Cum să uiți de balonare pentru totdeauna! Cele mai bune remedii naturiste pentru sistemul digestiv

Dacă te confrunți cu probleme cu balonarea, trebuie să știi că există câteva remedii naturale, care te vor ajuta să te simți mai confortabil.
Alina Costache
21 apr. 2024, 07:27
Cum să uiți de balonare pentru totdeauna! Cele mai bune remedii naturiste pentru sistemul digestiv
Cum să uiți de balonare pentru totdeauna! Cele mai bune remedii naturiste pentru sistemul digestiv

Persoanele care se confruntă cu balonarea au parte, în principal, cu simptome neplăcute, precum senzația de plin, durerile abdominale și, uneori, lipsa poftei de mâncare. În plus, se poate observa și aspectul neplăcut al abdomenului umflat și tare, care poate fi o problemă, în special pentru femei.

Citește și: Reţete de post relaxate. Trei idei cu care să-şi faci familia fericită în weekend

Balonarea provine de la gazele care sunt acumulate în tractul digestiv din mai multe motive, inclusiv înghițirea de aer în timpul mesei, băutului sau râsului. Anumite alimente, precum cele bogate în fibre și cele prebiotice (cum ar fi leguminoasele, legumele și fructele), pot provoca, de asemenea, producția excesivă de gaze.

Dacă digestia este încetinită și alimentele trec prea lent prin intestin, excesul de gaz se poate acumula. Cu cât alimentele rămân mai mult în corp, cu atât se acumulează mai multe bacterii care produc gaze, determinând disconfort abdominal și balonarea. De asemenea, odată cu înaintarea în vârstă, metabolismul încetinește, ceea ce poate duce și la o creștere a predispoziției către balonare.

Cum să scapi definitiv de balonare

Balonarea poate fi gestionată atât prin unele modificări în alimentație, cât și prin unele schimbări efectuate în stilul de viață.

Ceaiuri pentru balonare

Ceaiurile diuretice sunt printre cele mai des folosite remedii pentru balonare, însă e important ca cei afectați să fie atenți la combinații și cantități. Utilizate în mod neînțelept, remedii naturale pot aduce alte neplăceri, cum ar fi greața sau diareea.

Ceaiul verde, spre exemplu, reprezintă un diuretic mai blând, cu o reacție mai ușoară în comparație cu plantele medicinale precum crușinul. Este recomandabil să fie consumat dimineața, înainte de micul dejun, deoarece oferă energie și sporește capacitatea de concentrare. Alte opțiuni de ceaiuri pentru balonare includ menta, feniculul și ginsengul, care pot fi savurate pe parcursul zilei, după masă.

Atenție la aerul înghițit

Balonarea poate fi și rezultatul înghițirii involuntare de aer. Poate părea ciudat, dar înghițim aer atunci când bem lichide cu paiul, când mâncăm prea repede și când mestecăm gumă. Prin urmare, este important să fim atenți la astfel de activități pentru a reduce riscul de balonare.

Porții mai mici și mai dese

Atunci când consumi o cantitate mare de mâncare într-un interval scurt de timp, stomacul tău poate fi suprasolicitat, ceea ce poate încetini procesul de digestie și poate provoca fermentarea alimentelor, generând gaze în exces. Dacă aceste gaze nu sunt eliminate corespunzător, ele pot rămâne în intestin și chiar pot să migreze înapoi în stomac, contribuind la senzația de „balonare”. Pentru a preveni acest lucru, încearcă să-ți împarți mesele în porții mai mici și să mănânci mai des, aproximativ de 5 ori pe zi. Aceasta poate ajuta la menținerea unui nivel constant de digestie și poate reduce riscul de balonare.

Evitarea alimentelor care provoacă balonare

Legumele precum varza de Bruxelles, broccoli-ul și conopida sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a provoca gaze intestinale. Dacă ai tendința de a te balona, este recomandat să nu le consumi prea des. De asemenea, băuturile carbogazoase și alimentele bogate în carbohidrați simpli, cum ar fi zahărul alb și pâinea albă, pot contribui și ele la balonare. Persoanele cu intoleranță la lactoză ar putea observa că se balonează după consumul de lapte sau brânzeturi.

O alternativă este să incluzi în dietă alimente care nu provoacă balonare, cum ar fi carnea de pui, ouăle, castraveții, dovleceii, strugurii și fulgii de ovăz. Aceste alimente pot fi mai ușor tolerate de către sistemul digestiv și pot ajuta la reducerea riscului de balonare.

Citește și: Care este diferența între „a se consuma până la….” sau „a se consuma de preferință înainte de…”. Puțini consumatori știu acest lucru

 

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Obiceiul sănătos recomandat persoanelor care au peste 50 de ani. Ce e bine să facă în fiecare zi
Capital.ro
Răsturnare de situație în cazul Elodia Ghinescu. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu fosta avocată: Vă dau în scris
Playtech.ro
Meteorologii Accuweather au schimbat prognoza. Val de frig în România. Unde lovesc furtunile și vijeliile
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Personalitățile pe care românii le-ar vrea președinte, dar nu sunt pe buletinul de vot. „Clasa politică e imaginea societății”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Viața bate filmul. Cum se desfășoară, de fapt, Conclavul de la Vatican 
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
kanald.ro
Elevii s-au întors la cursuri! Când începe următoarea vacanță din anul școlar 2024 - 2025
Cancan.ro
Klaus Iohannis nu mai arată așa cum îl știai. Cum s-a schimbat fostul președinte, după ce a demisionat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor s-a stins. A fost o legendă. A făcut milioane de oameni să râdă. Drum lin!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
stirilekanald.ro
Ce s-a întâmplat cu Bogdan înainte de a fi înghițit de apele Dunării? Bărbatul care îl însoțea la pescuit face declarații cutremurătoare: „A început să țipe, să urle”
Vreme severă în România: vijelii, grindină și temperaturi scăzute în următoarele zile
MediaFlux
Donald Trump, avertisment final către Vladimir Putin privind Ucraina: „Încetează focul, stai la masa negocierilor și semnează un acord!”
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Planta care atrage iubirea în viața noastră. Floarea fericirii feminine nu ar trebui să lipsească din casele noastre