În ajutorul vostru vin aplicaţiile pentru smartphone-uri, care vă vor direcţiona privirea pe cer.
Pentru utilizatorii de iPhone sau iPad, există aplicaţia Comet Watch. Aceasta este actualizată în fiecare minut şi vă poate arată exact unde se află cometa ISON, care poate fi deja văzută cu ochii liberi. Aceasta se va apropia cel mai mult de Soare pe 28 noiembrie şi s-ar putea să nu supravieţuiască întâlnirii. Dacă va supravieţui, va oferi un spectacol de neuitat în următoarele săptămâni.
Comet Watch nu doar identifică cometa ISON, ci şi oferă detalii despre cum să găsiţi pe cer constelaţiile, stelele, galaxiile, nebuloasele şi chiar zonele cercetate de SETI.
Programul a fost realizat de o companie care se ocupa de aplicaţii astronomice, Distant Suns, în parteneriat cu revista Astronomy.
Pentru cei care au Android, pe Google Play există o aplicaţie gratis şi pentru ei, însă nu la fel de bună, Find Comet ISON. Aceasta vă arată poziţia pe cer a cometei ISON, a planetelor şi vă oferă informaţii despre evenimentele astronomice pe care le puteţi viziona în curând.
O altă aplicaţie gratuită pentru Android este ISON C/2012 S1 Finder, ce foloseşte datele furnizate de Jet Propulsion Laboratory de la NASA şi localizează cometa ISON pe cer.
O aplicaţie mai bună pentru Android este Comet Monitor, însă va trebui să plătiţi pentru ea 11,53 de lei. Cu ajutorul acesteia, veţi putea găsi toate cometele care au trecut sau vor trece prin sistemul solar.
Puteţi să vă folosiţi şi de tabelul realizat de Society for Popular Astronomy, care vă oferă locul exact al cometei în următoarele săptămâni, dacă reuşeşte să supravieţuiască apropierii de Soare.
Poziţia cometei ISON (C/2012 S1) pe cer în următoarele zile