Cum să trăiești mai mult și mai bine după vârsta de 40 de ani. Vezi care sunt cele 8 reguli pe care ar trebui să le respecți cu sfințenie

Cum să trăiești mai mult și mai bine după vârsta de 40 de ani. Ştiinţa a făcut progrese mari în ultimul secol şi astăzi ne putem lăuda cu o longevitate semnificativ mai mare decât strămoşii noştri. Mai jos, sunt principalele obiceiuri pe care ar trebui să le respecți cu sfințenie.
Alina Costache
17 ian. 2024, 12:12
Cum să trăiești mai mult și mai bine după vârsta de 40 de ani. Vezi care sunt cele 8 reguli pe care ar trebui să le respecți cu sfințenie
Cum să trăiești mai mult și mai bine după vârsta de 40 de ani

Cum să trăiești mai mult și mai bine după vârsta de 40 de ani. Un studiu realizat în Statele Unite de Xuan-Mai Nguyen, un specialist în ştiinţa sănătăţii pentru Programul Million Veteran din cadrul VA Boston Healthcare System, care împreună cu echipa sa a examinat obiceiurile personalului militar american care a servit peste mări în armata SUA.

Citește și: Alimentele pe care românii nu le consumă, dar sunt cele mai sănătoase. Prelungesc viața chiar și cu zece ani

Cum să trăiești mai mult și mai bine după vârsta de 40 de ani

Urmărirea unei serii de bune obiceiuri în jurul vârstei de 40 de ani vă poate ajuta să vă prelungiţi viaţa cu 24 de ani, în timp ce dacă astfel de bune practici sunt adoptate între 50 şi 60 de ani, ele pot ajuta să trăiţi mai mult între 21 şi 18 ani.

1.Faceţi activitate fizică

Studiul a implicat 700.000 de veterani din SUA şi primul loc printre obiceiurile care ne fac să trăim mai mult este, fără nicio surpriză, activitatea fizică: o plimbare de 30 de minute pe zi este suficientă pentru a reduce riscul de deces din orice cauză cu 46% comparativ cu celor care duc un stil de viaţă sedentar.

2. Nu consumați substanțe interzise

Acest lucru poate părea şi evident, dar nu este întotdeauna: o viaţă fără droguri este o viaţă mai lungă. Studiul, realizat în Statele Unite, a luat în considerare opioidele care ani de zile sunt protagonistele unei adevărate epidemii care doar în 2020 a dus la moartea a aproape 100.000 de oameni doar în Statele Unite. Potrivit studiului, evitarea dependenţei de opioide poate reduce riscul de deces cu 38%.

3. Renunţați la fumat

Pericolele fumatului sunt bine cunoscute de ceva vreme şi chiar şi analizând obiceiurile acelor 700.000 de veterani a scos la iveală cât de nociv este fumatul: eliminarea consumului de produse din tutun poate duce la o reducere a riscului de deces cu 29%.

4. Gestionați stresul

Studiul evidenţiază pagubele cauzate de stres, lucru pe care este de regulă subestimat. Datorită pandemiei COVID-19, sănătatea mintală a intrat din ce în ce mai mult în dezbaterea publică, iar atenţia noastră pentru managementul stresului a crescut semnificativ. Gestionarea stresului, conform descoperirilor Dr. Xuan-Mai Nguyen, ne poate ajuta să reducem riscul de deces prematur cu 22%.

5. Adoptați o dietă sănătoasă

Ştiinţa o spune din timpuri imemoriale şi o confirmă şi studiul realizat de Xuan-Mai Nguyen şi prezentat la Nutrition 2023 anul trecut: o dietă corectă este esenţială pentru a trăi mai mult. O dietă pe bază de plante poate ajuta la reducerea şanselor de deces pentru orice gospodărie cu 21%, dar nu trebuie să deveniţi vegan sau vegetarian – doar reduceţi puţin carnea roşie şi introduceţi mai multe legume în dietă.

6. Evitați să consumați alcoo

Ciudat, dar adevărat: stresul este mai dăunător decât alcoolul. Dar consumul de alcool poate reduce şi şansele de a avea o viaţă lungă şi sănătoasă. Cifrele în mână, evitarea consumului a mai mult de 4 băuturi alcoolice pe zi reduce riscul de deces prematur cu 19%. Chiar şi cei mai moderaţi băutori sunt expuşi riscului, potrivit studiului, aşa că idealul pentru a trăi mai bine şi mai mult este să eliminăm complet băuturile alcoolice din obiceiurile noastre.

7. Dormiți suficient

Pe locul ăapte în acest clasament al bunelor obiceiuri pentru o viaţă sănătoasă şi lungă se află importanţa somnului. Dormitul între 7 şi 9 ore în fiecare noapte, fără episoade de insomnie, poate reduce riscul de deces prematur cu 18%.

8. Aveţi relaţii pozitive

Într-o perioadă istorică în care singurătatea şi izolarea sunt o problemă deosebit de resimţită chiar şi în rândul tinerilor, studiul confirmă modul în care a fi înconjurat de relaţii pozitive ne poate ajuta să reducem riscul de deces prematur cu 5%: „Poate părea puţin, dar este încă o scădere a mortalităţii. Totul ajută, de la angajarea în activitate fizică până la înconjurarea de sprijin social pozitiv”, a concluzionat dr. Nguyen.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Hidroelectrica a făcut un anunț important despre sumele restante de pe facturi. Ce trebuie să știe clienții, e oficial
Capital.ro
Doliu în muzica populară. A murit una dintre cele mai iubite cântărețe din România
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Calcule pentru majorarea pensiilor. Informații de ultimă oră
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu va fi învins. Omul care îi va lua complet fața. Va intra în turul 2 și va câștiga
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
MApN atrage atenția asupra dezinformării ruse privind atacurile cu drone la granița cu România
MediaFlux
POLIȚIA îi VIZEAZĂ pe cei care STAU LA BLOC. TREBUIE să FIE ATENȚI la FIECARE persoană și DOCUMENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Posibil spionaj de înalt nivel: Serviciile de informații maghiare, investigate la Strasbourg!