersarea tuturor abilităților deținute„, menţionează psihologul.

Sfaturi pentru creşterea speranţei de viaţă

Psihologul Rozeta Drăghici a furnizat, pentru Doctorul Zilei, o listă de recomandări foarte utile pentru o viaţă lungă:

● Dezvoltați-vă aptitudinile și atitudinile, mai ales capacitatea de adaptare, prețuirea și încrederea în sine;

● Ţineți cu tenacitate la imaginea pozitivă pe care v-ați creat-o despre voi înșivă și evitați să vă conformați șablonului de persoană în vârstă;

● Acordați-vă mult timp pentru dumneavoastră;

● Deveniți sau continuați să fiți o persoană agreabilă, veselă, interesantă, cultivată, a cărei companie să fie apreciată de ceilalți. Cei care se lamentează sunt evitați de anturaj!

● Rămâneți curioși; fiți mereu la curent cu ce tot ce este actual pe plan social, politic, artistic si cultural:

● Faceți mereu câte ceva care să vă scoată din singurătate: telefonați apropiaților, scrieți scrisori, participați la întruniri sociale sau sportive, la diverse cursuri care vi se par interesante, faceți invitații;

● Faceți ceea ce nu ați reușit și v-ați dorit să faceți în tinerețe;

● Ajutați-i pe cei aflați în suferință, care sunt adesea mai singuri și mai nefericiți decât dvs.

● Vă puteți lua un animal de companie, care vă poate ajuta să faceți și mișcare, având în vedere că trebie să-ș scoateți afară. „Când singurătatea devine prea greu de suportat sau tristețea vă domină, cereți ajutor. Multe persoane din anturajul dumneavoastră s-ar putea să nu realizeze pe deplin cât suferiți și nici ceea ce vă lipsește. Puteți avea suport profesionist de la psiholog, de la psihoterapeut!„, conchide psihologul.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Alexia Eram are planuri mari de Crăciun! Cu cine va petrece Sărbătorile de iarnă
Fanatik.ro
Ce să pui în bradul de Crăciun ca să ai parte de noroc și prosperitate în 2025. Energiile negative vor fi eliminate
Capital.ro
Dezvăluire bombă despre Călin Georgescu. Marele adevăr s-a aflat. Legătura secretă cu Vladimir Putin și Dmitri Medvedev
Playtech.ro
Cum vor circula tramvaiele și autobuzele în Noaptea de Revelion. Program STB de 31 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Cum l-ar putea convinge Trump pe Putin să facă pace în Ucraina. Expert: „S-ar putea să aibă loc și o reîmpărțire a unor sfere de influență”
wowbiz.ro
Lovitură pentru profesori! Salariile și sporurile, înghețate de la anul și asta nu e tot!
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Rămâi fără bani cât ai clipi. Mai bine previi. Toți șoferii trebuie să afle
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Mesajul tulburător postat de tânărul de 30 de ani din Deva înainte de a-și pune capăt zilelor. A transmis live pe Facebook, iar apoi s-a aruncat în fața mașinilor de pe un pod
Cancan.ro
Meteorologii Weather.com au modificat prognoza: Vin ninsorile în București!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a înlemnit. A făcut chiar el anunțul tulburător: Va muri sigur, în curând!
StirileBZI
Aceste taxe se dublează din ianuarie 2025! Cine trebuie să plătească 3.500 de lei la stat
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Știrea momentului în Ajun de Crăciun
substantial.ro
Zboruri American Airlines suspendate temporar în SUA din cauza unei probleme tehnice
MediaFlux
TRADIȚII din SEARA DE AJUN! ESTE INTERZIS TOTAL ASTĂZI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ce filme mai vedem de Crăciun? Ce cărți merită citite? Ce jocuri video să încercăm? Recomandări proaspete pentru sărbători