Cum scapi de dopurile de ceară din urechi

Cunoscute și sub denumirea de cerumen, depozitele (dopurile) de ceară din urechi pot duce în timp la blocarea canalului auditv, ceea ce favorizează apariția senzației de țiut în ureche, dar și mâncărime persistentă. Află de la specialiști cum scapi de dopurile de ceară din urechi!
Romania TV
28 apr. 2016, 09:40
Cum scapi de dopurile de ceară din urechi

Dopul de ceară sau cerumenul este o substanță secretată la nivelul conductului auditiv extern cu rolul de a proteja urechea externă. Ceară conţine un compus cu efect antibacterian, ce are un pH acid benefic pentru tegument şi chiar reţine corpii străini care pătrund în ureche (cum este praful, insectele).

Compoziţia şi aspectul secreției ceruminoase diferă de la persoană la persoană, în funcţie de vârstă, sex şi vechimea dopului ceruminos.

Pentru că în timp se poate acumula o cantitate mai mare de ceară, apare un disconfort la nivelul urechii, care se poate manifesta prin diferite simptome: țiuit în ureche, dureri frecvente, pierderea parțială a auzului (senzația permanentă de ureche înfundată) și miros neplăcut.

De aceea, bine este ca pe lângă igiena normală cu apă și săpun să curățăm periodic și dopurile de ceară care se formează.

Citeşte şi  Corpi străini în ureche: Cauze, simptome şi tratament

Medicul va elimina excesul de ceară

În urma unui control ORL se poate stabili dacă este cazul ca depozitele de ceară de la nivelul canalului auditiv să fie înlăturate.

Astfel, specialistul poate elimina excesul de ceară cu ajutorul unui instrument de mici dimensiuni, curbat, numit chiuretă sau cu ajutorul unui mic aspirator, în timp ce analizează urechea pacientului. În timpul procedurii, doctorul va spăla ceara cu o seringă din cauciuc, care are la capete o pară în care se află apă caldă.

Soluția salină, de ajutor

Este o opțiune excelentă pentru a îndepărta ceara din ureche. Tot ce trebuie să faci este să dizolvi o linguriță de sare în 100 ml de apă. Apoi, se înmoaie o dischetă de bumbac în acest amestec și se picură în ureche, în timp ce înclini capul într-o parte.

Stai așa câteva minute pentru a permite lichidului să pătrundă în canalul urechii și să înmoaie ceara. La final, inclină capul în poziția opusă și folosește un șervețel pentru a permite lichidului din ureche să se scurgă.

Glicerina, una dintre soluții

Glicerina este un produs natural care ajută la înmuierea cerii, astfel că ea va fi eliminată mai ușor. Pentru cele mai bune rezultate, se picură de trei ori pe zi câte patru picături de glicerină în fiecare ureche.

Citeşte şi  INCREDIBIL ce se întâmplă dacă îţi pui în ureche o picătură de oţet. Vei spune la toată lumea acest truc

De asemenea, de ajutor pentru îndepărtarea dopurilor de ceară este și combinația dintre oțet de mere și alcool. Se amestecă părți egale de oțet alb cu alcool. Se înmoaie un tampon de vată în această soluție și se picură în fiecare ureche.

Ulei de parafină din farmacii

Una dintre cele mai eficiente soluții pentru îndepărtarea cerumenului este uleiul de parafină, care se găsește în farmacii. Tot ce trebuie să faci este să încălzești puțin 2-3 lingurițe de ulei de parafină la flacăra unei lumânări și să picuri lichidul în urechea afectată.

Stai așa câteva minute, cu capul înclinat, apoi clătește cu apă călduță pentru a elimina orice urmă de ceară. Aplică acest tratament 2-3 zile la rând pentru a dizolva complet ceara.

Află cum poți trata natural durerile de ureche AICI

DailyBusiness
Ai planuri pentru luna octombrie? Meteorologii anunță cum va fi vremea în fiecare zi, toată luna
Spynews
Ce relație are acum Cătălin Botezatu cu copiii lui. Designerul și-a ținut familia privată: ”Asta e cel mai important”
Bzi.ro
Ia cei mai mulți bani pentru concertele de Crăciun! Andra nu mai este primul loc
Fanatik.ro
Țara unde merg din ce în ce mai mulți turiști. Are munți spectaculoși și lacuri impresionante, prețuri mici, dar e considerată cea mai periculoasă din lume
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru români. Crește de aproape 3 ori: „S-a mărit și se va mări din ce în ce mai mult”
Playtech.ro
Doamne cum arăta Anamaria Prodan înainte să-și micșoreze sânii!!! Imaginile secrete au SCĂPAT pe net
DailyBusiness
Hotărâre drastică pentru toți românii care stau la casă!
Adevarul
„Am mâncat sandvișuri uriașe cu creveți la aceeași masă cu KGB-ul” . Jens Stoltenberg a dezvăluit cum a încercat să recruteze un agent sovietic
wowbiz.ro
Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?
Spynews
Ziua Educației 2024. Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru învățători și profesori
Spynews
Claudia Pătrășcanu i-a făcut o urare lui Gabi Bădălău de ziua lui de naștere: ”Nu aștept să mi se răspundă niciodată”. În ce relații este cu fostul soț
Evz.ro
Paste cu sos de post și măsline uscate. O idee de cină sățioasă
Ego.ro
Elena Udrea, de nerecunoscut!!! Fosta blondă de la Cotroceni, extrem de slabă și cu părul creț
Prosport.ro
FOTO. Ea e considerată cea mai sexy mamă a unui fotbalist din întreaga lume. La 40 de ani, arată mai bine ca multe tinere de 20 de ani
kanald.ro
Oana Roman, în doliu! Vedeta a pierdut o persoana dragă: „A plecat brusc și tragic!”. Despre cine este vorba?
Cancan.ro
Mario Fresh, primele declarații după despărțirea de Alexia Eram: 'A fost o decizie dificilă pentru amândoi!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Adio, maestre! A murit actorul cu voce ca de înger: O zi pe care nu doream să o trăiesc
StirileBZI
Cei care cumpără de pe Temu sau Shein vor plăti taxe mai mari! Comanda trebiie să fie mai mare de 750 de lei!
Prosport.ro
FOTO. A dansat twerk în fața ei, după ce a sugrumat-o! Cea mai controversată luptătoare
stirilekanald.ro
"Ne îndreptăm spre Al Treilea Război Mondial". Avertismentul sumbru al unui fost lider mondial
substantial.ro
Noi trageri Loto cu premii semnificative în joc
MediaFlux
Se MODIFICĂ aceste PENSII! Casa de Pensii a EXPLICAT EXACT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
„Insula Cailor” de la Galați, „sălașul piraților” de la Dunăre, de zeci de ani ostrov al cailor sălbatici