Cum scapi de durerile de dinţi cât mai simplu. Lichidele fierbinţi şi mâncarea rece trebuie evitate pentru a nu distruge dantura

Ai dureri dentare atunci când consumi băuturi şi alimente reci sau fierbinți? Acest lucru poate provoca în timp o sensibilitate a dinţilor, o problemă care, dacă este neglijată, ar putea însemna o distrugere a danturii.
Filip Stan
04 iun. 2022, 15:00
Cum scapi de durerile de dinţi cât mai simplu. Lichidele fierbinţi şi mâncarea rece trebuie evitate pentru a nu distruge dantura
foto: Pixabay

Durerile de dinţi şi sensibilitatea dentară sunt probleme ce pot fi vindecate dacă medicul stomatolog le depistează la timp, iar pacientul urmează recomandările.

Medicul stomatolog Sorina Stroe a explicat că tocirea smalţului este cea mai frecventă cauză a sensibilităţii dentare. E provocată în momentul în care periem dinţii cu forţă şi punem presiune prea mare asupra lor. Apoi, deteriorarea smalțului apare și la pacienții care suferă de bruxism, din pricina faptului că scrâșnesc din dinți, conștient sau inconștient în timpul somnului. De asemenea, și la cei care prezintă o mușcătură incorectă se constată degradarea smalțului dentar, ce duce astfel la sensibilitatea dentară, conform Csid.

Cât de important e smalțul pentru a nu avea dureri de dinţi

Smalţul este precum o armură care protejează dinţii în general, imun la stimulii termici, fizici, chimici. Atunci când smalţul începe să se subţieze, dentina, aflată sub smalţ, devine ţinta stimulilor externi. Astfel, apare durerea deoarece doar smalțul este proiectat să facă față factorilor externi, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.

O altă cauză a sensibilităţii dentare este reprezentată de retracția gingivală, care determină expunerea rădăcinilor dentare, acoperite cu cement, un alt strat dentar care nu este la fel de dur și rezistent la stimuli precum smalțul.

Citeşte şi: Dieta cu supă de roșii – Scapi de trei kilograme în doar o săptămână. Iată cum ar trebui să arate meniul pentru fiecare zi

De ce apare sensibilitatea dentară

Dr. Sorina Stroe spune că există cel puţin cinci posibile cauze ale sensibilității dentare.

1. Tocirea smalțului, ca rezultat al periajului agresiv, apăsat, cu perii aspre sau periuțe electrice fără senzor de presiune. Smalțul dentar mai poate fi afectat de folosirea pastelor de dinți abrazive, a bicarbonatului de sodiu sau din cauza bruxismului (scrâșnit din dinți) în faze avansate.

2. Expunerea rădăcinilor dentare prin retracția gingivală și osoasă, care apare atât în boala parodontală, cât și din cauza periajul traumatic cu mișcare stânga-dreapta în forță sau a folosirii aței dentare în exces și incorect.

3. Consumul exagerat de alimente sau băuturi cu pH acid sau carbogazoase. De asemenea, refluxul gastroesofagian creează un mediu acid în cavitatea orală.

4. Consumul de lichide fierbinți și reci fără pauză între ele.

5. Avem fractură dentară sau carie netratată, ori carie secundară.

Tratament pentru sensibilitatea dentară

În funcție de cauză, tratamentul pentru sensibilitatea dentară se adaptează situației, după cum urmează:

1. Medicul poate recomanda folosirea unor paste de dinți și ape de gură speciale pentru dinți sensibili, cu conținut mare de fluor. De asemenea, corectarea obiceiurilor incorecte și îndepărtarea factorului cauzator.

2. Grefe/lambouri gingivale, cu scopul de a aduce nivelul inserției gingivale acolo unde îi este locul, adică la nivelul joncțiunii smalț-cement – zona de trecere dintre coroană (partea din dinte vizibilă în cavitatea orală, acoperită de smalț) și rădăcină (partea de dinte situată în os și sub gingie, acoperită de cement).

3. Limitarea consumului de lichide și alimente cu pH acid, evitarea spălatului pe dinți imediat după masă, echilibrarea pH-ului intraoral sau corecția refluxului gastroesofagian.

4. Stoparea obiceiului incorect și impunerea unei pauze între cele 2 consumuri de lichide de temperaturi diferite.

5. Tratamentul problemelor dentare.

Suplimentar se pot folosi produse cu conținut și mai mare de fluor sub formă de spume sau geluri ce au gust plăcut în varietate de arome, care au rolul de a remineraliza substanța dură dentară în timp.

„Este important să ne prezentăm la medic de la primele semne de sensibilitate dentară și să respectăm programul de controale regulate. Nu albim dinții acasă cu produse din comerț ce nu specifică concentrația și tipul de substanță folosită!”, a concluzionat medicul stomatolog Sorina Stroe.

Citeşte şi: Elon Musk, în mijlocul unui scandal sexual uriaş. Miliardarul e acuzat de hărţuire, i-a promis un cal unei angajate, în schimbul unui masaj erotic

DailyBusiness
Senatul a dat undă verde. Medicamentele care DEVIN droguri periculoase
Spynews
10 sfaturi pentru părinți pentru a crește un copil inteligent. De ce este bine să le citești povești celor mici
Bzi.ro
Ce religie are Gabriela Cristea: Vedeta vrea să fie incinerată!
Fanatik.ro
Ele sunt zodiile care au o șansă unică până în decembrie. Trei nativi pot da de bani și de noroc
Capital.ro
Reguli ITP 2024. Se suspendă automat înmatricularea. Ce șoferi nu mai au drept legal de circulație
Playtech.ro
Ramona Olaru se mută într-un apartament de 300.000 de euro. A investit o avere în noua locuință
DailyBusiness
Programul Family Start oferă cel mai avantajos credit de pe piață
Adevarul
Sexul oral, vinovat de creșterea numărului cazurilor unui tip de cancer. Care este explicația
wowbiz.ro
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor majora
Spynews
Ce pensie are Saveta Bogdan! Artista de muzică populară încasează puțin peste veniturile medii din România: ”Cu ce mai cânt, mă descurc”
Spynews
Un fotbalist a murit pe teren, după ce a fost lovit de un fulger! Alți cinci jucători au fost grav răniți. Tragedia a fost filmată | VIDEO
Evz.ro
Avionul prăbușit de un pilot care și-a pierdut mințile. O catastrofă unică în istoria aviației, 114 oameni au murit
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
kanald.ro
Unde va petrece sărbătorile Vlad Pascu. Judecătorii au luat o decizie în cazul celui care a provocat tragedia de la 2 Mai
Cancan.ro
Aris Eram a lăsat-o în urmă pe câştigătoarea de la America Express. Mezinul Andreei Esca s-a reorientat către o blonduţă tinerică
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Oana Lis a vrut să se sinucidă. Ce a făcut soția lui Viorel Lis
StirileBZI
Se dau tichete sociale de Crăciun 2024: Românii primesc 125 de lei pentru masa de Sărbători!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
stirilekanald.ro
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau cunoscute în Târgu Mureș
substantial.ro
Statele Unite cer Israelului să ia măsuri împotriva violenței coloniștilor israelieni în Cisiordania
MediaFlux
Se VERIFICĂ TOATE PENSIILE! CASA de PENSII a ANUNȚAT
Shtiu.ro
Concidența coincidențelor: Doi frați au murit la un an distanță, călcați de același taxi care transporta același pasager
Puterea.ro
Mugur Isărescu este mai ,,sărac” cu un milion de lei, dar așteaptă câștigurile din dobânzi