Cum scapi de mahmureală cu câteva ingrediente banale din orice bucătărie. Trucul genial care alungă greaţa după beţia de Crăciun

Mahmureala este un grup de stări și simptome neplăcute care se pot dezvolta după ce bei prea mult alcool. De parcă sentimentul îngrozitor nu este suficient de rău, deseori se pot asocia și performanțe slabe și conflicte la locul de muncă.
Filip Stan
25 dec. 2021, 13:37
Cum scapi de mahmureală cu câteva ingrediente banale din orice bucătărie. Trucul genial care alungă greaţa după beţia de Crăciun

Masa de Crăciun e bogată în mâncăruri grele și scăldată generos în vin la români, astfel că nimeni nu scapă de mahmureală. Dacă exagerăm cu băutura, a doua zi ne lovește mahmureala. Iată câteva ponturi despre ce poți face ca să eviți repercusiunile nefaste ale băuturilor alcoolice.

Recomandările lui Cătălin Scărlatescu pentru masa de Crăciun. Ce a pregătit celebrul bucătar

Ca regulă generală, cu cât consumi mai mult alcool, cu atât există șanse mai mari să ai o mahmureală a doua zi. Dar nu există o formulă secretă care să îți spună cât de mult poți bea în siguranță și să eviți totuși mahmureala.

Oricât de neplăcut ar fi, majoritatea mahmurelilor trec singure, deși pot dura până la 24 de ore. Dacă alegi să bei alcool, consumul responsabil te poate ajuta să eviți astfel de stări.

Simptomele mahmurelii

Simptomele mahmurelii încep de obicei atunci când conținutul de alcool din sânge scade semnificativ și este aproape sau aproape de zero. De obicei sunt în plin efect dimineața după o noapte grea de beție. În funcție de ce și de cât ai băut, poți observa:

Oboseală și slăbiciune

  • Sete excesivă și gură uscată
    Dureri de cap și dureri musculare
    Greață, vărsături sau dureri de stomac
    Probleme cu somnul
    Sensibilitate crescută la sunet și lumină
    Amețeli sau sentimentul că se învârte camera
    Tremuratul
    Scăderea capacității de concentrare
    Tulburări ale stării de spirit, cum ar fi depresia, anxietatea și iritabilitatea
    Bătăi rapide ale inimii

Efecte după mahmureală

Alcoolul are o gamă largă de efecte asupra corpului tău, multe dintre acestea contribuind la simptomele de mahmureală.

Unele dintre acestea includ:

Deshidratarea

Alcoolul este diuretic, ceea ce înseamnă că te face să mergi la toaletă să urinezi mai des. Ca atare, te vei deshidrata atât în timpul băutului, cât și după. Deshidratarea este una dintre principalele cauze ale durerilor de cap, amețelilor și, desigur, a setei.
Mihai Voropchievici: Ce energii inundă România de Crăciun. Ce s-a arătat în rune

Efecte gastrointestinale

Alcoolul provoacă iritații și crește producția de acid în sistemul digestiv. În funcție de cât de mult beți, alcoolul poate de asemenea accelera sau încetini trecerea alimentelor prin tractul gastro-intestinal. Aceste efecte sunt asociate cu greață, vărsături și diaree.

Dezechilibru electrolitic

Aportul de alcool afectează nivelul de electroliți din organism. Dezechilibrele electrolitice pot contribui la dureri de cap, iritabilitate și slăbiciune.

Efectele sistemului imunitar.

Consumul de alcool vă poate afecta sistemul imunitar. O gamă largă de simptome de mahmureală, incluzând greață, scăderea apetitului și incapacitatea de concentrare pot fi legate de modificări temporare ale funcției imunitare cauzate de alcool.

Glicemie scăzută (hipoglicemie)

Băuturile limitează producția de zahăr (glucoză) în organism. Glicemia scăzută este asociată cu oboseala, amețeli și iritabilitate. (A nu se înțelege că diabeticii își pot scădea glicemia consumând alcool!)

