Vezica biliară (colecist sau fiere, în limbajul uzual) este un organ sub formă de săculeț, situat sub ficat. Principala sa funcție este de a stoca și de a elimina bila, prin mici canale, care poartă numele de căi biliare.
Bila este un lichid produs de ficat și care are ca sarcină digestia grăsimilor din alimentele pe care le consumăm. Calculii (litiază biliară) se formează atunci când există aglomerări de colesterol sau bilirubină în bilă sau când vezica biliară nu se golește complet.
Citeşte şi Aşa îţi dai seama că ai pietre la rinichi
Persoanele sedentare, mai afectate
Cei care consumă foarte multe grăsimi și care nu fac mișcare au un risc mai mare de a face pietre în vezica biliară. Femeile au un risc de 2 ori mai mare față de bărbați de a se confrunta cu această problemă de sănătate, întrucât hormonii feminini (estrogenul) cresc nivelul colesterolului. Și femeile care au născut, precum și cele care iau pilule contraceptive riscă să aibă pietre la vezica biliară.
Totodată, probabilitatea de a dezvolta litiaza biliară este mai mare la: „persoanele de peste 55 de ani, cele ce au scăzut rapid în greutate (inclusiv cele care au urmat un tratament chirurgical pentru obezitate – bypass gastric) sau postesc; care au un regim alimentar dezordonat, cu alimentație bogată în grăsimi, hipercalorică sau care suferă de constipație cronică.
Citeşte continuarea pe click!sanatate.ro