Specialiştii vin cu sfaturi pentru a-i ajuta pe oameni să scadă factura la curent. Potrivit acestora, investiţii minimale pot avea efect major în portofel.
Mașina de spălat vase sau rufe, precum și uscătorul de rufe reprezintă fiecare până la 14% din factura la energie, ocupând primul loc în lista consumatorilor de curent din gospodărie, potrivit anuntul.ro. Consumul de energie crește şi mai mult, dacă ridicaţi temperatura apei cu care aceasta va spăla rufele ori vasele.
Frigiderele și congelatoarele reprezintă, de asemenea, aproximativ 13% din factura medie de energie a gospodăriei.
Televizor, laptop, tablete – în medie 6% din factură. Specialiştii recomandă scoaterea lor din priză atunci când nu sunt folosite.
Becurile – 5% din totalul facturii din gospodărie – Specialiştii recomandă înlocuirea becurilor incandescente de 60 de wați cu echivalentele lor LED.
Cuptor electric, plita electrică, fierbător – aproximativ 4% din factura de energie se cheltuie pentru alimentarea aparatelor de bucătărie, inclusiv a plitei, a cuptorului, a ceainicului și a cuptorului cu microunde.
Alte consumatoare din gospodărie, în funcție de gospodărie, pot fi: uscătorul de rufe – 5%, aparatul de aer condiţionat -17%, boilerul – 15%.
Citeşte şi: Vouchere pentru facturi. Statul îţi achită integral factura dacă respecţi aceste reguli
Specialiştii afirmă că menținerea unei temperaturi mai scăzute în casă – în jur de 19-20 de grade – asigură un consum de energie mai mic în perioada de iarnă.
Frigiderul și congelatorul sunt cei mai mari consumatori de energie din gospodărie. Specialiştii recomandă modele eficiente energetic – adică clasele A+++ sau cum se numesc acum după ultimele clasificări clasa A – sunt mai scumpe initial, dar costul se amortizează în facturile ulterioare de curent. O temperatură de 4 grade în frigider și de -18 grade în congelator asigură un consum optim.
Gătitul la plita electrică. Folosiți întotdeauna un capac la oala/tigaia în care gătiți. Are avantajul să păstrează căldura înăuntru și nici nu stropește pereții.
Nu lăsați apa să curgă degeaba când vă spălați pe dinți. Se pierd până la 14 litri de apă caldă pe minut în astfel de cazuri. Costul este destul de ridicat, mai ales pentru cei care deţin centrală de apartament.
Nu folosiţi mașina de spălat vase sau mașina de spălat rufe dacă nu aveţi suficiente vase sau haine pentru a o umple. Mai bine mai așteptați până se strâng rufe suficiente pentru o mașină plină.