Vase de sânge dilatate (vasodilatație)

Când bei, vasele de sânge se lărgesc. Acest efect, cunoscut sub numele de vasodilatație, este asociat cu dureri de cap.

Dificultăți de somn de la mahmureală

Deși dacă bei prea mult poți să te simți somnolent, de asemenea, împiedică somnul de înaltă calitate și te poate determina să te trezești noaptea. A doua zi, s-ar putea să vă simțiți mai somnoros ca de obicei.

Aceste simptome variază de la persoană la persoană și pot varia în intensitate de la ușoare până la severe. Uneori, suficient pentru a-ți strica întreaga zi.

Remedii mahmureală

Timpul este, în general, cel mai bun remediu pentru mahmureală. În tot acest timp este posibil să descoperiți că următoarele sfaturi te pot ajuta să scapi de mahmureală:

Hidratează-te

Cantitatea de apă pe care trebuie să o bei de obicei depinde de cât de mult ai băut cu o seară înainte. Ca regulă, umpleți o sticlă mare de apă și luați o înghițitură la fiecare câteva minute. Continuați să beți într-un ritm constant toată ziua și în ziua următoare. Puteți încerca, de asemenea, să beți un fresh, o băutură sport (cu electroliți) sau un ceai din plante.

Mănâncă după mahmureală.

Alimentele care conțin carbohidrați vă pot ajuta la stabilizarea glicemiei și pot stabiliza un stomac cu probleme. Începeți încet. Dacă vă este greață, optați pentru ceva simplu, precum o banană, pâine prăjită sau biscuiți.

Ia un antiacid ca să scapi de mahmureală

Aceștia ajută la neutralizarea acidului gastric și-ți vor calma durerea de stomac. Vei reuși astfel să reduci arsurile gastrice, starea de greață, precum și indigestia.

Echilibrează nivelul de electroliți

Lichidele bogate în sodiu pot ajuta la echilibrarea nivelului de electroliți, vizând simptome precum dureri de cap și amețeli. Încearcă să bei niște suc de roșii pentru a echilibra nivelul de sodiu din organism.

Dacă este necesar, ia un calmant, poate scapi de mahmureală

Pentru durerile de cap, un medicament antiinflamator ar trebui să rezolve problema. Aspirina sau ibuprofenul sunt recomandate peste paracetamol, deoarece paracetamolul poate agrava efectele toxice ale alcoolului în ficat. Urmați instrucțiunile de pe etichetă.

Du-te înapoi la culcare.

Simptomele de mahmureală sunt adesea mai grave din cauza lipsei de somn. Dacă poți, încearcă să dormi mai mult sau să mai tragi un pui de somn în timpul zilei. Cu câteva ore suplimentare de odihnă, s-ar putea să constați că simptomele tale dispar.

Ia în considerare vitaminele și suplimentele

Vitaminele și produsele naturale pot ajuta cu una sau mai multe simptome ale mahmurelii. Ginsengul roșu, perele coreene și ghimbirul ca fiind eficiente în tratarea anumitor simptome. Cercetarea este însă limitată. Discutați cu un farmacist sau cu un alt profesionist din domeniul sănătății înainte de a lua suplimente.

Cum să previi mahmureala

Prevenirea este cel mai bun tratament pentru o mahmureală. Data viitoare când intenționezi să bei, încercați următoarele:

Mănâncă o masă bogată în carbohidrați

A lua o masă bogată în carbohidrați, cum ar fi orez brun sau paste, poate ajuta la încetinirea vitezei de absorbție a alcoolului în fluxul sanguin. Acest lucru poate preveni simptomele de mahmureală de a doua zi.

Optează pentru băuturi de culoare deschisă

Alege băuturi deschise la culoare, care tind să fie mai scăzute în chimicalele denumite congeneri. Băuturile deschise la culoare sunt mai puțin susceptibile de a duce la apariția unei mahmureli severe.

