Cum scapi de durerile de dinţi cât mai simplu. Lichidele fierbinţi şi mâncarea rece trebuie evitate pentru a nu distruge dantura

Ai dureri dentare atunci când consumi băuturi şi alimente reci sau fierbinți? Acest lucru poate provoca în timp o sensibilitate a dinţilor, o problemă care, dacă este neglijată, ar putea însemna o distrugere a danturii.
Filip Stan
04 iun. 2022, 15:00
Cum scapi de durerile de dinţi cât mai simplu. Lichidele fierbinţi şi mâncarea rece trebuie evitate pentru a nu distruge dantura
foto: Pixabay

Durerile de dinţi şi sensibilitatea dentară sunt probleme ce pot fi vindecate dacă medicul stomatolog le depistează la timp, iar pacientul urmează recomandările.

Medicul stomatolog Sorina Stroe a explicat că tocirea smalţului este cea mai frecventă cauză a sensibilităţii dentare. E provocată în momentul în care periem dinţii cu forţă şi punem presiune prea mare asupra lor. Apoi, deteriorarea smalțului apare și la pacienții care suferă de bruxism, din pricina faptului că scrâșnesc din dinți, conștient sau inconștient în timpul somnului. De asemenea, și la cei care prezintă o mușcătură incorectă se constată degradarea smalțului dentar, ce duce astfel la sensibilitatea dentară, conform Csid.

Cât de important e smalțul pentru a nu avea dureri de dinţi

Smalţul este precum o armură care protejează dinţii în general, imun la stimulii termici, fizici, chimici. Atunci când smalţul începe să se subţieze, dentina, aflată sub smalţ, devine ţinta stimulilor externi. Astfel, apare durerea deoarece doar smalțul este proiectat să facă față factorilor externi, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.

O altă cauză a sensibilităţii dentare este reprezentată de retracția gingivală, care determină expunerea rădăcinilor dentare, acoperite cu cement, un alt strat dentar care nu este la fel de dur și rezistent la stimuli precum smalțul.

Citeşte şi: Dieta cu supă de roșii – Scapi de trei kilograme în doar o săptămână. Iată cum ar trebui să arate meniul pentru fiecare zi

De ce apare sensibilitatea dentară

Dr. Sorina Stroe spune că există cel puţin cinci posibile cauze ale sensibilității dentare.

1. Tocirea smalțului, ca rezultat al periajului agresiv, apăsat, cu perii aspre sau periuțe electrice fără senzor de presiune. Smalțul dentar mai poate fi afectat de folosirea pastelor de dinți abrazive, a bicarbonatului de sodiu sau din cauza bruxismului (scrâșnit din dinți) în faze avansate.

2. Expunerea rădăcinilor dentare prin retracția gingivală și osoasă, care apare atât în boala parodontală, cât și din cauza periajul traumatic cu mișcare stânga-dreapta în forță sau a folosirii aței dentare în exces și incorect.

3. Consumul exagerat de alimente sau băuturi cu pH acid sau carbogazoase. De asemenea, refluxul gastroesofagian creează un mediu acid în cavitatea orală.

4. Consumul de lichide fierbinți și reci fără pauză între ele.

5. Avem fractură dentară sau carie netratată, ori carie secundară.

Tratament pentru sensibilitatea dentară

În funcție de cauză, tratamentul pentru sensibilitatea dentară se adaptează situației, după cum urmează:

1. Medicul poate recomanda folosirea unor paste de dinți și ape de gură speciale pentru dinți sensibili, cu conținut mare de fluor. De asemenea, corectarea obiceiurilor incorecte și îndepărtarea factorului cauzator.

2. Grefe/lambouri gingivale, cu scopul de a aduce nivelul inserției gingivale acolo unde îi este locul, adică la nivelul joncțiunii smalț-cement – zona de trecere dintre coroană (partea din dinte vizibilă în cavitatea orală, acoperită de smalț) și rădăcină (partea de dinte situată în os și sub gingie, acoperită de cement).

3. Limitarea consumului de lichide și alimente cu pH acid, evitarea spălatului pe dinți imediat după masă, echilibrarea pH-ului intraoral sau corecția refluxului gastroesofagian.

4. Stoparea obiceiului incorect și impunerea unei pauze între cele 2 consumuri de lichide de temperaturi diferite.

5. Tratamentul problemelor dentare.

Suplimentar se pot folosi produse cu conținut și mai mare de fluor sub formă de spume sau geluri ce au gust plăcut în varietate de arome, care au rolul de a remineraliza substanța dură dentară în timp.

„Este important să ne prezentăm la medic de la primele semne de sensibilitate dentară și să respectăm programul de controale regulate. Nu albim dinții acasă cu produse din comerț ce nu specifică concentrația și tipul de substanță folosită!”, a concluzionat medicul stomatolog Sorina Stroe.

Citeşte şi: Elon Musk, în mijlocul unui scandal sexual uriaş. Miliardarul e acuzat de hărţuire, i-a promis un cal unei angajate, în schimbul unui masaj erotic

DailyBusiness
Produsul iubit din comunism revine în magazine! Prețul mic va câștiga inimile tuturor românilor
Spynews
Cu ce poți înlocui fulgii de ovăz la micul dejun. Rețeta este simplă și gustoasă
Bzi.ro
Cătălin Botezatu a stabilit cui îi lasă moștenirea! Ce îl leagă de Florin Burescu
Fanatik.ro
Ce înseamnă triunghiul albastru pus în pătrat portocaliu care a apărut pe multe blocuri din România. Este important ca locatarii să afle asta
Capital.ro
Călin Georgescu va fi eliminat! Candidatura lui va fi contestată și respinsă de CCR. A făcut o greșeală imensă
Playtech.ro
Ce trebuie să faci în februarie pentru ca trandafirii tăi să se umple de flori în primăvară. Tratamentul preventiv care îi
DailyBusiness
Ghinionul Bulgariei, norocul României. O fabrică majorează economia noastră cu o mutare strategică!
Adevarul
Mesajul unui vlogger pentru nostalgicii după comunism: „Haideți aici! Veți vedea cum un președintele a schimbat democrația în comunism”
wowbiz.ro
Ea este femeia de afaceri care a murit subit într-un salon de înfrumusețare! Avea 35 de ani și era proprietara unui cunoscut magazin de haine
Spynews
Horoscop februarie 2024. Ce noutăți vor apărea pentru nativii zodiilor
Spynews
Horoscop duminică, 2 februarie 2025: Se anunță o zi plină pentru Gemeni
Evz.ro
Vremea în 2025. Anotimpul care va fi mai scurt. Ce ne așteaptă la vară
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată tânăra care a fost agresată în tren, spre meciul de fotbal
kanald.ro
Se schimbă data de livrare a voucherelor alimentare! Când le vor primi beneficiarii
Cancan.ro
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Verdict crunt pentru Călin Georgescu. Un celebru medic psihiatru: Este un psihopat, un sociopat, un anarhist și un populist
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
"Ne-ai lăsat singure. Nu ai vrut să îți vezi fetele crescând". Motivul care l-a împins pe Bogdan, tatăl a trei fete mici, să se sinucidă în baie
substantial.ro
Hoț din Craiova identificat și prins cu ajutorul camerelor de supraveghere
MediaFlux
TRUMP amenință INCLUSIV ROMÂNIA. Nimeni nu știe ce are de gând să facă
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Primul cocoș din România vopsit profesionist, scos la licitație pentru 5.000 € (VIDEO cu Vanessa)