Insectele care tind să se aciueze pe lângă casă pot deveni foarte deranjante. Degeaba te-ai mutat în locuinţa visurilor tale dacă bucătăria este invadată de gândaci sau dacă furnicile se plimbă prin casă. Dacă nu vrei să foloseşti tot felul de substanţe toxice, trebuie să ştii că anumite plante sau condimente nu sunt pe placul insectelor şi pot fi folosite fără grijă pentru alungarea lor din locuinţă.
Furnicile se adună în special în bucătării sau în spaţii în care există firimituri. Pentru a evita apariţia furnicilor în casă, fă curat regulat şi păstrază curăţenia astfel încât acestea să nu aibă cu ce se hrăni. Făina, mălaiul, pâinea este indicat a fi ţinute în recipiente închise ermetic. De asemenea, gunoiul trebuie ţinut închis până ce este aruncat.
În cazul în care furnicile tot şi-au făcut apariţia în locuinţa ta, o metodă de a le îndepărta este spălarea podelelor şi a interioarelor dulapurilor cu o solutie din parti egale de apa si otet sau cu zeama rezultată prin fierberea pătrinjelului.
De asemenea, nu suportă bicarbonatul, praful de copt sau scorţişoara. Traseul lor poate fi intrerupt sau eliminat daca pe drumul lor se presara unul dintre aceste prafuri. Nu le omoară, dar le va împiedica să intre în locuinţă.
Furnicile nu suporta nici anumite mirosuri. Nu vei avea furnici dacă în locurile în care apar mentă urcată sau boia de ardei iute.
Citeşte şi: Ce este, de fapt, carminul. Colorantul este făcut din gândaci și e folosit în mai multe alimente!
Gândacii de bucătarie apar de obicei în spaţiile murdare, dar pot invada şi locuinţele bine îngrijite dacă există vecini pentru care „căreţenie” nu există. Dacă în bucătăria ta şi-au făcut apariţia astfel de insecte şi nu vrei să foloseşte spray-uri toxice din magazinele de fitosanitare, iată câteva metode singure care te vor scăpa de gândaci. Reţeta este simplă. Prepară o soluţie din jumatate de litru de apa fiarta în care dizolvi un plic de acid boric. pe acesta din urma îl poţi cumpăra de la farmacie. Cu soluţia rezultată se stropeşte o bucată de pâine pe care ulterior o aşezi într-o caserolă sau pe un capac de borcan sau caserolă. Gândacii vor mânca din pâinea stropită şi vor muri. Dezavantajul este că a doua zi va trebuie să aduni gândacii morţi de prin casă.
O altă soluţie pentru a scăpa de gândaci este amestecul de făină cu zahăr vanilat si borax. Amestecul se aşează peste noapte pe un carton sau un capac de caserolă în spaţiile în care îşi fac apariţia gândacii. Avantajul acestei soluţii este că nu omoară insectele şi doar le alungă. Astfel scapi de teama că vei avea gândaci morţi prin casă.
O alta metoda este prin folosirea unui amestec din faina alba si zahar vanilat peste care se pun cateva picaturi de borax. Amestecul se pune pe carpe si se aseaza in zonele in care gandacii isi fac aparitia. Aceasta combinatie de mirosuri îi alunga.
O alta varianta de a scăpa de gândaci este sa amestecaţi faina albă cu ipsos. Ingerarea acestui amestec va ucide fără greş gândacii.
Citeşte şi: Pericolul din conserve și dozele de suc. De ce e musai să spălăm aceste recipiente înainte de a le deschide
Cum scapi de păianjeni? Cu ajutorul mentei şi al citricelor. Amestecaţi într-o sticlă cu pulverizator 3 pahare de apă, 1 linguriță de detergent de vase și 1 lingură de ulei esențial de mentă. Cu soluţia rezultată stropiţi tocurile de la intrare, pervazele. Păianjenii nu vor fi omorâţi, ci doar alungaţi de lângă casă.
Nici oţetul nu este pe placul păianjenilor. Faceți un amestec de apă și oțet în proporții egale într-o sticlă cu pulverizator și stropiți tocurile uşilor, căile de ventilație și celelalte locuri în care anterior şi-au făcut apariţia păianjenii.
Nici citricele nu sunt pe placul păianjenilor. Ca să împiedicaţi apariţia lor, puteţi stropi prin casă cu soluţie pe bază de apă în care puneţi câteva picături de ulei esenţial de citrice.