Evită băuturile carbogazoase la mahmureală

Băuturile carbogazoase accelerează rata la care alcoolul este absorbit în fluxul sanguin, ceea ce ar putea contribui la simptome de mahmureală a doua zi dimineață.

Evită țigările în caz de mahmureală

Fumatul îți afectează hidratarea, sistemul imunitar și calitatea somnului, lăsându-ți o mahmureală mai intensă.

Bea multă apă

Bea apă constant toată noaptea. Încearcă să bei apă între fiecare pahar de alcool și un alt pahar înainte de a te culca.

Cunoaște-ți limita

Dacă știi că cinci sau șase pahare îți vor cauza mahmureală, găsește modalități de a limita cantitatea pe care o bei. De exemplu, încearcă să alternezi între alcool și băuturile fără alcool sau să iei o pauză de jumătate de oră între fiecare băutură.

Dormi suficient.

Dacă știi că o să stai treaz până târziu, odihnește-te bine înainte.

Iată alte 5 remedii la îndemână care fac minuni în caz de mahmureală:

1. Beți o linguriță de oțet de mere înainte de a începe petrecerea. Aceste este bogat în vitamine, crește aciditatea din stomac ajutând digestia și poate preveni mahmureala.

2. Limitați nunărul de pahare și țineți-vă de limita aceasta. Așa cum spuneam, nu e nevoie să avem paharul plin ochi tot timpul și nici să-l golim prea des. Cel mai bine ar fi să alternăm din oră în oră ce bem: un pahar de vin, urmat de unul de apă, apoi încă un pahar de vin și tot așa. De asemenea, evitați să beți băuturi alcoolice cu paiul, pentru că din inerție beți mai mult decât ați vrea. Și stabiliți un număr maxim de pahare și țineți-vă de el!

3. Alcoolul duce la eliminarea apei din organism, ceea ce determină și o scădere a potasiului. Apă plată sau minerală, contează doar să beți apă! Pentru că principalul efect nociv al alcoolului este deshidratarea. Pentru recuperare sunt necesare cel puțin opt pahare de apă pe zi. Apoi, un remediu ideal e să consumați banane, care vor reechilibra nivelul de potasiu.

4. Dacă totuși v-ați trezit cu mahmureală, ghimbirul poate fi util în tratarea grețurilor. Se poate prepara simplu: câteva bucățele de ghimbir puse în apă caldă vă dau un ceai numai bun ca să vă scape de starea de rău. Se poate adăuga sucul de la o portocală, o jumătate de lămâie și 2 lingurițe de miere de albine. Și separat, combinația apă calcă, dire de albine plus lămâie poate face minuni contra mahmurelii.

5. Sucurile naturale proaspăt stoarse. Sucul de portocale sau cel de mere, în mod special, contribuie la creșterea nivelului de zahăr din sânge și la diminuarea simptomelor de mahmureală.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Gogoșele minciunele ca la bunica acasă! Rețeta care îți va aduce aminte de copilărie! Se fac rapid și sunt delicioase
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Ce acte îți trebuie pentru a merge în Marea Britanie în 2025. Nu mai poți intra pe teritoriul Angliei fără asta
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. Verdictul venit chiar acum: Va fi măcel!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
Justin și Hailey Bieber s-au despărțit?! Ce indiciu anunță o posibilă separare la Hollywood | FOTO
Spynews
Cine e tânăra în vârstă de 34 de ani găsită moartă în casă, în Târgu Jiu. Trupul Andei a fost mâncat de câinii pe care îi avea / FOTO
Evz.ro
Doliu în lumea literară. A murit un nume de referință în România
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Verdict crunt pentru Călin Georgescu: Este o variantă de neacceptat!
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Ofițeri ucraineni arestați pentru apărarea nereușită din Harkov
MediaFlux
SE ANULEAZĂ ALEGERILE PREZIDENȚIALE? MAI a transmis DECIZIA FINALĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Posibil spionaj de înalt nivel: Serviciile de informații maghiare, investigate la Strasbourg!