Dopul de ceară sau cerumenul este o substanță secretată la nivelul conductului auditiv extern cu rolul de a proteja urechea externă. Ceară conţine un compus cu efect antibacterian, ce are un pH acid benefic pentru tegument şi chiar reţine corpii străini care pătrund în ureche (cum este praful, insectele).
Compoziţia şi aspectul secreției ceruminoase diferă de la persoană la persoană, în funcţie de vârstă, sex şi vechimea dopului ceruminos.
Pentru că în timp se poate acumula o cantitate mai mare de ceară, apare un disconfort la nivelul urechii, care se poate manifesta prin diferite simptome: țiuit în ureche, dureri frecvente, pierderea parțială a auzului (senzația permanentă de ureche înfundată) și miros neplăcut.
De aceea, bine este ca pe lângă igiena normală cu apă și săpun să curățăm periodic și dopurile de ceară care se formează.
Citeşte şi Corpi străini în ureche: Cauze, simptome şi tratament
Medicul va elimina excesul de ceară
În urma unui control ORL se poate stabili dacă este cazul ca depozitele de ceară de la nivelul canalului auditiv să fie înlăturate.
Astfel, specialistul poate elimina excesul de ceară cu ajutorul unui instrument de mici dimensiuni, curbat, numit chiuretă sau cu ajutorul unui mic aspirator, în timp ce analizează urechea pacientului. În timpul procedurii, doctorul va spăla ceara cu o seringă din cauciuc, care are la capete o pară în care se află apă caldă.
Soluția salină, de ajutor
Este o opțiune excelentă pentru a îndepărta ceara din ureche. Tot ce trebuie să faci este să dizolvi o linguriță de sare în 100 ml de apă. Apoi, se înmoaie o dischetă de bumbac în acest amestec și se picură în ureche, în timp ce înclini capul într-o parte.
Stai așa câteva minute pentru a permite lichidului să pătrundă în canalul urechii și să înmoaie ceara. La final, inclină capul în poziția opusă și folosește un șervețel pentru a permite lichidului din ureche să se scurgă.
Glicerina, una dintre soluții
Glicerina este un produs natural care ajută la înmuierea cerii, astfel că ea va fi eliminată mai ușor. Pentru cele mai bune rezultate, se picură de trei ori pe zi câte patru picături de glicerină în fiecare ureche.
De asemenea, de ajutor pentru îndepărtarea dopurilor de ceară este și combinația dintre oțet de mere și alcool. Se amestecă părți egale de oțet alb cu alcool. Se înmoaie un tampon de vată în această soluție și se picură în fiecare ureche.
Ulei de parafină din farmacii
Una dintre cele mai eficiente soluții pentru îndepărtarea cerumenului este uleiul de parafină, care se găsește în farmacii. Tot ce trebuie să faci este să încălzești puțin 2-3 lingurițe de ulei de parafină la flacăra unei lumânări și să picuri lichidul în urechea afectată.
Stai așa câteva minute, cu capul înclinat, apoi clătește cu apă călduță pentru a elimina orice urmă de ceară. Aplică acest tratament 2-3 zile la rând pentru a dizolva complet ceara.
Află cum poți trata natural durerile de ureche AICI