Ziua Națională este momentul în care cetățenii își aduc aminte cu mândrie de curajul strămoșilor și își sărbătoresc țara cu diverse tradicții și obiceiuri.
Ziua Națională a României a avut, de-a lungul istoriei, trei zile naționale, nu a fost mereu pe 1 decembrie. Între 1866-1947 se sărbătorea pe 10 mai, iar apoi, din 1948 și până la căderea comunismului, se sărbătorea pe 23 august. Din 1990 până în prezent se sărbătorește în prima zi a lunii decembrie. Prin legea promulgată de președintele Ion Iliescu și publicată în Monitorul Oficial, ziua de 1 decembrie a fost adoptată ca zi națională și sărbătoare publică în România.
În fiecare an, cu ocazia Zilei Naționale a României, în marile orașe ale țării au loc tot felul de evenimente publice gratuite, la care patrioții pot participa în număr mare. În acest an, însă, nu se aplică acest lucru din cauza pandemiei de coronavirus. În Alba Iulia se sărbătorește an de an printr-o spectaculoasă paradă militară.
În mod normal, românii consumă în această zi produse tradiționale din belșug, se adună la un pahar de vin, țuică fiartă, mici, costițe, sarmale sau fasole cu ciolan. Cei mici și nu numai se îmbracă de regulă în costumul popular și participă la tot felul de serbări școlare, concerte de muzică populară, unde se cândă, desigur, și imnul național.
Fiindcă vorbim de un popor creștin, preoții îi îndeamnă pe români să sărbătorească această zi prin rugăciune. În cele mai multe biserici, catedrale din țară se țin slujbe cu ocazia Zilei Naționale a României.
De asemenea, în multe orașe mari din țară sunt organizate parade militare, focuri de artificii, ceremonii de depuneri de coroane și jerbe de flori pentru strămoșii noștri care și-au dat viața pentru a realiza Marea Unire. Sunt concerte de muzică populară în aer liber, dansuri tradiționale, se organizează târguri unde se servesc preparate tradiționale. Mai mult, se practică trasul cu pușca și defilarea soldaților pe cai albi.
Citiți și Ziua Națională a României. Google sărbătorește 1 Decembrie printr-un doodle special