Mai multe locuri din baia personală adună o mulțime de bacterii care pot cauza probleme de sănătate. Un studiu recent, realizat de cercetătorii de la Centrul Medical Asan din Coreea de Sud, dezvăluie un gest simplu care previne răspândirea bacteriilor.
Când vine vorba de capacul de la toaletă, puneți capacul în jos înainte de a trage apa sau îl lăsați în sus? Dacă îl lăsați în sus, rezultatele studiului v-ar putea face să vă puneți la îndoială practicile.
Oamenii de știință știu de ceva vreme că tragerea apei la toaletă poate răspândi bacterii. Pentru a vedea exact de ce este capabilă o tragere de apă, în urmă cu 2 ani, cercetătorii de la Universitatea din Colorado Boulder au folosit lasere pentru a măsura pana de aerosoli, în mod normal invizibilă, creată de o toaletă comercială fără capac. Aceștia au descoperit că apa de la toaletă producea un penaj care se deplasa cu o viteză mai mare de 2 m/secundă și atingea o înălțime de 1,5 m/4,9 ft în opt secunde.
Cu gândul la pacienții din spital, cercetătorii de la Asan Medical Center au dezvoltat un dispozitiv automat de spălare a toaletei care funcționează numai atunci când capacul este închis.
„Orice mijloc potențial de control al infecțiilor trebuie aplicat pentru a ajuta pacienții, în special pe cei mai vulnerabili, să fie în siguranță și cât mai sănătoși posibil”, a declarat Jihye Park, autorul principal al studiului.
Citește și: Ceaiul care arde grăsimile. Remediul mănăstiresc pe care trebuie să-l bei zilnic
Pentru a analiza răspândirea bacteriilor cauzată de apa de la toaletă, oamenii de știință au montat dispozitivul pe patru toalete de spital, folosite de pacienți. Patru toalete fără dispozitiv au servit drept control, conform studiului publicat în New Atlas.
Particulele din aer au fost lăsate 90 de minute să se depună pe suprafața plăcilor de agar. Plăcile au fost incubate timp de două zile, iar apoi cercetătorii au examinat tip de bacterii s-au dezvoltat. În medie, în toate locațiile, pe suprafețele din jurul toaletelor dotate cu dispozitive de spălare automată au fost găsite mai puțin de jumătate din numărul de bacterii.
Autorii studiului atrag atenția asupra închiderii capacului de toaletă înainte de a fi trasă apa.
„Vom instala dispozitive de spălare automată în toate băile spitalului, împreună cu dezinfecția automată cu UV, pentru a reduce răspândirea infecției”, a mai spus Park, autorul studiului.
Citește și: De ce apar cârceii la picioare noaptea. Cauze şi remedii eficiente